Haberler

Bakan Yıldız, Aa Enerji Masasına Konuk Oldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Doğu Akdeniz gazları için Türkiye'nin en avantajlı coğrafya olduğunu belirterek, "Türkiye, coğrafyasından kaynaklanan bu avantajları istismar etmeden bu konuya yaklaşmaktadır" dedi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) kurduğu "AA Enerji Masası"nın açılışını gerçekleştiren ve ilk konuğu olan Bakan Yıldız, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

İsrail ve Kıbrıs açıklarındaki gaz keşifleri ve İsrail gazı için bu ülke ile pazarlık yapan Türk şirketlerinin pozisyonunu değerlendiren Yıldız, özel sektörün bir kısım tercihleri kullanabileceğini söyledi. Özel sektörün görüşmesini engelleyecek herhangi bir politikalarının olamayacağını dile getiren Yıldız, İsrail'in Türkiye dışındaki seçenekleri değerlendirmesinin de son derece normal olduğunu ifade etti.

Her bir seçeneğin kendine özgü avantaj ve dezavantajları bulunduğuna işaret eden Yıldız, "Doğu Akdeniz gazları için Türkiye en avantajlı coğrafyadır. Ama Türkiye, coğrafyasından kaynaklanan bu avantajları istismar etmeden bu konuya yaklaşmaktadır. Bundan daha önemli problemler olduğunu bilmektedir. En son Gazze'deki insanlık dramı ile alakalı hususlardır" diye konuştu.

Mısır'ın fiyatlama mekanizmaları ve miktar açısından düşük bir pazar konumunda yer aldığını ifade eden Yıldız, "Asıl pazar, Avrupa pazarıdır. Bunu, İsrail çok iyi bilmektedir. Ama bunun için de Türkiye'nin bulunduğumuz şartlarda rahatlıkla net olarak bunları ortaya koyabilmesi lazım. Türkiye çok net. Türkiye, siyasi fizibilite oluşmuş olması halinde ekonomik fizibilite üzerinde çalışabileceğini her vesileyle söyledi ama bunların birbirinden ayrılmaz parçalar olduğunu da söyledi. 'Biz enerji projelerini ayrı geliştirelim. Filistin ayrı gitsin. Türkiye ile ilişkiler ayrı gitsin'. Böyle bir şey tabii ki söz konusu olmaz" dedi.

KKTC ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasındaki paylaşımın, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ziyaretinin ardından farklı bir açılıma ulaşacağına inandıklarını dile getiren Yıldız, herhangi bir kaynağın bütün taraflarca paylaşılması gerektiğini söylediklerini anımsattı.

Bu şartlar yerine geldikten sonra Türkiye'nin, coğrafi avantajlarını yüklenicilere sunacağını kaydeden Yıldız, bununla alakalı ülkenin pozitif tutumunu sadece söz konusu bölge için değil Irak, İran, Azerbaycan ve Rusya'daki projeler için de sürdüreceğini ifade etti.

Soma'daki kaza

"Soma'daki kazanın ardından şartları uymayan işletmeler kapatıldı. Bununla birlikte kaç kişi işsiz kaldı?" şeklindeki bir soruyu yanıtlayan Yıldız, yaşanan olay nedeniyle derin bir hüzün yaşadıklarını söyledi.

Torba yasa ile sektörel asgari ücret tabanının yükseltildiğini, bu nedenle ihaleyi alan firmaların maliyetlerinin de arttığını belirten Yıldız, şöyle devam etti:

"Bu konuda bir önerge hazırladık. İşçi maliyetleri artanların, tekrar kurumlarla masaya oturup, gerekiyorsa fesih yapabilmelerini içeren maddeyi ekledik ama Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçti, Genel Kurul'a geldi ve bu madde itirazlar üzerine çıkartıldı. Biz bunu, işverene yeni bir şey verelim diye ortaya koymadık. İşverenin artan maliyetlerini karşılamak üzere bunu koymuştuk. Muhalefetten çok ciddi itirazlar oldu. Topluca çekelim dendi.

22 maden işletmesi kapandı, 4 bin 500'e yakın da işçi kardeşimiz şu anda çalışmıyor. Bunu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız önceden öngördü ve bu 2 ay önceden verilmiş bir önergedir. Meclis açıldıktan sonra, önergemiz hazır. Hangi yasada ilk anda yer bulursa, bunlar çıkacak. Madenci kardeşlerimizin de istihdamına devam edilmiş olacak."

"Gazze'deki durumun insani bir yanı olamaz"

Gazze'deki son durum hakkında da değerlendirmelerde bulunan Bakan Yıldız, İsrail saldırıları sonucunda bölgedeki enerji kaynaklarının ciddi boyutta zarar gördüğünü söyledi.

Gerek Mısır, gerekse İsrail'den çok cüzi miktarda bölgeye elektrik verildiğini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak 'ne yapabiliriz' dedik. Yüzer santrallerimiz var. Pakistan'a, Irak'a, Sudan'a, farklı ülkelere bunlar gidiyor. Bunun, ablukanın delindiği anlamına gelmemesi lazım olduğunu söyledik. Bu insani bir durumdur. Mal tedariği şeklinde düşünmemek lazım. İsrail'le oturup, masa başında resmi bir görüşme yapmış değiliz. Filistin'de bir santralin kurulmasıyla ilgili özel sektörden müteşebbislerimiz 'Biz kurabiliriz' dediler. Orta vadeli olmak üzere, çözüm, en az 300 megavatlık bir santralin oraya kurulmasıdır. Gazze'de şu an günde 4 saat elektrik var, 20 saat yok. Bu durumun insani bir yanı olamaz."

"Borcunu ödemeyen kusura bakmasın"

"Özellikle Dicle Elektrik Dağıtım bölgesindeki kayıp kaçak sorunu nasıl çözülecek ve elektrik fiyatı sizce makul seviyede mi?" şeklindeki bir soruyu da yanıtlayan Yıldız, buradaki hizmetin özel sektör eliyle yürütülen kamu hizmeti olduğunu belirtti.

Bölgede şehir merkezlerinin dışında, 301 bin abone olduğuna işaret eden Yıldız, şu bilgileri verdi:

"Bunların temmuz ayındaki, ağustos ayındaki ödenme oranı yüzde 1,5. Bu sürdürülebilir, kabul edilebilir bir şey değil. Şu konuda net ve kararlıyız; 'Paramı ödeyemedim, ödemek için yapılandırma istiyorum' deniyorsa, her türlü yapılandırmaya ve taksite hazırız. 'Hayır, ödemedim, ödemeyi de düşünmüyorum buna rağmen elektrik almak istiyorum' deniyorsa, kusura bakmasın böyle bir hizmet alımımız olmaz. Bu, diğer vatandaşımıza haksızlık olur.

Ödemeyenlerin haricinde, başka niyetlerle bir kısım trafoları yakanların farklı kişiler olduğunu biliyoruz. Provokasyonlarla alakalı işlemler olduğunu biliyoruz. O yüzden, vatandaşımıza yardımcı olmak durumundayız. Çiftçi, sanayici ve meskenlerin elektriğini vermek gibi sıkıntımız yok. Türkiye'nin enerji arzı, şu anda talebinden yüzde 12,5 daha fazla. Arzla, üretimle alakalı Türkiye'nin bir sıkıntısı yok. Bunu 77 milyonun hakkı için koruyup, kollamamız lazım. Bu hem kul, hem de devlet hakkıdır."

- Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

doğu akdeniz türkiye İsrail Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title