Haberler

Balıkesir Çöplerden Medusa Tablosu

Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'nde yaşayan Taylan Köken, kentte toplanan çöplerden, Yunan mitolojisinde gözüne bakılınca taşa çeviren yılan saçlı canavar olan Medusa'nın tablosunu yaptı.

Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'nde yaşayan Taylan Köken, kentte toplanan çöplerden, Yunan mitolojisinde gözüne bakılınca taşa çeviren yılan saçlı canavar olan Medusa'nın tablosunu yaptı.

Ayvalık'ta yaşayan, arkeoloji ve ilçenin yakın tarihiyle ilgili yaptığı çalışmalarla tanınan Taylan Köken, atıkları tabloya dönüştürdü. Ayvalık Halk Eğitim Merkezi resim kursiyerleri arasında yer alan Köken, tamamını Cunda Adası Pateriça Mevkii'nden topladığı plastik atıklarla yaptığı tablosunu, 6. dönem yağlı boya resim sergisinde Ayvalık'ta yaşayanlarla paylaştı.

Güzelliğiyle herkesi kıskandırırken, gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan, yılan saçlı, keskin dişli bir canavar olan Medusa tasvirini, topladığı çöplerle nasıl Pateriça Medusa'sına dönüştürdüğünü anlatan Taylan Köken, "Tamamı Cunda Adası'nın Pateriça kıyılarından toplanarak tasarlanan bu yapıt, bizlere el değmemiş güzellikleri nasıl mahvettiğimizi, yok ettiğimizi anlatıyor. Malzemenin büyük çoğunluğu petrol türevi olan plastik atıklardır. Bu atıkların kimi denizin yüzümüze fırlatır gibi kıyıya attığı, kimi bir tabiat parkı içinde olduğunu umursamadan, yiyip içip geride bıraktığı ziyaretçi pisliklerindendir. En çok üzüldüğüm ise bu denizden ekmeğini çıkaran balıkçıların bırakmış olduğu işe yaramaz av malzemeleridir. Canım, güzeller güzeli Pateriça, sayenizde yüzüne bakılamayan bir Medusa'ya dönüştü. Pateriça Medusa'sını ben yapmadım, siz yaptınız. Oraya çöp atan insanlar yaptı" dedi.

TABLOYU 1.5 AYINI ALDI

Öğretmen Şennur Akbaş'ın fikrine destek olduğunu, eşi Vildan Köken'in Medusa'nın saçlarını yaparken yardım ettiğini belirten Köken, tablosunun üzerine parayı sembolize eden 'P' harfi ile rantı simgeleyen 'R' harfi yerleştirdiğini, ancak ranta karşı olduğu için 'R' harfini ters koyduğunu belirtti. Tabloyu 1.5 ayda yaptığını, çöpleri toplamanın ise daha kısa sürdüğünü, ancak bölgede sık sık toplasa da devamlı çöpler biriktiğini belirtti.

Sergide en çok dikkat çeken çalışmalardan biri olan Pateriça Medusa'sında ağlardan, plastik kapaklara, eldiven, şapka, tarak ve diş fırçası gibi eşyalardan astım hastalarının kullandığı ilaç kutusuna kadar çok sayıda doğaya atılan malzeme yer alıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cunda Adası Balıkesir Ayvalık Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title