Haberler

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Biz, senede en az bir kere Genelkurmay Başkanımızdan, Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili kapsamlı bir brifing almayı bugün kararlaştırmış olduk. Bunun birincisini yapmış olduk" dedi.

Arınç, Başbakanlık Yeni Bina'da, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

TBMM'de yarın düzenlenecek törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasıyla yeni yasama döneminin başlayacağını belirten Arınç, Meclis'in yoğun bir çalışma dönemine gireceğini söyledi. TBMM'deki töreni, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve hükümet üyelerinin, AK Parti Grubuyla izleyeceğine değinen Davutoğlu, yeni yasama döneminin TBMM, millet ve ülke için hayırlara vesile olması dileğinde bulundu.

Arınç, toplantıda, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile bazı kuvvetler komutanlarının, Bakanlar Kurulu'na kapsamlı bir sunum yaptığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hepimiz yararlandık. Bakanlar Kurulumuz bazı konular üzerinde Sayın Genelkurmay Başkanımıza sorular yöneltti, tatminkar cevaplar aldı. Bu, belki ilk defa oluyor. Bazı arkadaşlarımız, Sayın Başbuğ döneminde böyle bir sunumun yapıldığından bahsettiler ancak kayıtlara bakma imkanım olmadı. Bunun sebebi son yaşadığımız olaylarla bir bağlantı kurmak yerine, doğru biçimde ifade etmek istiyorum sadece şudur; bir zamanlama belki yarın açılacak Meclisimizin ve hemen ertesinde yapılacak tezkere görüşmeleriyle bağlantılı olduğu düşünülebilir. Kesinlikle böyle değil."

Arınç, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Bakanlar Kurulunun ilk toplantısında, kendisine bağlı kurumları ve bakanlıkları ziyaret ederek kapsamlı brifingler alacağını söylediğini anımsatarak, şöyle konuştu:

"Bu çalışmalar doğrultusunda, Sağlık Bakanlığımızı, Milli Eğitim Bakanlığımızı ziyaret etti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızı ziyaret etti. Her ziyaretin arkasında kapsamlı brifingle birlikte bazı konular üzerinde bir eylem planı hazırlanması ve bunun hayata geçirilmesi talimatını da verdi. Takdir edersiniz, Genelkurmay Başkanlığımız da Anayasamızın 117. Maddesi gereğince belli görevler üstlenmiştir, Bakanlar Kurulumuza  karşı sorumluluğu vardır. Sayın Başbakanımızın Genelkurmay Başkanlığını ziyaretinden önce Bakanlar Kurulumuza bilgi sunmak üzere Sayın Başkanın davet edilmesi, konuların kapsamlı biçimde hükümet içerisinde görüşülmesi ve daha sonra bu ziyaretin yapılması uygun görüldü ve şu karar alındı, yılda en az bir kere, Genelkurmay Başkanımız bugün olduğu gibi Bakanlar Kurulu'na kapsamlı brifing verecekttir, sunumda bulunacaktır. En az bir kerenin altını çiziyorum. İhtiyaç görüldüğünde şüphesiz bu daha fazla olabilecektir."

-"Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili kapsamlı brifing..."

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'in, sunumunda, silahlı kuvvetlerin sevk ve idaresi, anayasada kendisine verilmiş görevlerin başarıyla ve bihakkın yerine getirilmesi, Türkiye'nin iç ve dış güvenliği konusunda silahlı kuvvetlere düşen görevlerde hangi noktada bulunduğunun etraflı olarak görülmesi ve bir rötgeninin çekilmesinin de mümkün olduğunu belirten Arınç, şunları söyledi:

"Bu kapsamdaki görüşmelerde, içerisinde yine hepinizin tahmin edebileceği gibi güneyimizde yaşanan bazı olayların, bugünü ve geleceği konusunda da Sayın Genelkurmay Başkanımızın perspektifini ve buna ati planlarını görmek, öğrenme imkanı bulduk. Kendilerine teşekkür ettik. Başarılı ve faydalı bir çalışma oldu. Biliyorsunuz ki Merkez Bankası, kanunda yazılı olduğu gibi sene de en az iki defa Bakanlar Kuruluna sunumda bulunmak ve çalışmaları konusunda bir hesap vermek ihtiyacını duyuyor. Belki bazı kurumlar açısından da bu gereklidir ama biz senede en az bir kere Genelkurmay Başkanımızdan, Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili kapsamlı bir brifing almayı bugün kararlaştırmış olduk. Bunun birincisini yapmış olduk."

Çözüm süreciyle igili yapılan çalışmalara da değinen Arınç, temmuz ayı içerisinde TBMM'de çıkarılan "Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun" ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu kararı çıkarılması yönünde çalışmalar yapıldığını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Bu çalışmalara ilişkin usul ve esasları belirleyen bir Bakanlar Kurulu kararıdır, imzalanmıştır, tahmin ediyorum. Bu akşam Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanacaktır. Burada kısaca yapmak istediğimiz kanunu arz edeyim; esasen Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra, yani terörün sona erdilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi kapsamında yapılacak çalışmaları, kurulan birimleri, bu birimlerin koordinasyonu, ne şekilde yapılacağını, sizler de Resmi Gazete'den alıp okuma imkanınız olacak, bütün kamuoyumuzun olduğu gibi. Bu çalışmalara ilişkin esaslarda önce çalışma alanlarını, yapılanmayı ve bu çalışmaların işleyiş tarzlarını başlıklar altında belirliyoruz. Çalışma alanları, çözüm sürecinin yürüyeceği ana başlıkları ifade eden çalışma alanları, zikrettiğim 6551 Sayılı Kanunun 2. Maddesi doğrultusunda belirlenmiştir. Siyasi alan, siyasi kurum ve aktörlere yönelik çalışmalar, hukuki düzenlemeler ve insan hakları, sosyal programlar, ekonomik tedbirler, kültürel programlar, toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları, güvenlik silahsızlandırma, sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog ve benzeri çalışmalar, eve dönüşler ve bununla birlikte sosyal yaşama katılım ve uyum çalışmaları psikolojik destek ve rehabilitasyon çalışmaları kamuoyu bilgilendirme çalışmaları başlığı altında kapsayıcı bir yapılanma ortaya konmuştur."

Yapılanmada iki ayaklı bir şema öngördüklerini anlatan Arınç, şöyle devam etti:

"Çözüm Süreci Kurulu, kurumlar arasında izleme ve koordinasyon komisyonları. Çözüm Süreci Kurulunun görevi, sürecin genel koordinasyonu yürütmek, komisyonların hazırlandığı eylem planlarını değerlendirip onaylamak sürecin işleyişine ilişkin gerekli kararları almaktır, kurulun üyeleri bizzat başbakan veya görevlendireceği başbakan yardımcısının başkanlığında, başbakan yardımcıları Adalet, Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma Bakanları, Başbakanlık Müsteşarı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı ve MİT Müsteşarından müteşekkildir. Her çalışma  alanıyla ilgili sorumlu kurum ve igili kurumlar belirlenmektedir ve devam ediyor. İşleyişinde eylem planları ve uygulanmaya dair değerlendirme raporu hazırlanacak, kurula sunulacak, kurul eylem planlarını sorumlu kurum ve ilgili kurumlar gerek görmesi halinde değiştirebilecek. Biliyorsunuz 4. Madde çözüm sürecindeki görevlerden dolayı hukuki ve idari cezai sorumluluk  doğmayacak hükmü de çalışma usul ve esaslarına aynı şekilde yansıtılmış bulunmaktadır. Bununla yapmak istediğimiz esasen kanunun gerekçesinde, Meclisteki görüşmeler sırasında da açıkça ortaya konmuştu. Türkiye'nin müzmin, kronik bir sorunu olan terörü tamamen sona erdirmek ve halkımız arasında toplmumsal bütünleşmenin güçlendirilmesine yönelik kapsamlı bir çerçeve kanundu. Bu, büyük bir oydaşmayla Meclisten geçti. Zannediyorum 282 oyla ve bu ciddi muhalefeti de karşısında bulmadı. Dolayısıyla çözüm süreci dediğimiz ve bu konunun bir parçası olan önemli konuda da bundan sonraki aşamaların kanun çerçevesinde yürütülmesi ve buna ilişkin komisyon ve kurulların da çalışmalarını bu kanun çerçevesi içerisinde yürütmesi esasları belirlenmiş oldu. Artık Bakanlar Kuruluna yetki ve sorumluluk veren bu kanunun bu çalışma usül ve asasları çerçevesinde görevine devam edeceğini söyleyebilirim."

-"Bizim açımızdan geçersizdir"

"Bugünlerde kamuyounda tartışması yapılan, 'çözüm süreci bitti bitmedi' buna yönelik tehditler, adeta şantaja yönelik bir takım konuşmalar bizim açımızdan geçersizdir" ifadesini kullanan Arınç, şöyle dedi:

"Bunlar belli bir sebeple ortaya konulmaktadır. Hükümetimiz bu konuda ciddidir. Çözüm sürecinin başarıya ulaşması konusunda, bütün varlığını ortaya koymuştur ve çözüm sürecine giderken, onu başarıya ulaştırmak için gayret sarf ederken asayişi bozan, kısmen terör, kısmen de asayişsizlik konularında elbette bir acımasız davranışımız söz konusu olacaktır o da kamu güvenliğinin bozulmasına hiçbir zaman izin ve imkan vermeyeceğiz. Bütün bunları çerçevelediğimiz zaman vatandaşlarımız tarafından güçlü şekilde kabul edilen ve satın alınan bu sürecin bu kanun çerçevesi içerisinde yürümesi, kısa kürede sonuçlanması arzu edilmektedir. Üzerinde bir aydan bu yana çalışılmakta ve farklı çalışma guruparının bir araya getirdiği metinler bir araya adeta intikal etmekteydi. Sanıyorum bugün, yarın Resmi Gazetede bu konu üzerindeki çalışma usul ve esaslarını en güzel bir şekliyle okuyacak kamuyou ve bu çalışmaların bundan sonra daha düzenli bir şekilde yürütülmüş olduğunu da görecek."

Bülent Arınç, tezkere konusuna da değinerek, şunları kaydetti:

"Bundan sonra bildiğiniz gibi TBMM'de 2 Ekim'de yani perşembe günü 1 yıl önce süreleri verilen ve ekim ayının içerisinde süresi bitecek olan iki tezkerini yenilenmesi söz konusuydu. Biz, bu tezkelerin rutin bir şekilde yenilenmesi, evet bu düşünülebilir ama aynı zamanda iki tezkereyi birleştirmek suretiyle bütün tehditleri, riskleri ve Türkiye'nin bulunduğu konumu içerisine alan ve bütün tedbirleri bir arada karşılamaya çalışan bir metin üzerinde çalıştık. Bu metin de şu sıralarda TBMM'ye gönderilmiştir veya gönderilmek üzeredir. Şüphesiz perşembe günü görüşülecek olan önergenin, tezkerenin yarın Meclisin açılmasıyla gündeme getirilmesi mümkün olduğu için bugüne kadar beklenilmiştir. Kapsamlı bir çalışma yaptık. Burada Türkiye'nin ulusal güvenliğine dönük risk ve tehnditler değerlendirildi. Son dönemde yaşanan gelişmeler ciddi biçimde anlatıldı. Türkiye'nin bu ülkelerdeki gelişmeler karşısında yaptıkları, yapmak istedikleri tek tek sayıldı. Ama hükümetimize düşen görevin, ulusal güvenliğimizi sağlamak ve Türkiye'nin bu risklere karşı tedbir almasını temin etmek olduğunu biliyoruz. Tezkere görüşmelerinde ve kamuyona intikal ettiğinde bu akşam veya yarın sabah neleri kapsayacağını hep beraber göreceğiz. Daha önceki konuşmalarımda şunu söylemiştim, 'kapsamlı bir tezkere olacak ve öyle bir tezkere çıkaralım ki yarın yeni birisine ihtiyaç olmasın, şu konu da bir ihtiyaçmış onu da içerisine koyalım. Böyle bir gelişme karşısında yeni tezkeler çıkarmayı düşünmeyelim, kapsamlı tezkereyle yolumuza devam edelim. TBMM, hükümetimize izin verirse biz de bu izni en iyi şekilde değerlendirelim' diye düşünmüştük.  Güzel bir metin ortaya çıktı. Sanıyorum ki TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin tamamını ve Türkiye'de tüm yurttaşlarımızın da bu konuyla sabah akşam ne kadar iç içe olduğunu bildiğimizde hükümetimizin getirdiği bu tezkerenin ne kadar makul ve haklı olduğunu görmelerine vesile olacaktır. Dolayısıyla bu tezkelerelerin tek metin haline getirildiğini ve bugün gelecekte yaşanabilecek tehdit ve riskleri bertaraf etmek üzere meclimizden hükümetimiz adına yetki talep ettiğimizi açıklamış olayım."

-"Sadece AB Bakanı Bozkır sunum yaptı"

Genelkurmay Başkanının sunumu, tezkere görüşmeleri ve diğer konular nedeniyle Bakanlar Kurulunda sadece AB Bakanı ve Başmüzakareci Volkan Bozkır'ın sunum yaptığını, diğerlerini ertelediklerini belirten Arınç, "Aslında biliyorsunuz en azından ikinci bakanlar Kurulu toplantımızın temel dinamiği de AB konusunda atılacak yeni adımlar, yeni eylem planı ve tam üyelik konusundaki Türkiye'nin kuvvetli niyet ve arzusunu vurgulamaktı. Bu kapsamda AB Bakanlığımız bir iletişim stratejisi hazırlamıştı o takdim edildi ve Bakanlar Kurulumuzda kabul edildi. Bu kapsamda çalışmaların yürütülmesi de kararlaştırılmış oldu" diye konuştu.

-Bayramda otoyol ve köprüler ücretsiz

Arınç, Kurban Bayramı'yla ilgili de "Her bayramdan önce yaptığımız gibi kamuoyuna bir müjdemiz olacak. Bu da bildiğiniz gibi önümüzdeki Kurban Bayramı'yla ilgili köprü ve otoyolların ücretsiz hale getirilmesidir. Bildiginiz gibi idari kararla cuma günü, yarım günü de idari izin sayılmak suretiyle tam gün haline getirilmişti. Dolayısıyla önümüzdeki perşembeyi cumaya bağlayan gece 00.00'dan başlamak ve bayram sonu çarşamba sabahı 08.00'de bitmek üzere otoyol ve köprülerdeki bütün geçişler ücretsiz olacak ve yurttaşlarımız bundan istifade edeceklerdir" dedi.

- Ankara

Kaynak: AA / Politika

Bülent Arınç Türkiye Tsk Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title