Haberler

Bakan Yıldız: Işid'den Petrol Almıyoruz (2)

'biz BAĞDAT İLE ERBİL ARASINDAKİ HUKUKA KARIŞMAYIZ'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri'de ABD'nin Teksas Eyalet Mahkemesinin Kuzey Irak petrolüne ilişkin yasaklama kararını eleştirdi. Yıldız, ABD Teksas eyalet mahkemesinin bu kararını yadırgadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukukun dışında bir işe veya eyleme girmesi mümkün değil. Bağdat ile Erbil arasında bir anlaşmazlık var ve bu anlaşmazlığın çözülmesi için farklı mecralarda deneniyor. Türkiye orada bir sistem kurdu. Bu sistem, Irak'ın normalleşmesi adına, Irak'ın gelirlerinin artması adına. Bu petrol Irak'ın petrolü, Türkiye'nin petrolü değil. Eğer yasaklanacaksa, yasaklanacak petrol de Türkiye'nin petrolü değil. Irak devleti diyorsa, bu iletilmeli, iletiliyorsa da tüketilmesi en normal bir şey. Biz Bağdat'la Erbil arasındaki hukuka karışmayız. Bağdat'la Erbil bir 'var'ı paylaşmak zorundalar, bir 'yok'u paylaşmamalılar. Şu ana kadar yaptıkları, bir yoku paylaşmaktı. O yüzden Irak'ın gelirlerinin artırılması, bölgenin istikrarı için önemli, komşu ve kardeş Türkiye'nin istikrarı açısından önemli. Bizim bu işe sadece petrol gözüyle, yalnızca bir gelir gözüyle bakmadığımızı, bütün bizi tanıyanlar bilirler. Ama şunu çok yadırgadığımı söylemem lazım; ABD'nin olası bu kararının, özellikle Türkiye'nin 100 milyar dolarlık bir gelirden olduğuna dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını söylemem lazım. Öncelikle ortada böyle bir gelir yok. Erbil'le Ankara arasındaki bütün hatlar koptu, bozuldu diye, tabiri caizse zil takıp oynamak, Türkiye'nin menfaatleriyle çakışmamaktadır. Türkiye'nin aleyhine söylemlerdir. Biz komşu Irak'taki oluşacak gelirleri, hem Türkiye'de, hem de bölgedeki istikrar adına konulan katkı olarak görüyoruz. Çok enterasan cümleler duyuyorum; IŞİD'in, El Nusra'nın petrolünü Türkiye aldı mı, teröre destek verdi mi, diye. Tekraren söylüyorum, Türkiye bir hukuk devleti, teröre hiçbir şekilde destek vermesi düşünülemez. Böyle bir şey ancak Türkiye'nin kurgularını, Türkiye'nin politikalarını bir saptırma olarak ancak tercüme edilebilir. Olası Birleşmiş Milletler'in alacağı karar, tabi ki Türkiye'yi bağlar. Ama Birleşmiş Milletler kararından önce de Türkiye ne IŞİD'in petrolünü almıştır ne de El Nusra'nın Suriye'den gelen petrolünü almıştır. İster legal, isterse illegal bu tür yapılan teklifler, hiçbir şekilde tarafımızdan kabul göremez. Birleşmiş Milletler'in kararına ihtiyaç olmaksızın Türkiye hiçbir terör örgütüne, hiçbir teröre bu manada yardım ve yataklık yapmaz, bu manada işlerini kolaylaştırmaz. İster bunlar Teksas'ta yasaklansın isterse başka bir mecrada, yasaklanması muhtemel petrol, Irak'ın petrolüdür. Bununla ilgili kararı Irak Anayasası verecektir. Irak'ta Bağdat'la Erbil arasındaki paylaşımı, Türkiye'nin üçüncü taraf olduğu bir paylaşımdır. "

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Taner Yıldız Bağdat Erbil Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title