Haberler

Balıkesir'de Görülen Abdullah Cömert Davası Başladı- Ek

Balıkesir'de görülen Abdullah Cömert davası başladı- EK GEZİ'NİN ACILI ANNELERİNDEN DESTEK Hatay'daki Gezi Parkı protestoları sırasında başına isabet eden biber gazı kapsülüyle yaşamını yitiren Abdullah Cömert'in ölümüyle ilgili güvenlik gerekçesiyle Balıkesir'e alınan davanın 4'üncü duruşması yapıldı.

Balıkesir'de görülen Abdullah Cömert davası başladı- EK

GEZİ'NİN ACILI ANNELERİNDEN DESTEK

Hatay'daki Gezi Parkı protestoları sırasında başına isabet eden biber gazı kapsülüyle yaşamını yitiren Abdullah Cömert'in ölümüyle ilgili güvenlik gerekçesiyle Balıkesir'e alınan davanın 4'üncü duruşması yapıldı. 'Olası kastla öldürme' suçundan 25 yıla kadar hapis cezası istenen sanık polis A.K.'nin yargılandığı davanın bugünkü duruşmasına; Abdullah Cömert'in babası Edip Cömert ile kardeşi Zafer Cömert katılmadı. Cömert'in annesi Hatice Cömert, ağabeyi Adnan Cömert, ablaları Meryem Cömert Öz ile Fatma Cömert Kartal duruşmaya katıldı. Meryem Cömert Öz ile Fatma Cömert Kartal'ın yaşları 1 ile 1.5 arasında değişen çocukları Abdullah Can Kartal ve Devrim Öz'ü de mahkemeye geldiği görüldü. Gezi olaylarında yaşamını yitiren İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan ve Berkin Elvan'ın anneleri Emel Korkmaz, Emsal Korkmaz ve Gülsüm Elvan bu duruşmada da Hatice Cömert'i yalnız bırakmadı. CHP Balıkesir milletvekili Mehmet Tüm ile CHP Ankara milletvekili Ali Haydar Genç ve HDP MYK üyesi Serpil Kemalboy da duruşmayı izleyenler arasındaki yerini aldı. Çeşitli sendikalar, sivil toplum örgütleri ve sol grupların temsilcileri de adliye girişinde duruşmanın sonuçlanmasını bekledi. Cömert ailesinin avukatları Can Atalay, Hatice Can ve Ömer Kavili'nin de mazeretleri nedeniyle gelemediği duruşmada, 20 avukat müdahil olarak hazır bulundu.

SEGBİS'TE SORUN ÇIKTI

Ses ve görüntü bilişim sistemi (SEGBİS) sisteminde yaşanan arıza nedeniyle duruşma gecikmeli başladı. Saat 09.00'da başlayacağı duyurulan duruşma, sanık polis A.K'nin SEGBİS sistemiyle ifade verdiği Mersin Adliyesi ile Balıkesir Adliyesi arasında bağlantı kurulamadığı için gecikti. Mahkeme heyeti, sistemdeki arıza bir türlü giderilemeyince 10.15'te duruşmaya başlamadan ara verdi. Aranın ardından 10.50'da duruşmaya geçildi. Hatay'da ki bazı tanıkların ifadeleri okundu. Tanıkların bir bölümü, gaz kapsülünün atılmasının ardından Abdullah Cömert'in yere düştüğünü belirtirken, gaz kapsüllerinin beyaz renkli Akrep aracından atıldığını öne sürdü. Özellikle tanıklardan Devran Demircioğlu'nun ifadesi sanık avukatı İbrahim Uzun'un tepkisini getirdi. Uzun, daha önce Akrep aracının rengini siyah olarak ifade eden tanığın aracın beyaz ya da gri olabileceği yönündeki ifadesini kabul etmediklerini söyledi. Sanık polis A.K. ise tanık ifadeleri sonrası bir açıklama yapmayacağını söyledi. Biri askerde diğerine ulaşılamadığı belirtilen iki tanığın ifadesinin alınamadığı, önümüzdeki günlerde ifadelerine başvurulacağını açıklandı.

AİLE SANIĞIN TUTUKLANMASINI İSTEDİ

Ağabey Adnan Cömert, sanık polisin hedef gözeterek ateş ettiğini ve kardeşinin ölümüne neden olduğunu iddia ederken "Biz iki senedir adalet istiyoruz. Sanığın tutuklu olarak yargılanmasını istiyoruz" dedi. Ablası Meryem Cömert Öz ise, "Biz 1200 kilometre uzaklıktan o kadar yol geliyoruz. Katil evinde oturuyor. Nerede sizin adaletiniz? Biz adalet istiyoruz, bu davayı artık bitirin" diye konuştu. Anne Hatice Cömert de "Oğlum 3 Haziran'da öldürüldü. 3'üncü yıla girdik, hala katili cezalandırılmadı" dedi.

9 EKİM'E ERTELENDİ

Mahkeme heyeti bu açıklamaların ardından ara verdi. Ardından sanık polisin tutuklanması istemini bir kez daha reddeden mahkeme, bazı tanıkların dinlenmesi, evrak eksiklerinin giderilmesi için duruşmayı Adli Tatili de göz önüne alıp 9 Ekim 2015 tarihine erteledi.

DURUŞMA SONRASI İSYAN

Cömert ailesi adliye çıkışında duruşmanın bir kez daha ertelenmesine isyan etti. "Adalet yok, vicdan yok" diye bağıran anne Hatice Cömert, "Benim oğlum mezarda, katili hala dışarıda, hala görev başında. Biz adalet istiyoruz. Ben aslan gibi bir evlat yetiştirdim ama onu elimden aldılar. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Abdocan sahipsiz değil. Ölüme kadar, adalet sağlanana kadar peşlerini bırakmayacağım" diye konuştu.

AĞABEY CÖMERT "BİZİ SUSTURMAK İSTİYORLAR"

Abdullah Cömert'in ağabeyi Adnan Cömert ise, duruşma sonrası "Hükümet kardeşimi katletti, öbür kardeşime de bir twiti nedeniyle silahlı terör örgütüne üye olmaktan dava açtı. Zafer şu anda Rusya'da, çünkü onu hapse atmak istiyorlar. Çünkü bizim sesimizi kısmak istiyorlar. Ama onurlu halkımız yanımızda olduğu sürece bize bizi susturamayacaklar" diye konuştu.

OĞULLARI ÖLEN ANNELERDEN TEPKİ

Gezi'de yaşamını yitiren Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan, "Sözün bittiği yerdeyiz. Hepinizin gördüğü gibi mahkemeleri satın almışlar. Bu ülkede kiralık katiller var. Biz sadece katillerin yargılanmasını istiyoruz. Benim oğlum Ahmet de 21 aydır kara toprağın altında yatıyor ve oğlumun mahkeme süreci hala başlamadı. Biz katiller elini kolunu sallayarak gezmesinler, başka çocuklarımız ölmesin, başka analar ağlamasın diye adalet istiyoruz" diye konuştu.

Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz da, "Maalesef acıyla biz anneleri birleştirdiler. Ama davamızın peşini bırakmayacağız. Katiller hakettikleri cezaları bulana kadar bu konunun takipçisi olacağız" diye konuştu.

Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan ise, "Gün gelecek o zaman konuşacağım" dedi.

AVUKAT'TAN AÇIKLAMA

Cömert ailesinin Avukatı Garip Erhan Biner, "Mahkeme maalesef istediğimiz gibi devam etmiyor. Hiçbir talebimiz kabul edilmiyor. Katilin kim olduğu belli iken, kendisi beyaz Akrep içinde olduğunu, gaz fişeğini ateşlediğini beyan etmesine rağmen Abdullah'ın ölümünün gaz fişeğinden kaynaklandığı belirlenmesine karşın sanık tutuklanmamaktadır. Cömert ailesi tüm yokluklara katlanarak, yüzlerce kilometre öteden Balıkesir'e gelmektedir. Sanık polis ise Mersin'de evinde oturmakta, duruşmaları kameradan izlemektedir. Abdullah'ın kim tarafından öldürüldüğünü biliyoruz ancak hükümeti de arkasına alan mahkemeler ve hakimler bu konuda karar vermekten çekiniyor. Ancak korku imparatorluğu yıkılıyor, Türkiye eskisi olmayacak. Bu cesur aile, bu cesur halk, bu avukatlar olduğu sürece katil nereye kaçarsa kaçsın yakasına yapışacağız ve en ağır şekilde cezalandırılmasını sağlayacağız" dedi.

Öte yandan; Cömert ailesine destek vermeye gelenler bir süre "Abdocan'ın hesabı sorulacak", "Gezi şehitleri ölümsüzdür" ve "Hepimiz Abdullah Cömert'iz" diye sloganlar attı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Abdullah Cömert Balıkesir Politika Güncel Haberler

title