Haberler

'beni Yak, Kendini Yak, Ama Anız Yakma'

Adana Sungurbey Anadolu Lisesi öğrencileri, anız yakılmaması için yürüyüş yapıp, bu konudaki sloganlarının yazılı olduğu dövizleri tarlalara ve refüjlere asarak uyarıda bulundu.

Adana Sungurbey Anadolu Lisesi öğrencileri, anız yakılmaması için yürüyüş yapıp, bu konudaki sloganlarının yazılı olduğu dövizleri tarlalara ve refüjlere asarak uyarıda bulundu.

Okulun Coğrafya Öğretmeni Adnan Kocabuğa öncülüğünde 45 öğrenci, anız yangını ve anızdan kaynaklanan orman yangınlarına dikkat çekmek için bir araya geldi. Öğrenciler, kendi fikirleri olan sloganlarının yazıldığı döviz ve pankartlarla okuldan Kabasakal Mezarlığı'na kadar yürüyüp, vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı. 'Beni yak, kendini yak, her şeyi yak, ama anız yakma', 'Anız yakma, doğayı bozma', 'Tarlanı yakma, canlılara kıyma', 'Çiftçi amca anız yakma, bize kötü bir hava bırakma', 'Anız ile geleceğimizi de yakmayın', 'Elinle yaktığını gözyaşınla söndüremezsin' yazılı dövizler ve pankartlar taşıyan öğrenciler, orman yangınlarına ve hava kirliliğine neden olan anız yangınlarına karşı vatandaşların duyarlı olmasını istedi. Öğrenciler daha sonra kendi hazırladıkları döviz ve pankartları, ekili tarlalara, yol kenarlarına ve refüjlere uyarı amaçlı astı.

Böyle bir projede yer aldıkları için mutlu olduklarını belirten öğrenciler, "Öğretmenimiz bu görevi bize verdiğinde çok sevindik. Sonra ne yapabiliriz diye düşündük. Kendimiz sloganlar ürettik. Umarız çiftçilerimiz, vatandaşlarımız toprağımıza, havamıza, geleceğimize zarar veren bu uygulamayı yapmazlar" dedi.

Okulun coğrafya öğretmeni Adnan Kocabuğa da amaçlarının öğrencileri bilinçlendirip vatandaşları anız yakmalara karşı uyarmak olduğunu söyledi. Vatandaşların anız yangınlarına karşı daha duyarlı olması gerektiğini belirten Kocabuğa, "Orman yangınlarının yüzde 96'sı insan kaynaklı. İnsan kaynaklı olan yangınların yüzde 56'sı ise anız yakmaktan çıkıyor. Çevre ve Orman Bakanlığı bu konuda çalışmalar yürütüyor. Biz de eğitim camiası olarak vatandaşları uyarmak istedik. Görevlendirdiğimiz öğrenciler kendileri sloganlar üretip döviz ve pankartlara yazdı. Bu döviz ve pankartları da vatandaşlarımızın görebilecekleri yerlere, yol kenarlarına, refüjlere, ekin tarlalarına astık. Köylerimizde anız yakarak çevreye ve toprağa zarar verenlerin, çiftçilerimizin duyarlı olmasını istiyoruz" diye konuştu.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri de muhtarlıklar, okullar aracılığıyla vatandaşları anız konusunda uyardıklarını, afişler bastırarak yangınların önüne geçmeye çalıştıklarını bildirdi.

Anız yangınlarının toprakta bulunan bitki ve besin elementleri ile toprak yüzeyinde bulunan canlılar yok ettiğini ve hava kirliliğine neden olduğunu kaydeden yetkililer, anız yakmanın cezasının dekar başına 28 lira, meskun mahal ve sulak alanlarda ise 140 lira olduğunu, ormanlık alanda yakanların ise orman kanuna göre mahkemeye sevk edildiğini kaydetti.

TCÜ - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title