Haberler

Bakan Çelik: "Sistem Değişikliğine Ihtiyacımız Var"

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Geçmişte yaşandığı gibi parlamentoda, yargıda ya da hükümet içerisinde kriz çıkararak, Türkiye'nin gücünü zayıflatan Türkiye'yi geri götürmeye çalışan reflekslere karşı bizi, halkımızın iradesini korunaklı kılacak, milli iradeyi gasp etmek isteyenlere karşı güçlü bir yapı ortaya çıkaracak, bir sistem değişikliğine ihtiyacımız var." dedi.

Çelik, partisinin il başkanlığınca Yüreğir Kültür Merkezi'nde düzenlenen İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her tarafında bugün bu toplantıları gerçekleştirdiklerini belirtti.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine değinen Çelik, "Şimdi öyle bir ülke düşünün, o gün Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında geçmişte cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar pek çok şekilde gördüğümüz gibi eğer bir anlaşmazlık olsaydı, o gün hükümet içerisinde birden çok partinin olduğu bir koalisyon olup da bakanlar kurulu arasında darbe girişimine karşı koymak konusunda aynı fikri, aynı siyasi tutum söz konusu olmasaydı ya da o gün geçmişte 27 Nisan e-muhtırasında ya da 28 Şubat döneminde olduğu gibi devletin çeşitli organları arasında farklı düşünen ama demokratikleşme yetkisinin dışına çıkarak, sisteme müdahale etmek isteyen birtakım merkez kaç girişimleri olsaydı, biz o gün o darbe girişime engellemekte, buna karşı koymakta çok zorlanırdık." ifadesini kullandı.

Bakan Çelik, devlet ve sistem içerisinde bir çatlak ve uyumsuzluk olması durumunda geçmiş zamanlarda yaşanan çok büyük sıkıntıların o gün yaşanabileceğine işaret ederek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bırakın darbe girişimini, geçmişte sadece bu uyumsuzluk yüzünden Türkiye'nin varlıkları, Türkiye'nin imkanları göz önünde saat başı erirken, bir krize müdahale etmek konusunda geç kalmış hükümetler dönemlerini biliyoruz. O sebeple bugün bahsettiğimiz sistem değişikliğini düşünürken, bunu sürekli aklımızda tutalım. Biz 15 Temmuz'u nasıl atlattı? 15 Temmuz'da tam bir uyum söz konusu olmasaydı, bu ülkenin ödeyeceği maliyetin ne kadar yüksek olacağını her zaman aklımızda tutalım. Çok net bir durum var, bizim önümüzdeki on yıllarda, yüz yıllarda karşı karşıya olduğumuz meydan okumalara, devletimizin karşı karşıya kaldığı, dünyanın içine girdiği ortam içerisinde daha konsolide bir devlet sistemine ihtiyacımız var. Daha güçlenmiş daha kararlı bir şekilde yürüyen bir sisteme ihtiyacımız var."

Sistem değişikliğinin yaklaşık 200 yıldır tartışıldığını vurgulayan Çelik, "Bakın dünya enteresan bir dönemden geçiyor. Bakın ilk defa ABD'den küreselleşme karşıtı bir takım sözler yükseliyor, korumacılıktan bahsediliyor. Çin küreselleşmeden, serbest ticaretten bahsediyor. Adeta dünyanın manyetik kutuplarının yer değiştirdiği bir dönemden geçiyoruz ve bizim bin 295 kilometrelik Irak Suriye sınırımızın ötesinde, Irakta ve Suriye sınırlarında güvenliği sağlayacak her hangi bir ordu gücü, herhangi bir ulusal devlet gücü kalmamıştır." değerlendirmesinde bulundu.

"Sistem değişikliğine ihtiyacımız var"

Bakan Çelik, Türkiye'nin FETÖ, DEAŞ PKK terör örgütünün ve diğer terör örgütlerinin ve pek çok istikrarsızlaştırıcı unsurun saldırısı altında bulunduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Tüm bunların arasında demokrasimizi koruyoruz, hukuk devletimizi koruyoruz. Temel hak ve hürriyetler mücadelemizi koruyoruz. Tüm dünyanın gözü önünde dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük terör unsurlarıyla karşı karşıyayken bile özgürlük ve güvenlik dengesini korumak hususundan azami hassasiyet gösteren bir yönetim biçimi sergiliyoruz ama bizim önümüzdeki on yılları bizim bu sistem krizlerini aşmış olarak girmemiz lazım. Artık bundan sonrasında geçmişte yaşandığı gibi Cumhuriyet tarihinde gördüğümüz gibi birtakım sistem krizlerine giremeyiz. Vakit kaybetmeye veyahut sistem krizleri yüzünden çeşitli krizlere karşı müdahale konusunda zaaf göstermeye kesinlikle tahammülümüzün olmaması gerek.Geçmişte yaşandığı gibi parlamentoda, yargıda ya da hükümet içerisinde kriz çıkararak Türkiye'nin gücünü zayıflatan Türkiye'yi geri götürmeye çalışan reflekslere karşı bizi, halkımızın iradesini korunaklı kılacak, milli iradeyi gasp etmek isteyenlere karşı güçlü bir yapı ortaya çıkaracak bir sistem değişikliğine ihtiyacımız var."

"İyi ki sandık var"

Halkın çok partili hayata geçildiği günden itibaren demokrasi destanı yazdığını aktaran Çelik, "Eğer Türkiye'de sandık olmasaydı halkın iradesinin yansıyacağı sandık ortaya çıkmasaydı emin olun etrafımızdaki bazı ülkelerde gördüğümüz o acı sahneler Türkiye'de geçmişte de yaşanırdı bugünde yaşanırdı. Ama iyi ki sandık var, demokrasi var, iyi ki halka soruyoruz, iyi ki halk istediği yönetimi gerçekleştirebiliyor." diye konuştu.

AB Bakanı Çelik, bir kez daha halka gidileceğini anımsatarak, şunları söyledi:

"Bir kere daha soracağız ama şunu unutmamız gerekiyor. Hiç kimsenin, Türkiye'nin içerisindeki sistem krizine, sistemin çalışmasıyla ilgili birtakım ayak oyunlarına girerek Türkiye'yi geriletmesine, tökezletmesine müsaade etmeyecek bir yapıyı ortaya çıkarmamız gerekiyor. Dün Paris'teydim Avrupalı dostlarımız bana şunu soruyorlar, diyorlar ki 'yeni gelen sistem Sayın Cumhurbaşkanına, Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a daha mı çok güç getirecek, onun bu kadar güç alması sistem için doğru mudur?' Ben de şunu söylüyorum. Siz şu anda Sayın Cumhurbaşkanı'nın sahip olduğu gücü biliyor musunuz, şu anda Sayın Cumhurbaşkanı vatana ihanet dışında hiçbir konuda yargılanamaz. Hükümet AK Parti hükümetidir, AK Parti Meclisin çoğunluğuna sahiptir. Bizim elimizde bu kadar güç varken güç peşinde koşsaydık, esasında bizim bu sisteme değişmesine karşı çıkmamız gerekirdi. Bu sistemde iktidar olabilme alternatifi bulamadığı için de CHP'nin bu sistemi değiştirmesi gerekirdi. Mesele güç elde etmek olsaydı, sınırsız bir güçle ve kontrolsüz bir güçle Türkiye'yi yönetmek olsaydı, o zaman bizim bu sistemi değiştirmememiz gerekirdi."

Geçmişte cumhurbaşkanları ve başbakanlar arasındaki uyumsuzluktan, orada oluşan fay hattında yürüyen bazı vesayet odaklarının Türkiye'ye bedeller ödettiğini anlatan Çelik, "Yarın cumhurbaşkanlarıyla başbakanlar ayrı partilerden olduğu zaman ya da değişik konularda ayrı düşünceleri olduğu zaman iki halkın seçtiği irade olacak ve bu iradenin çatışmasından ekonomik, demokratik düzen olarak temel hak ve hürriyetleri ve terörle mücadele bakımından, eğer 15 Temmuz gecesi böyle bir tablo ortaya çıksaydı, Türkiye'yi bir işgal girişimine karşı müdafaa etmek bakımından, zaaflar ortaya çıkacaktı." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Ömer Çelik Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title