Haberler

Bursa'da Temiz Çevre Seferberliği

Güncelleme:

Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Bursa'da başlatılan temiz çevre seferberliğinde ciddi adımları atılıyor. Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Barakfakih bölgesinde faaliyet gösteren tekstil firmalarındaki denetimlere katılarak, sanayicilerin 'temiz çevre' bilincine duyarlılık göstermesi gerektiğine dikkati çekti.

"Temiz çevre için denetimler yapılıyor"

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ, Bursa Valiliği, Çevre İl Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri ekipleri ile sanayideki tüm fabrikalarda denetimler yapıldığını söyledi. Sağlıklı bir şehir hedefiyle Bursa'da temiz çevre seferberliğini başlattıklarını anlatan Başkan Altepe, "Sanayide özellikle çevresel etkileri yüksek olan fabrika ve işletmelerle ilgili olarak kentimizin tamamında bir denetim çalışması başlattık. 1986 – 87 yıllarında çıkan çevre kanunlarının üzerinden yaklaşık 30 yıl geçmesine rağmen istediğimiz sonuçlara ulaşamamıştık. Bunun sonucunda da Valimizin başkanlığında oluşturulan komisyon, artık tüm Bursa'da imalathaneler ve boyahaneler başta olmak üzere tüm işletmelerde denetimler yapıyor" dedi.
Başkan Altepe, temiz çevre konusunda sanayicilere verilen sürenin tamamlandığını söyleyerek, "Şu anda tüm işletmelerimizin ön arıtmalarını yapması ve arıtma yapan tüm işletmelere bağlı olması, diğer arıtmalara da tam olarak bildirilmesi ve işlemin tamamlanması gerekiyor. Bununla ilgili tüm fabrikalarımız test ediliyor. Hedefimiz, fabrikalardaki atıksuların, direk derelere deşarj edilen veya arıtmaya gönderilen, dış ortama salınan tüm atıksuların kontrolünün sağlanmasıdır. Bu konuyla ilgili olarak gerçek uygulamaların başlatılmasını ve eksikliklerin bir an önce tamamlanmasını istiyoruz" diye konuştu.

"Bursa daha temiz bir kent olacak"

Başkan Altepe, Büyükşehir Belediye ve BUSKİ'nin gereken yatırımları hızlı bir şekilde tamamlayacağına işaret ederek, "Başta yeşil çevre ve diğer kurumlarla birlikte Bursa'nın daha temiz bir şehir olmasını, Nilüfer Çayı'nın ve derelerimizin temiz akmasını istiyoruz. Bize en büyük emanet olan havanın, toprağın ve suyun temiz bir şekilde gelecek nesillere bırakılması için bu çalışmaları en kısa zamanda bitirmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.
Sanayicilerin de temiz çevre konusunda özen göstermesi gerektiğini kaydeden Başkan Altepe, yerel yönetimlerin de çevre hassasiyeti konusunda sanayicilerin yanında olduğunu belirtti. Başkan Altepe, Bursa'nın her geçen gün daha temiz ve daha yaşanabilir bir kent olduğuna işaret ederek, "Yeşil Bursa'ya ve medeniyet kentine yakışır bir çevreye en kısa zamanda kavuşmuş olacağız" dedi.

"Komisyon oluşturduk"

Bursa Valisi Münir Karaloğlu da 7 Ağustos'ta BUSKİ Genel Müdürlüğü, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, DSİ Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Dairesi'nin katıldığı geniş kapsamlı bir toplantı yaptıklarını hatırlattı. Bursa'nın doğu kesimini, Yalova Yolu'nun doğusunda bulunan, organize sanayi bölgelerinin dışında kalan ruhsatsız olan tekstil fabrikaları ve boyahanelerin çevreyi kirletmeleriyle ilgili ciddi bir toplantı yaptıklarını belirten Karaloğlu, "O toplantıda oluşturulan komisyon, 30 Ekim'e kadar o bölgedeki tüm ruhsatsız firmaları ve o fabrikaların çevreye olan etkilerini, özellikle Nilüfer Çayı'ndaki kirlilik sebeplerini inceliyor. 5 Kasım'da raporlarını alacağız. Bölgede özellikle Samanlı, Vakıf ve İsabey gibi bölgelerde, organize sanayi dışında kalan ve maalesef kirlettiği suyu arıtmadan Nilüfer Çayı'na bırakan sanayicilerimizle ilgili artık yolun sonuna geldiğimizi ifade edeceğiz. Artık Bursa'da çevre konusunda toleransın bittiğini söylüyoruz. Bu konuda ne kadar ciddi olduğumuzu göstermek için bu çalışmaları yapıyoruz" diye konuştu.

"Şehrimizi korumak, Nilüfer çayını temizlemek istiyoruz"

Vali Karaloğlu, Bursa'da yerel yönetimlerin kent için sanayicilerle de işbirliği yapmak istediğini ifade ederek, "Bizim amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek istiyoruz. Şehrimizi korumak, Nilüfer çayını temizlemek istiyoruz. Nilüfer Çayı'nda eskisi gibi balıklar olsun, insanlar çayın kenarında dinlensin, piknik yapsın ve şehrimizi de kokudan kurtaralım istiyoruz" dedi.

Büyükşehir Belediyesi'nin Samanlı kolektörünü bitirdiğini hatırlatan Vali Karaloğlu, "Şu anda birçok fabrikanın atığı o kollektöre alınıyor ve doğu arıtmaya götürülüyor. Kalanları da tamamlayacağız. Yakında Barakfakih bölgesindeki kollektörleme çalışması da tamamlanacak. Biz sanayicimizle işbirliği yaparak kenti korumak istiyoruz. İşbirliğine yanaşmayanlar, kirlettiği suyu arıtmamak için inatlaşanlar için ise yapacak birşey yok, onları bu şekilde çalıştıramayacağız" şeklinde konuştu.

"Bugüne dek bir çaresizlik vardı artık yok"

Temiz çevre konusunda kent kamuoyuyla beraber çalışacaklarını vurgulayan Karaloğlu, "Nilüfer Çayı'nı eskisi gibi berrak bir şekilde akıtmak istiyoruz. Sanayiciler de bu durumdan rahatsız, biliyoruz. Onlar da böyle bir görüntü arzulamıyorlar ama bugüne dek bir çaresizlik vardı artık yok. Kollektörler yapılıyor, diğer taraftan yeşil çevre kooperatifindeki sorunları da çözmeye çalışıyoruz. Oradaki arıtma tesisinin kapasitesini de 50 bin m3 gün'den 100 bin m3 güne çıkarmak için ihalesi yapıldı, şu anda imalatlar devam ediyor. Tamamlanınca Bursa'mızın doğu yakasındaki sanayicilerimizin çevreyi kirletme olasılıkları da azalmış olacak. Kent olarak mutlu olacağız, çevre sorunlarımızı azaltacağız" dedi.

Sanayiciden tam destek

Altınsu Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Altınsu da temiz çevreye destek verdiğini söyleyerek, "Bundan sonra bu işbirliğinde ben de varım. Daha temiz bir çevre için gelecek nesillere daha güzel şeyler bırakabilmek için temiz üretim temiz toplum temiz çevre diyorum" ifadesini kullandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Münir Karaloğlu Vali Karaloğlu Recep Altepe Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title