Haberler

Cep Telefonu ve Elektronik Cihazlara Yapılan Sigortalar Mağdur Ediyor

Güncelleme:

Cihaz bedelinin yüzde 10'una ulaşan farkların ödenip, yaptırılan sigortalar zararın tazminine geldiğinde işin rengi değişiyor. Tüketiciyi zor durumda kalabiliyor.

Cep telefonları başta olmak üzere, hemen her elektronik cihazı garanti kapsamı dışında kalan risklere karşı güvence altına alan kasko poliçelerinin, satır aralarına eklenen bazı "özel şartlar" tüketicileri ya mağdur ediyor ya da yalan beyanda bulunmasına neden oluyor. Ürün bedelinin yüzde 5 ile yüzde 10'u oranında fark ödenerek düzenlenen bu poliçelerde çarpma, düşme, kırılma, sıvıyla temas etme, yüksek voltaja mağruz kalma, kavrulma, gasp, kapkaç, hırsızlık gibi risklere karşı sigorta güvencesi altına aldığı savunuluyor. Ancak, sıra zararın tazminine geldiğinde işin rengi bir anda değişiyor. Bu kez, çarpmayı, düşürüp, kırmayı ya da suyla teması kimin, nasıl yaptığı, gasp ve kapkaçı gerçekleştiren hırsızın ne tür yöntem uygulayarak bu hırsızlığı gerçekleştirdiği, hasar beyanında kimin bulunduğu, poliçenin ambalajının saklanıp, saklanmadığı gibi unsurlar ön plana çıkıyor.

DOĞRU SÖYLEYEN MAĞDUR OLUYOR

Şayet, cihazı düşürüp, kıran, suyla temas etmesine ya da çalınmasına yol açan kişi olarak, dürüst davranıp, kendiniz yerine çocuğunuzun olduğunu beyan ederseniz, cihaz anında sigorta kapsamı dışında kalıyor. Oysa, gerek cep telefonu gerekse elektronik cihazlar için yaptırılan kasko sigortalarını, aileler genellikle çocukların kullandığı ürünleri güvence altına almak için tercih ediyor. Binlerce lira bedel ödenerek alınan bu ürünler, "çocuk çaldırır ya da suya düşürüp, kırar" endişesiyle daha satın alma aşamasında, cep telefonlarına 100 TL, akıllı telefonlara 175 TL, dizüstü bilgisayarlara 80 ile 180 TL, tablet bilgisayarlara 100 TL, Ipad'lere 120 TL, Macbooklara 250 TL, televizyonlara 150 TL, fotoğraf makinelerine 80 TL, video kameraları da 90 TL fark ödenerek, sigorta yaptırılıyor. Ancak, bu poliçelerin teminatları, kullanıcının 18 yaş ve üzerinde olma şartına bağlanıyor. 18 yaşından küçüklerin uğrayacağı ya da uğratacağı tüm zararlar, kapsam dışı tutuluyor. Poliçe satın alınırken bu şart her nedense göz ardı ediliyor.

AMBALAJI ATAN YANDI

Ayrıca, düzenlenen poliçenin sertifikası ve seri numaralı ambalajın mutlaka saklanması gerekiyor. Sertifikayı saklayıp, ambalajı atmak, poliçenin geçersiz sayılması için yeterli oluyor. Poliçenin geçersiz sayılması için bununla da yetinilmiyor. Gasp, kapkaç, hırsızlık hasarlarında müşterinin, polis zaptı ya da savcılık tutanağıyla birlikte görgü tespit tutanağı da tutturması gerekiyor. Müşteri şayet bir şirket ise bu evraklara ilave olarak şirketin vergi levhası, ticaret sicil gazetesi, faaliyet belgesi, şirket yetkilisinin imza sirkülerinin fotokopisi ile cihazı kullanan şirket personelinin maaş bordrosu da isteniyor. Eksik evrak ve güvenlik kodu gönderilmeden kesinlikle hasar işlemi yapılmıyor.

ÇALINMASI İÇİN ZORLAMA ŞARTI VAR

Poliçeler, hırsızlık, gasp, kapkaç gibi cihazın çalınma olaylarını kapsam içine alıyor. Ancak, hırsızlık teminatından sadece cep telefonunun kapalı bir mahalden kırılma ve zorlanma yolu ile çalınması durumunda yararlanılabiliyor. Gasp ve Kapkaç olaylarında ise mutlama zorlama, tehdit, fiziksel müdahale ve şiddet kullanılması gerekiyor. Toplu taşıma araçları, pazar, alışveriş merkezleri, iş yeri, cafe, restaurant, konser alanları gibi kamuya açık alanlarda sigortalının farkına varmadığı hırsızlıklar zor kullanma olmadığı taktirde sigortanın dışında tutuluyor. Ayrıca, sigortalının cep telefonunu çalan kişiye kendi eliyle teslim etmemesi, direnmesi, yerlerde süründürülüp, yaralanması da gerekiyor. Araç içinde bırakılan cep telefonunun çalınması da hırsızlık olarak kabul edilmiyor. Cihazı bir yerde unutma ya da kaybetme, cep telefonunu lavaboya, denize ve binaların yüksek katlarından düşürme de tahmin edebileceğiniz gibi sigorta kapsamına girmiyor. Kapsama girmesi için cihazın sıvı dolu bardağa, tabağa düşüp, ıslanması, yürürken ya da otururken elden kayıp, yere düşüp, kırılması gerekiyor.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Memur Alışveriş Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri!
500

Yorumlar (3)

TürkiyeMobil-ANDROID:

fırsatlar ülkesi enayi çok

6
0
yanıtYanıtla
/table:

meeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

1
2
yanıtYanıtla
bagerMobil-ANDROID:

burası Türkiye ne olacak ki baska

3
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title