Haberler

Avro Bölgesi'nde Perakende Satışlar Ocak Ayında Yüzde 1,6 Arttı

Capital Economics Başekonomisti Loynes: "Son veriler, ECB'nin yarınki toplantısına ilişkin oldukça karışık sinyaller veriyor"

Avro Bölgesi'nde ocak ayında mevsimsellikten arındırılmış perakende satışlar, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 1,6 artış gösterdi.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre 18 üyeli Avro Bölgesi'nde 2014 yılı ocak ayında geçen yılın aralık ayına kıyasla mevsimsellikten arındırılmış perakende satışlar yüzde 1,6 ve 28 üyeli AB'de ise yüzde 0,9 artış gösterdi.

Bu yılın ocak ayı ile geçen yılın ocak ayı kıyaslandığında ise perakende satışlar Avro Bölgesi'nde yüzde 1,3 ve AB'de de yüzde 1,9 artış kaydetti.

Aylık bazda toplam perakende satışında en fazla paya sahip ülke yüzde 6,7'lik oranla Portekiz oldu. Bunu yüzde 4,6 ile Estonya, yüzde 2,5 ile Almanya, yüzde 2,4'le Romanya ve Slovenya takip etti.

Söz konusu dönemde en fazla düşüş ise yüzde,1'5'lik oranla İngiltere de kaydedildi. İngilizler'i yüzde 1'lik oranla İrlanda ve Malta, üzde 0,9'la Danimarka ve yüzde 0,6 ile Letonya izledi.

Yıllık bazda ise perakende satışlarını en fazla artıran ülke yüzde 12,2'lik oranla Lüksemburg oldu. Bunu yüzde 8'le Estonya, yüzde 6,6 ile Portekiz, yüzde 5,9 ile Romanya ve yüzde 5,5 ile Bulgaristan izledi.

Perakende satışlarda söz konusu dönemde en fazla düşüş ise yüzde 0,7'lik oranla Danimarka ve Malta'da belirlendi. Finalndiya'da ise perakende satışlar sabit kaldı.

Capital Economics Avrupa Başekonomisti Jonathan Loynes, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Avro Bölgesi'ne ilişkin açıklanan son verilerin Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yarınki toplantısına ilişkin oldukça karışık sinyaller verdiğini ifade etti.

Toplantıdan alınacak kararda daha fazla politika eyleminin gerekli olduğunu düşündüklerini aktaran Loynes, hanehalkı harcamalarının yüzde 0,1 yükselmesinin, ekonomiyi güçlendirecek tüketici iştahının hala mevcut olmadığını gösterdiğini dile getirdi. - Hessen

Kaynak: AA / Ekonomi

Portekiz Romanya Estonya Malta Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title