Haberler

Bakan Yıldız: 'Biz Bağdat ile Erbil Arasındaki Hukuka Karışmayız'

"türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukukun dışında bir işe veya eyleme girmesi mümkün değil. Bağdat ile Erbil arasında bir anlaşmazlık var ve bu anlaşmazlığın çözülmesi için farklı mecralarda deneniyor. Türkiye orada bir sistem kurdu. Bu sistem, Irak'ın normalleşmesi adına, Irak'ın gelirlerinin artması adına. Bu petrol Irak'ın petrolü, Türkiye'nin petrolü değil. Eğer yasaklanacaksa, yasaklanacak petrol de Türkiye'nin petrolü değil. Irak devleti diyorsa, bu iletilmeli, iletiliyorsa da tüketilmesi en normal bir şey. Biz Bağdat'la Erbil arasındaki hukuka karışmayız. Bağdat'la Erbil bir 'var'ı paylaşmak zorundalar, bir 'yok'u paylaşmamalılar. Şu ana kadar yaptıkları, bir yoku paylaşmaktı. O yüzden Irak'ın gelirlerinin artırılması, bölgenin istikrarı için önemli, komşu ve kardeş Türkiye'nin istikrarı açısından önemli. Bizim bu işe sadece petrol gözüyle, yalnızca bir gelir gözüyle bakmadığımızı, bütün bizi tanıyanlar bilirler. Ama şunu çok yadırgadığımı söylemem lazım; ABD'nin olası bu kararının, özellikle Türkiye'nin 100 milyar dolarlık bir gelirden olduğuna dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını söylemem lazım. Öncelikle ortada böyle bir gelir yok. Erbil'le Ankara arasındaki bütün hatlar koptu, bozuldu diye, tabiri caizse zil takıp oynamak, Türkiye'nin menfaatleriyle çakışmamaktadır. Türkiye'nin aleyhine söylemlerdir. Biz komşu Irak'taki oluşacak gelirleri, hem Türkiye'de, hem de bölgedeki istikrar adına konulan katkı olarak görüyoruz. Çok enterasan cümleler duyuyorum; IŞİD'in, El Nusra'nın petrolünü Türkiye aldı mı, teröre destek verdi mi, diye. Tekraren söylüyorum, Türkiye bir hukuk devleti, teröre hiçbir şekilde destek vermesi düşünülemez. Böyle bir şey ancak Türkiye'nin kurgularını, Türkiye'nin politikalarını bir saptırma olarak ancak tercüme edilebilir. Olası Birleşmiş Milletler'in alacağı karar, tabi ki Türkiye'yi bağlar. Ama Birleşmiş Milletler kararından önce de Türkiye ne IŞİD'in petrolünü almıştır ne de El Nusra'nın Suriye'den gelen petrolünü almıştır. İster legal, isterse illegal bu tür yapılan teklifler, hiçbir şekilde tarafımızdan kabul göremez. Birleşmiş Milletler'in kararına ihtiyaç olmaksızın Türkiye hiçbir terör örgütüne, hiçbir teröre bu manada yardım ve yataklık yapmaz, bu manada işlerini kolaylaştırmaz. İster bunlar Teksas'ta yasaklansın isterse başka bir mecrada, yasaklanması muhtemel petrol, Irak'ın petrolüdür. Bununla ilgili kararı Irak Anayasası verecektir. Irak'ta Bağdat'la Erbil arasındaki paylaşımı, Türkiye'nin üçüncü taraf olduğu bir paylaşımdır. "

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Bağdat Erbil Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title