Haberler

Enflasyon Beklentisi Yüzde 8,9 Oldu

Güncelleme:

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın son enflasyon raporunu açıkladı. Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini yüzde 7,6'dan yüzde 8,9'a yükseldi.

Enflasyon 2015 sonunda ortak noktası yüzde 6,1 olmak üzere yüzde 4,6 ile yüzde 7,6 aralığında öngörülüyor. Başçı, orta vadede enflasyonun yüzde 5 düzeyinde gerçekleşmesinin öngörüldüğünü ifade etti.

MB Başkanı, "Sıkı maliye politikası da enflasyondaki düşüşü destekleyecek" diye devam etti. Başçı, yıl sonu gıda enflasyonu varsayımlarını 2014 için yüzde 12,5, 2015 için yüzde 9 olarak aldıklarını ifade etti.

ZAMMIN ETKİSİ 0,2 PUAN

Başçı, Ekim'deki enerji fiyat zammının enflasyonu yüzde 0,2 puan yukarı yönlü etkilediğini belirtti.

KÜRESEL GELİŞMELER

Başçı, yılın son enflasyon raporu sunumunda, küresel ekonomiyle ilgili de konuştu. Başçı, "Küresel finans piyasalarında üçüncü çeyrekte oynaklık yaşandı. Fed niceliksel genişlemeye son veriyor. Dünya ekonomisinde çok da çekinildiği kadar etki yapmadı bu durum" dedi.

Başçı, " Türkiye'nin risk primi üçüncü çeyrekte diğer gelişmekte olan ülkelere benzer seyir gösterdi" dedi. MB Başkanı, zayıf talebe rağmen Türkiye'de ihracatın büyümeyi desteklemeye devam ettiğine işaret etti.

SIKI DURUŞ SÜRECEK

Başçı, "Para politikasında getiri eğrisini yataya yakın tutarak sıkı duruş sürdürülmekte" şeklinde konuştu.

MB Başkanı, "Önümüzdeki dönemde enflasyonda belirgin iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruş sürecek" dedi.

Başçı, kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiğini, ticari kredilerin, tüketici kredilerine göre daha hızlı büyüdüğünü belirtti.

ENFLASYONDA ANA EĞİLİM AŞAĞI YÖNDE

Başçı, "Kredilerdeki bu görünüm orta vadede enflasyon üzerinde baskıyı azaltacak ve ari dengeyi destekleyecek, bu durum 2015'te enflasyonu düşürücü bir faktör olacak" diye konuştu.

MB Başkanı, "Önümüzdeki dönemde enflasyonun ana eğilimi aşağı yönlü olacak" diye devam etti.

TARIM KAYNAKLI RİSKLER

Başçı, üçüncü çeyrek büyümesinde tarım kaynaklı aşağı yönlü risklerin olduğuna dikkat çekti. MB Başkanı, "Dış dengede düzelme eğilimi sürecek. Petrol fiyatları varsayımımızı aşağı yönlü güncelledik" diye devam etti.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Merkez Bankası Erdem Başçı Türkiye Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil?
500

Yorumlar (4)

Enine Boyuna:

İş adamını sürekli zam yapmada yüksek serbestlik vereceksin; Subaya, Polise, sağlıkçıya, yargıcıya, akademisyene, milletvekiline en yüksekten vereceksin sonrada düşük gelirli üzerinden yüksek tasarruf ve sıkı para politikası enflasyonu düşürme ve büyüme politikası izleyeceksin. Sevsinler, sizin sosyal devlet ve adalet anlayışınızı emi.

7
0
yanıtYanıtla
Enine Boyuna:

Bu kadar arka arkaya seçim yaparsan seçimlerde geri dönüşümsüz yüksek kaynak harcarsan, sana bela ve giderden başka getirisi olmayan Büyük ortadoğu Operasyonlarına katılır ve geri dönüşümsüz yüksek kaynak aktarırsan, geri dönüşümsüz kaynakla mülteci beslersen, doğudakileri siyasal olarak kazanmak için doğuya geri dönüşümsüz yüksek kaynak aktarırsan ve Büyük Ortadoğu Projesi Operasyonlarına karışmakla Ortadoğu ticaret gelirlerini kaybedersen. . . tabikide cari açık verirsin, tabikide faizleri artırırsın, enflasyonu yükseltirsin büyümeyi düşürürsün. Öyle değil mi?

1
0
yanıtYanıtla
vatandaş:

bu merkez bankasının yüzde 45 i yahudilerin. . . ama neden ve nezamandan beri ?? bu böyle. . . biz bu merkez bankasını milli bankamız biliyorduk. Devlet bunu açık açık çok kısaca uzun detaya girmeden en cahilin bile anlayacağı dille açıklamalı

1
0
yanıtYanıtla
burhanettin gündoğan:

bize bir karavana borusu çalarlar uysallaşırız

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title