Haberler

Avro Bölgesinde ve AB'de Enflasyon Düşmeye Devam Ediyor

Avro bölgesinde mart ayında yıllık enflasyon yüzde 0,5, AB'de ise yüzde 0,6 oldu 19 AB ülkesinde yıllık enflasyon düştü.

Avro bölgesinde mart ayında yıllık enflasyon yüzde 0,5, Avrupa Birliği'nde (AB) ise yüzde 0,6 olarak açıklandı.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Avro bölgesinde 2014 yılı şubat ayında yüzde 0,7 olan yıllık enflasyon mart ayında yüzde 0,5'e geriledi. Yıllık enflasyon geçen yıl mart ayında yüzde 1,7 ölçülmüştü. Avro bölgesinde martta aylık enflasyon ise yüzde 0,9 oldu.

AB'de ise mart ayında yıllık enflasyon bir önceki aya göre yüzde 0,8'den yüzde 0,6'ya düştü. Geçen yıl bu oran yüzde 1,9 olarak kaydedilmişti. AB'de martta aylık enflasyonun da yüzde 0,7 olduğu belirtildi.

AB'de yıllık enflasyon 19 ülkede düştü

AB'de yıllık enflasyon geçen aya kıyasla 19 ülkede düştü, 3 ülkede değişmedi ve 6 ülke de artış gösterdi.

Bu yılın mart ayında en fazla negatif enflasyon oranı yüzde 2 azalışla Bulgaristan'da ölçüldü. Bulgaristan'ı yüzde 1,5'lik oranla Yunanistan ve yüzde 0,9'luk oranla da Güney Kıbrıs Rum Kesimi izledi. En yüksek yıllık enflasyon oranı ise yüzde 1,6 ile İngiltere'de gerçekleşti. Bu ülkeyi yüzde 1,4 ile Malta ve Avusturya takip etti.

Avro bölgesinde yıllık enflasyona yukarı yönlü en çok etkiyi tütün, restoran ve kafeteryalar ile süt ve peynir ürünleri yaptı. Aşağı yönlü en büyük etki ise ulaşımda kullanılan yakıt, telekomünikasyon ve ısınmada kullanılan akaryakıttan geldi.

Bölgede mart ayı çekirdek enflasyon yıllık yüzde 0,9, aylık olarak da yüzde 1,2 arttı.

ECB'nin enflasyon hedefi yüzde 2

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yüzde 2 olarak belirlenen enflasyon hedefi göz önüne alındığında Başkan Mario Draghi'nin düşük enflasyonla mücadele için "geleneksel olmayan araçlar" kullanacağı tartışılıyor. Ayrıca bazı ECB yönetim kurulu üyeleri de haftasonu Washington'da düzenlenen IMF bahar dönemi toplantısında, ECB'nin yeni bir parasal genişleme başlatabileceğinin sinyallerini vermişti. - Hessen

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği Bulgaristan Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title