Haberler

Berlin Mevlana Camisi'ndeki Yangın

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik, Berlin'deki cami yangınına ilişkin, "Böyle bir yangının teknik bir arızadan kaynaklanmış olmasını temenni ediyorum. Mevlana Camisi'nin kundaklama gibi bir ırkçı bir saldırı sonucu yanması bizi fazlasıyla üzer" dedi.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mevlana Camisi'ndeki yangının gerçekleşme biçimine ilişkin ellerinde herhangi bir bulgu olmadığını söyledi.

Yangının teknik arızadan çıkmış olmasını temenni ettiklerini belirten Çelik, "Mevlana Camisi'nin kundaklama gibi bir ırkçı bir saldırı sonucu yanması bizi fazlasıyla üzer" ifadesini kullandı.

Yangın sebebiyle can kaybı yaşanmamasının sevindirici bir durum olduğunu ifade eden Çelik, kesin bir neticeye ulaşmaları durumunda daha detaylı bir açıklama yapacaklarını söyledi.

Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Genel Sekreteri Oğuzhan Erkmen ise Almanya'da cami yangınlarının arttığına ve bunların basına yeteri kadar yansımamasına dikkati çekti.

"Almanya'da özellikle de bu tür yangın ve kazaların, artık kaza olup olamadığını bilemiyoruz" diyen Erkmen, Müslümanların, yoğun olduğu bölgelerde yangınların, kazaların yaşanmasının kendilerini hem korkuttuğunu, hem de düşündürdüğünü vurguladı.

- "Niçin bu yangınlar özellikle camilerde çıkıyor?"

Yangınların akıllara ırkçı saldırı şüphelerini getirdiğini ifade eden Erkmen, daha önce yaşanan olaylarda ciddi kayıplar yaşandığını ve yetkililerin bir an önce konuyla ilgili bilgi vermesi gerektiğini kaydetti.

Konuyu araştıran Alman yetkililerinin, özellikle cami yangınlarında yeterli bilgi paylaşımında bulunmadığına işaret eden Erkmen, şöyle devam etti:

"Biz bu konuda cami görevlilerinin yeterli bilgilendirilmesini bekliyoruz. Burada eğer böyle bir şey varsa polisin bir an önce ciddi manada tedbir alması gerekiyor. Çünkü yarın aynı şeyin bizim başımıza gelmeyeceğini garanti veremiyoruz artık. Böyle bir endişe içinde yaşıyoruz. Niçin bu yangınlar özellikle camilerde çıkıyor? Bu, bizi düşündürüyor."

"Yangınların çıkması iki toplum arasında da huzursuzluklara yol açıyor"

Toplumsal uyumu sağlayan camilerde bu tür huzursuzlukların iki toplumu birbirinden uzaklaştıracağını vurgulayan Erkmen, şunları söyledi:

"Çocuklarımızın gençlerimizin ciddi manada faydalandıkları, hizmet aldıkları hatta ve hatta toplum içerisinde ciddi manada daha uyumlu hale getirilebilecek çalışmaların yapıldığı yerler camiler, dernekler, kültür evlerimizdir. Özellikle buralarda bu tür yangınların çıkması iki toplum arasında da huzursuzluklara yol açıyor. Bu da bizim derinden üzüyor.

Bizim iki dilde bu tür olaylara ilişkin yaptığımız basın açıklamaları Alman basınında maalesef yer almıyor. Biz bu tür hadiseleri hem yaşamadan önce hem de yaşadıktan sonra gerekli mercilere iletiyoruz. Cami görevlilerine geçmiş olsun. Tek tesellimiz bu olayda can kaybının olmaması."

Camilere saldırılar artmıştı

Berlin Mevlana Camisi'nde dün akşam çıkan yangında yaklaşık 1 milyon avro maddi hasar meydana gelmişti.

Bielefeld de ise dün bir camideki bağış kutusundan para alındığı ve caminin kundaklandığı belirtildi. Her iki olayla ilgili soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Almanya'da geçen yıl camilere ve Müslümanlara ait derneklere yönelik 37 saldırı gerçekleştirildiği, 2012'de bu sayının 35 olduğu açıklanmıştı. - Hessen

Kaynak: AA / Güncel

Almanya Erkmen Berlin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title