Haberler

Bayık: Talepler Kabul Edilmezse Hiç Kimse Bizi Dağdan İndiremez

Güncelleme:

KCK'lı Cemil Bayık, Öcalan'ın müzakere taslağının kabul edilmemesi durumunda 400 yıl da olsa mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, "Hiç kimse bizi dağdan indiremez" dedi.

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Cemil Bayık, Türk Hükümeti'nin bazı talepleri kabul etmemesi durumunda 400 yıl da olsa mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, "Hiç kimse bizi mücadeleden alı koyamaz hiç kimse bizi dağlardan indiremez" diye konuştu.

Alman Die Zeit gazetesinden Onur Burçak Belli ve Özlem Topçu'ya konuşan KCK Yürütme Konseyi Başkanı Cemil Bayık, Kobanê, çözüm süreci ve ABD ile ilişkilerine ilişkin konuştu.

"PKK TASVİP ETMEDİĞİMİZ EYLEMLERDE BULUNDU"

PKK'nın Batı'da doğru tanınmadığını, kendi bazı eksik ve hatalarının da olabileceğini söyleyen Bayık, '92-95 yılları' arasında kendilerinin de tasvip etmedikleri maksadını aşan eylemler bulunduğunu, köy korucularına yönelik izledikleri politikaları bu hatalar arasında saydı. Bayık, kendilerine düşmanlık besleyen pek çok korucu ile ilişkiye geçtiklerini ve hatalarını düzelttiklerini anlattı.

"KOBANE'DE ZOR GÜNLER GERİDE KALDI"

Kobanê'ye ilişkin soruları da yanıtlayan Bayık, ABD'den yardım almaları konusundaki eleştirilere de yanıt verdi. Bayık, ABD yardımının, Kobanê'ye yardım etmemenin IŞİD'e yardım etmek anlamına geleceği noktada gerçekleştiğini ve Amerika ve Avrupa ülkelerinin bu durumu kabullenemeyeceğini söyledi. PKK'nın Kobanê'ye savaşçı gönderdiğini de röportajında anlatan Bayık, Kobanê'nin en zor günlerini geride bıraktığını, YPG ve YPJ'nin Kobanê'nin dışında da savaş yürüttüğünü anlattı.

Türkiye'yi Kobanê'de savaşın uzun süre devam etmesini istemekle suçlayan Bayık, AKP'yi Kürtlere darbe vurmak için IŞİD'e destek vermekle suçladı. Bayık, " Türkiye'de Kürt sorununu siyasi olarak çözmek istemediği için Rojava'da Kürtlerin statü elde etmemesi gerekiyor. Dolayısıyla Rojava'da kantonların tasfiye edilmesi gerekiyor. Tasfiye edemese bile, sürekli savaşla kantonları zor durumda bırakarak yeni Suriye'nin şekillenmesinde Kürtlerin rolü olmasını engellemek istiyor. Diğer bir nedeni de Ortadoğu'da hegemonyasını kurmak istiyor. Bunu da Sünni cepheyi geliştirerek gerçekleştirmek istiyor. Sünni cepheyi de DAİŞ temsil ediyor. Yeni bir Osmanlı gücü olmak istiyor Ortadoğu'da" diye konuştu.

AK PARTİ'Yİ ELEŞTİRDİ

AKP'yi "çözüm mantığı, hedefi ve programı" olmamakla suçlayan Cemil Bayık, şunları söyledi:

"Öyle onlarla anlaşarak bu adımları atmadık. Tek taraflı attık. 40 yıldır mücadele ettiğimiz gücü bilerek bu adımları attık. Pişman da değiliz. Önder Apo'nun hem bize hem Türkiye'ye gönderdiği bir müzakere taslağı var çözüm için. Biz o müzakere taslağını kabul ettiğimizi hem heyete söyledik hem de dün basına açıklama yaptık. 'Hükümetten de tutum değerlendirmesini istiyoruz' dedik. 'Gecikmeden hemen. Eğer hükümet de kabul ederse müzakereler başlar. Eğer kabul etmezse ki orada takvimler verilmiş, bu takvimlerin aşınılması yönünde değerlendiririz ve bunu bir savaş hazırlığı olarak değerlendiririz. Bunu kabul etmeyiz' dedik.

Ama şimdi o kararı uygulayamıyorlar. Çünkü seçimler var. Seçimleri kazanıp, anayasayı değiştirecek çoğunluğu elde edip ondan sonra o kararı uygulamak istiyorlar. Onun için biz de seçim öncesi durumların açığa çıkmasını istiyoruz. Müzakere olacaksa da olmayacaksa da. Türkiye'nin sorunu çözmesi için dünyada hiç kimsenin hiçbir hareketin yapmadığını yaptık. 93'ten bu yana dokuz kez tek taraflı ateş kes ilan ettik. Tek taraflı elimizdeki esirleri bıraktık, ateş kes ilan ettik, savaşı durdurduk, gerillayı kendi mevzilerinden çıkarıp Güney'e çektik. Dünyada hiçbir güç tek taraflı bu adımları atmaz. Mutlaka üçüncü gücün gözetiminde tartışır, imzalar ve öyle hayata geçirir. Biz ne üçüncü gözün gözetiminde bu tartışmaları yaptık. Ne de bu tartışmalarda bir karara vardık karşılıklı. Ne de imzaladık."

ÜÇÜNCÜ TARAF KONUSU

Çözüm süreci için arabulucu bir üçüncü taraf görüşünü yineleyen Bayık, "Üçüncü bir taraf olmadan dünyada hiçbir sorun çözümlenemez ve çözümlenmemiştir. Türkiye en çok ABD'ye güvenir. ABD olabilir" dedi.

"KÜRTLER OLMADAN ABD ORTADOĞU'DA POLİTİKA YAPAMAZ"

ABD'nin Ortadoğu'da "Kürtler olmadan politika yapamayacağını" ileri süren Bayık, IŞİD'e karşı koalisyonun Kürtler ile ilişkide olmadan başarılı olamayacağını söyledi.

Bayık, Türkiye hükümetinin bazı talepleri kabul etmemesi durumunda ne yapacakları yönündeki soruya, "Kabul etmezse biz mücadeleyi sürdürürüz. Dört yüz yıl da olsa yine sürdürürüz. Hiç kimse bizi mücadeleden alı koyamaz hiç kimse bizi dağlardan indiremez" yanıtını verdi.

"PKK'DE EMEKLİ YOKTUR"

Die Zeit'in, "çözüm olması" halinde siyaset yapıp yapmayacağı sorusuna da, "E ne yapacağım ben başka? PKK'de emekli yoktur" dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Cemil Bayık Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500

Yorumlar (143)

Bahceli Mobil-IOS:

Lan, ayılar zaten Dağda Yaşar. İt ininden çıkmaz kurt kapar diye.

37
10
yanıtYanıtla
karadeniz:

Size kolay geliyor bu işler. Irak nasıl oldu? Suriye nasıl oldu? O ülkelerin orduları yok muydu?. . . Barış gerçekleşmezse eğer, Suriye gibi olacağız. Dışarda çok düşman var ve fırsat bekliyorlar. Kürtlerin Demokratik tüm hakları verilmeli ve ateş söndürülmelidir.

9
23
yanıtYanıtla
ramazan:

şu köpegi konuşturanlara yazıklar olsun.

14
11
yanıtYanıtla
.mobilWeb@haberler.com:

Seni benim elime verseler senin o etlerini cimbizla koparacam cok gicik oliyorum bu hainlerden

18
6
yanıtYanıtla
Kurdo:

Biz Kürt gencligi olarak Kürt topraglarindaki fasit egemenleri ya susturacagiz yada kan kusturacagiz bunu öyle bilesiniz Qesmerler. !

8
15
yanıtYanıtla
Deli ılMobil-IOS:

Bakıyom gine itler havlama ya Başlamış faşistler

7
16
yanıtYanıtla
NRW KölnMobil-IOS:

Burada ki bütün PKK'lı Bölücü Faşist Kürtler Benim dilimi Konuşmayın.

13
10
yanıtYanıtla
TÜRK:

sizin kökünüzü kurutmaya 400 yıl zaman bile olsa sonunda kurutacağız insanlık müsfetdesi. . . . . . .

17
6
yanıtYanıtla
VATANDAŞ:

kırolar siz dağdan inseniz şehirdekinler kaçar. ayılar domuzlar gelmiş diye. yat dağda domuzlarını güt.

18
4
yanıtYanıtla
.mobilWeb@haberler.com:

Sizi dagdan indirmek isteyen yokki zahten sizi vurup lesinizi bile orada birakacaz yazik dagdaki haYvanlar karni doysun

19
3
yanıtYanıtla
Tüm 143 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title