Haberler

Berlin Duvarı'nın Yıkılışının 25. Yıl Dönümü

Güncelleme:

Almanya'da Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. yıl dönümü halk şenliğiyle kutlandı.

Başkent Berlin'de tarihi Brandenburg Kapısı'nın önünde kutlanan şenliğe Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Başbakanı Angela Merkel, bakanlar, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, eski Sovyetler Birliği'nin liderj Mihail Gorbaçov, Polonyalı eski sendika lideri Lech Walesa, eski Macaristan Başbakanı Miklos Nemeth, davetliler ile yüz binlerce kişi katıldı.

Şenlikte tanınmış sanatçılar ve gruplar sahne aldı. Dev ekranlarla görüntülerin yansıtıldığı şenlikte Doğu'dan Batı Berlin'e geçerken hayatlarını kaybedenlerin resimleri de gösterildi.

Işık Duvarı (Lichtgrenze) adlı etkinlik kapsamında kenti 1961'den sonra 28 yıl boyunca ikiye bölen Berlin Duvarı'nın geçtiği hattın 15 kilometrelik bölümüne helyum gazıyla şişirilmiş yaklaşık 8 bin balon kısa süreli aralıklarla teker teker havaya bırakıldı. Böylece Berlin Duvarı'nın yıkılışı 25 yıl sonra yeniden temsili olarak canlandırıldı. Berlin'de cuma günü yerleştirilen balonların her beri farklı bir mesaj taşıyordu. Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit'ın Brandenburg Kapısı'nda havaya uçurduğu ilk balonun barış ve özürlük için mesajı taşıdığı bildirildi. Söz konusu hat üzerinde toplanan on binlerce kişi balonlar yükselirken sevinçlerini alkış tutarak gösterdi. Sahnede şef Daniel Barenboim'in yönetimindeki Devlet Orkestrası Ludwig van Beethoven'in 9. senfonisini çaldı.

-Gorbaçov'a özel ilgi-

Wowereit, balonların havaya uçurulmadan önce Cumhurbaşkanı Gauck'u, Walesa'yı, Gorbaçov'u ve Nemeth'i sahneye çağırdı. Şenliğe katılanlar Gorbaçov'a sevgi gösterisinde bulundu ve "Gorbi, Gorbi" tezahüratı yaptı.

Berlin Duvarı'nın yaklaşık 30 yıl boyunca Almanya'nın ve Berlin'in bölünmüşlüğünün  sembolü olduğuna işaret eden Wowereit, tam 25 yıl önce ise burada bulunan Berlin Duvarı'nın üzerinde  insanların  dans ettiğini ve kucaklaştığını hatırlattı.

"Doğu Berlin'de, Doğu Almanya'da, Orta ve Doğu Avrupa'daki insanlar tarih yazdı" diyen Wowereit, bu insanlara barışçıl bir devrim gerçekleştirdikleri için teşekkür ettiğini, kararlılık ve cesaretlerinden dolayı da önlerinde eğildiğini kaydetti.

Almanya'nın yakın tarihinin en mutlu gününde Doğu'dan Batı Berlin'e geçerken ölenleri de andıklarını belirten Wowereit, "Özgürlük ve demokrasi hediye değildir. Onlar için mücadele edilmesi ve korunması lazım" diye konuştu.

Daha sonra havai fişek gösterisi yapıldı.

-Balonlar çalındı-

Öte yandan Berlin Duvarı'nın geçti hat boyunca yerleştirilen bazı balonların çalındığı veya zarar gördüğü ancak yerine yenilerinin yerleştirildiği ifade edildi.

Almanya'nın başka yerlerinde de demir perdenin çöküşü kutlandı. Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier ile Thüringen Eyaleti Başbakanı Christine Lieberknecht, iki eyaleti birbirine bağlayan Werra Nehri üzerindeki "Birlik Köprüsü'nden" birlikte geçti. Saksonya-Anhalt ve Aşağı Saksonya arasındaki sınır kapısında da etkinlikler düzenlendi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra eski Doğu Almanya rejimi 13 Ağustos 1963'te Berlin'i ve Almanya'yı ayıran duvarı inşa etmişti. "Utanç Duvarı" olarak da anılan Berlin Duvarı, 9 Kasım 1989'da yıkılmış, 3 Ekim 1990'da da iki Almanya'nın birleşmesi gerçekleşmişti.

Doğu Almanya rejiminde çok sayıda kişi, sınırı ve böylelikle Berlin Duvarı'nı aşarken öldürüldü. Kayıtlara göre bu rakam, 136 olsa da hayatını kaybedenlerin daha fazla olduğu tahmin ediliyor. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Mihail Gorbaçov Klaus Wowereit Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title