Haberler

Bucak: Protesto Hakkı Anayasal Teminat Altındadır

Güncelleme:

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Suriye'deki bazı bölgelerden sonra Irak'ta Musul'u ele geçirdi. Musul'u ele geçiren IŞİD'in daha ağır silahlarla Suriye'de PYD'nin kontrolünde olan ve üç kantondan biri olan Kobani'ye saldıracağı haberleri üzerine seferberlik ilan edildi. Seferberlik çağrısı üzerine Türkiye'nin birçok yerinden Kobani'nin karşısında bulunan Suruç'ta destek çadırları kuruldu. 19 Temmuz'da Rojava'daki halkın yönetime el koymasının ikinci yıldönümü de kutlandığı çadırlara emniyet güçleri ve askerler tarafından müdahale edildi ve çıkan arbedede ikisi ağır birçok kişi yaralandı. Rojava'ya destek için açılan çadırlara yapılanları sert sözlerle kınayan Şanlıurfa Barosu Başkanı Ali Fuat Bucak, saldırıların hukuksuz olduğunu söyledi. Bucak, "Rojava'nın Kobani kenti bir müddettir. IŞİD çeteleri tarafından kuşatılmış, yoğun bir savaş sürmektedir. Kendini savunmaktan başka bir suçu olmayan Kobani halkı çok zor durumdadır. Şehirde yiyecek, su, elektrik yoktur. Bu durumu protesto etmek amacıyla Suruç ve Birecik'in sınır köylerinde 10 günden fazladır Rojava ile dayanışma çadırları kurulmuş olup, halk orada dayanışma nöbeti tutmaktaydı. Yine 19 Temmuz günü Rojava'daki halkın yönetime el koymasının ikinci yıldönümüydü. Bu nedenle bu çadırların bulunduğu bölgeleri ülkenin her tarafından gelen binlerce kişi hem bu yıldönümü kutlamak, hem de Kobani'yle dayanışmalarını göstermek için yürüyüş yapmak istediler. Ancak bu yürüyüş emniyet güçlerinin, askerlerin sert müdahalesiyle engellendi. Çadırlar yıkıldı, ateşe verildi. Onlarca kişi yaralandı. Yaralıların ikisinin durumu ağırdır. Bunlardan birisi de gazeteci Şehriban Aslan'dır" dedi.

'SALDIRI KABUL EDİLEMEZ'

Yapılan gösterinin anayasal bir hak olduğunu dile getirin Bucak, saldırıyı yapanların yargılanması gerektiğini kaydetti. Bucak şunları kaydetti: "Bir taraftan IŞİD çetelerinin Türkiye sınırını kullanarak Kobani'ye saldırmasına göz yumulurken, diğer taraftan bu durumu protesto eden halka saldırılması, zor kullanılması kabul edilemez bir durumdur. İster yerel yöneticilerin kararıyla, isterse de merkezden gelen emirlerle yapılmış olsun bu hukuksuzluğa son verilmesi gerekir. İnsanların protesto ve gösteri hakları anayasa ile teminat altına alınmıştır. Bu hakkın engellenmesi anayasayı ihlaldir. Sorumlularının yargılanmasını gerektiren suçlar işlenmiştir. Bu hukuksuzluklara bir son verilmesini umarken, yapılan saldırıları kınıyoruz."

KAYMAKAMLIK HABERLERİ ASILSIZ BULDU

Suruç Kaymakamlığı Suriye sınırında Kobani'ye destek vermek için toplanan gruba müdahale edildiği olayıyla ilgili basın açıklamasında bulundu. Yapılan açıklamada, "19 Temmuz 2014 tarihinde Suruç ilçemize bağlı olan ve Suriye sınırına sıfır noktada bulunan Çengelli (Alizar) köyünde yaklaşık 2000 kişilik grup Suriye'nin Rojava bölgesindeki olayları ve İŞİD saldırılarını protesto etmek için toplanmıştır. Grup sözde Kobani'ye destek vermek için sınırı geçmek teşebbüsünde bulununca güvenlik güçlerimiz buna müsaade etmemiştir. Yaşanan arbede esnasında grubu dağıtmak için biber gazı kullanılmıştır. Müdahale esnasında yaralananların olduğu yönünde basında yer alan haberler asılsız olup saat 23:00 itibari ile ilçemizdeki herhangi bir sağlık kuruluşunda gazdan etkilenme ve hafif yaralanmalar dışında herhangi bir yaralanma başvurusu ya da kaydı olmamıştır" denildi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Suriye Kobani Bucak Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title