Haberler

BBC: Erdoğan, Gül'ün Başbakanlığını İster mi?

Güncelleme:

30 Mart'ta yapılan yerel seçimlerin tamamlanmasının ardından, 'Erdoğan'ın köşke yürüyüp yürümeyeceği' en çok tartışılan konulardan biri. Özellikle AK Parti içinden yükselen 'köşk' yorumları, 'yerel seçimlerden zaferle çıkan Başbakan Erdoğan aday olursa millet kendisini destekleyeck, Gül de bunu saygıyla karşılayacak. ' olduğu yönünde.

ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI OLURSA...

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olması durumunda AK Parti'nin yeni genel başkanının kim olacağı, nasıl ilerleyeceği, 'görev takasıyla,  Abdullah Gül'ün Başbakan olup olmayacağı' konusundaki 'ihtimal senaryoları' da AK Parti içinde ve dışında sıkça dillendirilen konulardan bir diğeri.

"ERDOĞAN, GÜL GİBİ GÜÇLÜ BİRİNİ BAŞBAKAN OLARAK GÖRMEK İSTER Mİ? "

Bu senaryolar şu soruyu da beraberinde getiriyor "Erdoğan gerçekten, Gül gibi deneyimli ve güçlü birini Başbakan olarak görmek istiyor mu? Bu sorunun cevabını bulmak üzere, BBC bir analiz yaptı. BBC'ye göre 'Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında sadece son bir yılda yaşanan görüş ayrılıkları bile, Erdoğan'ın neden Gül gibi deneyimli ve güçlü bir Başbakan yerine kendisine daha çok uyum sağlayacak birini tercih etmek isteyebileceğini gösteriyor.'

İşte BBC'nin 'Erdoğan Gül'ün Başbakanlığını İster mi? ' başlıklı analizi:

AKP'de yapılan değerlendirmelerde, yerel seçimde elde edilen yüzde 45 oy oranı, Başbakan Erdoğan'ı 10 Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Köşk'e çıkartmaya yetecek bir sonuç olarak görülüyor.

"TARTIŞMAYA GEREK YOK; ERDOĞAN'DAN SONRAKİ BAŞBAKAN TARTIŞILMALI..."

Yerelde alınan bu oy oranının genele yansımasının yüzde 53'ler civarında olduğunu savunan AKP'li yetkililere göre, artık kimin Cumhurbaşkanı olacağı değil, Erdoğan sonrasında AKP Genel Başkanı ve Başbakan'ın kim olacağı tartışılmalı.

ERDOĞAN, HENÜZ KENDİ CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞIYLA İLGİLİ KONUŞMADI

Her ne kadar Erdoğan, henüz kendi Cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili bir açıklama yapmamış olsa da, 6 Nisan'da bir araya geldiği hükümet yanlısı gazete yöneticilerine yapmış olduğu tarif daha çok kendisinin Cumhurbaşkanlığı dönemini betimliyor.

"PROTOKOL CUMHURBAŞKANI DEĞİL, TERLEYEN, KOŞTURAN CUMHURBAŞKANI..."

Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak'ın aktardığına göre Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olarak şu görüşleri iletiyor: "Cumhurbaşkanı'nı ilk kez halk seçecek. Bu bakımdan önemli. Anayasa, Cumhurbaşkanı'nı yürütmenin başı olarak görüyor. Bu seçimden sonra sorumluluklar daha da farklı olacak. Protokol Cumhurbaşkanı değil; terleyen, koşan, koşturan Cumhurbaşkanı..."

"ERDOĞAN, SEÇİLİRSE NASIL BİR CUMHURBAŞKANI OLACAĞININ SİNYALİNİ VERİYOR"

Siyasi kulislere göre Erdoğan, bu sözleriyle uzun zamandır dile getirdiği Cumhurbaşkanlığı sistemini tarif ediyor ve seçilirse kendisinin nasıl bir lider olacağının ipuçlarını veriyor.
Gazetecilerin Salı günü bu açıklamasını anımsatması üzerine, "Halk takdir edecek" ifadesini kullanan Erdoğan'ın kendi adaylığıyla ilgili iddiaları reddetmemesi dikkat çekti. "Adaylar arasında eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Başbakan Yarımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay, Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş gibi isimler yer alıyor."

"YÜRÜTMENİN TAM BAŞI"

Erdoğan'ın "protokol değil koşturan Cumhurbaşkanı" tanımı, Çankaya Köşkü'nü yürütmenin tam başı olarak kullanacağı sinyalini veriyor. Anayasanın, Cumhurbaşkanın görev ve yetkilerini düzenleyen 104. maddesi, Cumhurbaşkanı'nın gerektiğinde Bakanlar Kurulu'nu toplayıp başkanlık etmesine ve kanun hükmünde kararnameler yayımlamasına olanak veriyor.
Yani anayasal bir düzenleme yapılamayıp, idari sistemde bir değişiklik olmasa bile Erdoğan, Türkiye'yi fiili bir yarı-başkanlık sistemi içinde yönetebilecek. Bu, zaman zaman Başbakanla gerginlikleri beraberinde getirebilecek bir durum olarak görülüyor.

"SON 1 YILDA YAŞADIKLARI GÖRÜŞ AYRILIKLARI..."

Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında sadece son bir yılda yaşanan görüş ayrılıkları bile, Erdoğan'ın neden Gül gibi deneyimli ve güçlü bir Başbakan yerine kendisine daha çok uyum sağlayacak birini tercih etmek isteyebileceğini gösteriyor.

MEVCUT ADAYLAR KİM?

Mevcut adaylar arasında eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Başbakan Yarımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay, Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş gibi isimler yer alıyor.

"GÜL, GEZİ OLAYLARINDA VE TWITTER/YOUTUBE YASAKLARINA TEPKİ VERDİ"

Gezi olayları sırasında Erdoğan'ın aksine "Sandık her şey değildir" diyebilen Gül, hükümetin sokaklara taşan gençleri daha çok anlamaya çalışması telkininde bulunabilmişti.

Twitter ve YouTube yasaklarına anında tepki veren, İnternet Yasası ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Yasası'nın düzeltilmesi için baskı yapan Gül, temel insan hakları ve demokratik normlar konusunda Erdoğan'dan daha farklı bir tutum izleyebilmişti.

"GÜL, SURİYE POLİTİKALARINA MUHALİF"

Dış politika konusunda son dönemlerde giderek daha çok uyarı ve tavsiyelerde bulunan Gül'ün özellikle Suriye politikasına muhalefet ettiği de biliniyor. Gül'ün Başbakan olarak seçilmesi durumunda hükümet programını kendi ilke ve görüşleri çerçevesinde oluşturmak isteyeceği, bunun da Erdoğan'la sıkıntı yaratabileceği öngörülüyor.

"KARAR HEMEN DEĞİL"

Her ne kadar tüm AKP yöneticileri, sorulduğu zaman, partinin kurucularından Abdullah Gül'ün hem partinin hem de hükümetin başına geçmesinden memnuniyet duyacaklarını kaydetseler de, kulislerde yapılan değerlendirmeler, parti içerisinde henüz bu yönde bir iradenin oluşmadığı yönünde.

"ABDULLAH GÜL'ÜN EN ÖNEMLİ AVANTAJI..."

Bu dezavantaja karşın Abdullah Gül'ün en önemli avantajı, Erdoğan sonrasında AKP'de yaşanabilecek herhangi bir sarsıntıyı engelleyebilecek, partiyi yüzde 40'lar barajlarında tutabilecek tek isim olarak görülüyor olması.

Erdoğan'ın hem kendisi hem de kendisinin sonrasına ilişkin durumla ilgili kararını Haziran ayına kadar yapılacak yoğun kamuoyu araştırmaları ve temayül yoklamaları sonucuna göre şekillendireceği kaydediliyor.

Kaynak: Haberler.Com / Politika

Binali Yıldırım Abdullah Gül Erdoğan Gül Ak Parti Politika Haberler

500

Yorumlar (6)

demokraterdog@gmx.de:

Atamızın koltuğuna yerleşebilirse, bunu kimin yardımıyla becermiş olacağını tek koyun bilmez. Zavallı Türkiye.

11
10
yanıtYanıtla
Cancan35@hotmail.com:

ak partili değilim ama sayın abdullah gül başbakan sayın erdoğan da cumhurbaşkanı olsun çünkü sayın gül sayın erdoğandan daha ılımlı daha sakin ve o gibi diktatör değil.

12
5
yanıtYanıtla
FURKAN49orhanengin1949@hotmail.com:

benim tahminim sayın başbakanımız gül.ün başbakanlığını istemez. dışişleri bakanının başbakan olmasını ister.onaylıyanlar düğmeye bassın

5
10
yanıtYanıtla
GÜRKAN AYTAŞemtyapi@windowslive.com:

sayın baş başbakan bu önemli konuyu,da kriz yaratmadan çözecegini görecegiz cumhur başkanı adayı parti içinden kim olursa olsun bu görevin verildigi şahıs başarılı bir şekilde yerine getirecektir türkiyenin bundan hiç şüphesi yoktur başbakan ve çevresinde hem başbakanlık hemde cumhurbaşkanlıgı yapacak o kadar önemli isimler varki maşallah hiç boş yok arkalarında milli irade var muhalefet nasıl bir aday çıksa karşı çıkacak olmaz demeye o kadar alışmışlarki aday kemal deseler chp ilk söyliyecegi olmaz hayır derler o kadar mualif,ler belki bir ihtimal orhan övet,ten sonra kafa yerine geldiyse bilmiyorum

3
3
yanıtYanıtla
FUNNYgalipsev@hotmail.com:

AKP'lilere sormuşlar... Abdullah Gül mü? RTE'mi C.Başkanı olsun diye.. İddiaya göre yüzde 92'si RTE demiş. Gerçek bu ise, Abdullah Gül'ün AKP'nn başında hiç bir kıymeti harbiyesi OLMAZ..! Çünkü Partinin sadece yüzde 8'i Abdullah Gül'ü destekliyor olacak.. Diğerleri RTE ne diyor diye bakacaklar.. Şahsen kanaatim Abdullah Gül'ün Başbakan olarak başarılı olamayacağı yönünde.. AKP bir dönemin ANAP'ı gibi toz şeker gibi dağılır. RTE'nin TEK İstediği ' HUKUKTAN, YARGIDAN, YÜCE DİVAN'DAN KAÇACAĞI güvenilir MAKAM ARAYIŞIDIR.' Asıl mücadele RTE'nin çevresinde olup'da SEBEPLENENLER ile Abdullah Gül'ün çevresine doluşup SEBEPLENECEKLER arasındaki mücadele sonucu belirleyecektir.

1
0
yanıtYanıtla
qaswdefghjklşiiişlkjhgfahmet68_6845@hotmail.c:

ben akp nin kazanmasını istiyom ama mhp kazandı bundAN HAOŞLANMADIM CANIM BENİM AK PARTİİİİİkaeşke ak parti kaznsa

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title