Haberler

Bosna Hersek'te "Küresel tasarım ve yerel yansımaları" konferansı

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nde (IUS) "Küresel tasarım ve yerel yansımaları" konulu konferans verdi.

Takvim Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ergün Diler ve gazetenin köşe yazarı Bekir Hazar'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta, tarih boyunca ve bugünlerde dünyada yaşanan önemli olaylarla ilgili üniversitenin Türk ve Boşnak öğrencilerine yönelik konuşma yaptı.

Takvim Gazatesi Genel Yayın Yönetmeni Ergün Diler, Bosna Hersek'te son dönemde yaşanan olaylarla ilgili programlarında ve gazetelerinde yer verdiklerini, Bosna'daki olayları bir de yerinde görmek istedikleri için, buraya ziyaret gerçekleştirdiklerini söyledi.

Diler, "Ne oluyor, ne bitiyor, yeni bir Kiev mi, yeni bir Ukrayna kaosu mu diye düşündük. Tam detaylı bilgi sahibi olamadım ama Kiev'deki Almanya-Rusya mücadelesinin yansıması gibi görüyorum olayları şu an buradaki karışıklığı" diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin her hücresiyle Bosna Hersek'te olması gerektiği düşündüğünü belirten Diler, "Sadece tarihi bağlar yüzünden diyecek kadar olaylara romantik çerçeveden bakan bir insan değilim. Ancak burada olmak zorundayız çünkü biz grip olduğumuz zaman burası ciğerlerini üşütüyor. O yüzden burada olmamız gerekiyor" dedi.

Bosna Hersek'e ilk defa geldiğini belirten Takvim Gazetesi Yazarı Bekir Hazar ise, bu ülkenin Türkiye ile tarihi bağları olan bir yer olduğunu vurguladı.

Hazar, şunları kaydetti:

"Biz aslında Osmanlı'nın torunlarıyız, geçmişten gelen hukukumuz var. Bu hukukun da getirdiği bir kardeşlik var. Bosna Osmanlı ruhunun tüm izlerini yaşayan bir yer. Boşnakları etle tırnak gibi görüyoruz. İstersek burada kendi kültürümüzü, kendi ideallerimizi yaşatma şansımızın en yüksek olduğu ülkelerden biridir. Burada bir Boşnak nezle olsa, Türkiye de grip olur, böyle bir hissiyat var, o yüzden böyle bir konferansı burada yapmak önemli."

Bosna Hersek'te son dönemde yaşanan olayları Ukrayna'daki Ruslar ve Almanlar arasındaki çatışmaya benzeten Hazar, "Burada da, Gazprom, yani Rus şirketi giriyorsa, Alman şirketi, bankası ve sermayesi giriyorsa, olay vardır. Paranın girdiği her yerde çıkar çatışması vardır, hegemonyalar vardır. Bosna Hersek'te Hersek'in Hırvatistan'a bağlanma talepleri var, Hırvatlar'ın Almanlar'a yakınlığı var, Ruslar var, diğer ülkeler var, burada herkes var. O yüzden olayların olması çok normal" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Saraybosna Ukrayna Kiev Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title