Haberler

Bozcaada'da Arıtma Tesisi Protestosu

Çanakkale'nin Kuzey Ege'deki tatil cenneti Bozcaada'da, Poyraz Limanı Mevkisi'nde yapımı devam eden atıksu arıtma tesisi, yeri yanlış olduğu gerekçesiyle protesto edildi.

Bozcaada Atıksu Arıtma Tesisi'nin temeli, geçen yıl şubat ayında atılarak Poyraz Limanı Mevkisi'nde yapımına başlandı. 1 milyon 154 bin 650 TL bedelle ihale edilen arıtma tesisinin yeri tartışma yarattı. Arıtma tesisi, çevreci Bozcaadalılar'ın oluşturduğu Bozcaada Forum'un çağrısı ile bugün protesto edildi. Atıksu Arıtma Tesisi önünde toplanan yaklaşık 40 kişi, ellerinde pankartlarla ve sloganlar atarak eylem yaptı. Bozcaada Forum adına basın açıklamasını okuyan Sinan Çöpdemir, Poyraz Limanı Mevkisi'nde inşa edilen arıtma tesisinin, bölgenin doğasını ve çevresinde yaşayan insanların en doğal hakkı olan sağlıklı, insanca ve özgürce yaşama hakkını tehlikeye soktuğunu belirtti. Arıtma sistemlerinin çok pahalı ve işletilmesi zor olduğuna dikkat çeken Çöpdemir, "Bu nedenle tesisler uygun yerlere, uygun sistemlerle kurularak işin uzmanı, yetişmiş personele teslim edilmelidir. Bu Arıtma Tesisi, aslında lağım ve kanalizasyon kokusunun, atıkların Poyraz Liman Koyu'nu dolduracağı bir yapıdır. Sağlık, bu tesisi bölgemizde istemememizin en temel sebeplerindendir. Denize bu kadar yakın bir yere kurulan bu tesisin, atıklarını denize boşaltarak onlardan kurtulunması düşünülmüştür. Ada halkının denize girmeyi tercih ettiği bu temiz ve sessiz koy şimdi bir beton yığınına dönüşmüştür. Yapılan proje ile doğal, tarihi ve kültürel güzelliklerini barındıran bu önemli koyun tüm cazibesini kaybederek oluşan olumsuz koşullar sonrasında halkımızın bu alanlara sağlıklı erişimin engelleneceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, yanlışlarla dolu sürdürülebilirliği olmayan bu proje durdurulmalıdır. Bu arıtma tesisinin yerinin değiştirilmesi ve Bozcaada'ya uygun teknoloji ile yapılması için bütün hukuki ve toplumsal mücadele yollarını sonuna kadar kullanacağımızı ve bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyuna ve yetkililere buradan bir kez daha duyurmak istiyoruz" dedi.

30 Mart yerel seçimlerinde göreve gelen CHP'li Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz da, tesisin yerinin yanlış olduğu görüşünü savundu. Belediye Başkanı Yılmaz, arıtma tesisinin belediye bütçesiyle yapıldığını belirterek, "Arıtma tesisinin, daha önceki yıllarda İller Bankası kaynakları ile yapılması düşünülmüş. Hatta 2007 yılında İller Bankası Genel Müdürlüğü belediyemize gönderdiği yazıda, Poyraz Liman Mevkisi'nin arıtma tesisi yapılması için uygun olmadığı ve alternatif başka bir yer seçilmesi gerektiğini belirtmiş. Sonraki süreçte ise İller Bankası devreden çıkarılmış ve Bozcaada Belediyesi'nin bizden önceki yönetimi bu arıtma tesisini kendi imkanlarıyla ve uygun olmadığı belirtilen bu yere yapmak için çalışma başlatmış. Bozcaada halkı gibi ben de bu yerin yanlış olduğunu düşünüyorum" dedi.

Arıtma tesinin yapıldığı yerin yanlış olduğunun gündeme geldiği yerel seçim sonrasındaki ilk Belediye Meclisi'nde, arıtma tesisi inşaatının geçici olarak durdurulması ve konuyla ilgili yazışmaların sonuçlanması kararı alınmıştı. Şimdi ise karanın uygulamaya konması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Valilik ile yapılan yazışmaların sonuçları beklendiği bildirildi. - Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İller Bankası Çanakkale Bozcaada Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title