Haberler

Avro Bölgesinde ve AB'de Sanayi Üretimi Arttı

Avro bölgesinde şubat ayı sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,2, AB'de yüzde 0,4 arttı Şubat ayında sanayi üretimi yıllık bazda ise Avro bölgesinde yüzde 1,7 yükselirken bu oran AB'de yüzde 2,1 oldu AB'de enerji üretiminde aylık ve yıllık bazdaki düşüşler dikkati çekti.

Sanayi üretimi şubat ayında bir önceki aya göre Avro bölgesinde yüzde 0,2, Avrupa Birliği'nde (AB) yüzde 0,4 arttı. Avro bölgesinde şubatta sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 1,7 yükseldi, AB'de ise bu oran yüzde 2,1 olarak gerçekleşti.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, 18 üyeli Avro bölgesinde mevsimsellikten arındırılmış şubat ayı sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,2 artış kaydetti, söz konusu oran 28 üyeli AB'de de yüzde 0,4 oldu.

Şubatta sanayi üretimi yıllık bazda ise Avro bölgesinde yüzde 1,7, AB'de yüzde 2,1 yükseldi.

Avro bölgesinde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2'lik sanayi üretimi artışına, ara malı üretimi yüzde 0,6'lık artışla ve dayanıksız tüketim malları üretimi yüzde 0,5'lik artışla katkı sağladı. Söz konusu dönemde, sermaye malları üretimi sabit kalırken dayanıklı tüketim malları yüzde 1,2 ve enerji üretimi de yüzde 1,7 oranında düştü.

AB'deki yüzde 0,4'lük aylık artışta ise yüzde 0,9'luk dayanıksız tüketim malları üretimi, yüzde 0,5'lik ara malı üretimi ve yüzde 0,2'lik sermaye malı üretimi etkili oldu. Dayanıklı tüketim malları üretimi yüzde 0,7 ve enerji üretimi de yüzde 1,4 oranında azaldı.

AB ülkeleri içinde sanayi üretiminde aylık bazda en fazla artış yüzde 5,4'lük oranla Malta'da gerçekleşti. Bu ülkeyi yüzde 5 ile İrlanda ve yüzde 2,5'lik oranla Litvanya izledi. En fazla düşüş ise yüzde 2,8'le Hırvatistan'da belirlendi. Hırvatistan'ı yüzde 2,2 ile Estonya ve yüzde 1,3 ile de Romanya takip etti.

Enerji üretimi yıllık bazda Avro bölgesinde yüzde 8,5, AB'de yüzde 7,2 azaldı

Avro bölgesinde sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 1,7'lik artışına ise en fazla destek yüzde 4,2'lik oranla ara malı üretiminden geldi. Ara malı üretiminin ardından sanayi üretiminin artışına en fazla katkıyı, yüzde 4 ile sermaye malları üretimi ve yüzde 2,8 ile dayanıksız tüketim malları üretimi yaptı. Bu dönemde dayanıklı tüketim mallarının üretimi yüzde 0,6, enerji üretimi de yüzde 8,5 oranında azaldı.

AB'de ise sanayi üretiminin yıllık yüzde 2,1 artmasında, yüzde 4,6 ile ara malı üretiminin etkisi büyük oldu. Ara malı üretimin ardından sanayi üretimindeki atışa en fazla katkıyı, yüzde 4,5 ile sermaye malı üretimi ve yüzde 2,7 ile dayanıksız tüketim malları üretimi verdi.

- AB'de yıllık sanayi üretiminde en fazla artış Slovakya'da kaydedildi

Öte yandan yıllık bazda AB üyesi ülkeler içinde sanayi üretiminin en fazla arttığı ülke yüzde 9'luk oranla Slovakya oldu. Slovakya'yı yüzde 8,9 ile Romanya ve yüzde 8,2 ile Macaristan izledi. Aynı dönemde en fazla azalış ise yüzde 8,9 ile Hollanda'da ölçüldü. Bu ülkeyi yüzde 5,4 ile Finlandiya ve yüzde 2,1'lik düşüşle Litvanya takip etti. - Hessen

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği Hırvatistan Litvanya Slovakya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title