Haberler

Avro Bölgesi Ifo Ekonomi İklimi Endeksi Düştü

Avro Bölgesi IFO ekonomi iklimi endeksi yılın üçüncü çeyreğinde 123 puandan 118,9 puana geriledi IFO: "Özellikle Rusya ile büyük ekonomik ilişkileri olan Finlandiya ve Estonya'da ekonomik durum önemli ölçüde bozuldu"

Avro Bölgesi IFO ekonomi iklimi endeksi yılın üçüncü çeyreğinde 123 puandan 118,9 puana geriledi.

Merkezi Münih'te bulunan Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (IFO) Avro Bölgesi ekonomisine ilişkin anketin sonuçlarını yayımladı.  Enstitüden yapılan açıklamada, Ukrayna krizleri sebebiyle bölgenin olumsuz etkilendiği vurgulandı.

"Ekonomik durum hakkındaki değerlendirmeler düşük bir seviyede sabit kalsa da 6 aylık ekonomik görünüm önemli ölçüde kötüleşmiştir. Ankete katılan uzmanlar, Ukrayna krizlerinden kaynaklanan artan enerji fiyatları ve düşen ihracattan endişeleniyor" denilen açıklamada, birçok ülkenin yılın 3. çeyreğinde hafifçe gelişen ekonomik durum değerlendirmelerinin yılın başlangıcında görülen düşük seviyelere gerilediği aktarıldı.

Rusya'ya uygulanacak yaptırımlardan oluşacak risklere dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Özellikle Rusya ile büyük ekonomik ilişkileri olan Finlandiya ve Estonya'da ekonomik durum önemli ölçüde bozuldu. İrlanda, Hollanda ve Avusturya ekonomik durumları gelişen ülkeler oldu ancak bu gelişme düşük seviyede kaldı. Almanya ise çok iyi ekonomik durumu sayesinde olumsuz koşullardan sıyrılıyor. Ekonomi iklimi endeksi yılın üçüncü çeyreğinde 123 puandan 118,9 puana geriledi."

Faiz değişmeyecek

Analistlerin Yunanistan, İtalya, Portekiz, İspanya ve Slovenya'da şirketler için banka kredilerine erişimin kısıtlı olduğunu rapor etmeye devam ettiği belirtilen açıklamada, Almanya'da ise aksine krediye erişimde kısıtlama olmadığı belirtildi. Bölgedeki enflasyona ilişkin değerlendirmelerin de yer aldığı açıklamada, şöyle denildi:

"Tahmini enflasyon oranı 2012 yılının sonundan itibaren giderek düşüyor. Enflasyon oranı 2014 için şuan yüzde 1,2 görünüyor ve bu Avrupa Merkez Bankası'nın istediğinden çok daha düşük.  Bu çerçevede, uzmanlar bölgede kısa vadeli faiz oranlarının gelecek 6 ay boyunca bugünkü düşük seviyelerinde seyretmesini bekliyor. Önceki anketlerde olduğu gibi uzun vadede ise sadece birkaç uzman gelecek 6 ayda faizlerde artış öngörüyor." - Hessen

Kaynak: AA / Ekonomi

Rusya Federasyonu Finlandiya Estonya Münih Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title