Haberler

Arkeologlardan Amasya'da Sempozyum

"Kuzey Anadolu Roma ve Erken Bizans Dönemi Yerleşke Dinamikleri Sempozyumu" Amasya’da başladı.

"Kuzey Anadolu Roma ve Erken Bizans Dönemi Yerleşke Dinamikleri Sempozyumu" Amasya'da başladı.

Saraydüzü Kışlası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi'ndeki sempozyumun açılışına Amasya Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Kazan, Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir, Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Latife Summerer, Kopenhag Üniversitesi Öğretim Üyesi Kristina Wiht Jakopsen, Hitit Üniversitesi Karadeniz Arkeolojisini Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç Dr Esra Keskin, Amasya Kültür ve Dayanışma Derneği (AMASDER) yöneticileri, Danimarka'dan gelen akademisyenler ve diğer yetkililer katıldı.

Müzecilerin yaptığı kurtarma kazıları sonuçları ile üniversitelerin yaptığı kazı sonuçlarının sempozyumda ele alınacağını belirten Müze Müdürü Celal Özdemir, "Hem üniversiteler hem de müzeci dostlarımız ortak tecrübelerini, kazılar sonucu çıkarmış oldukları kültür varlıklarını bir arada değerlendirip, yorumlayacaktır" dedi.

Kuzey Anadolu Bölgesi uygarlıkları pek fazla araştırılmadığına değinen Celal Özdemir, "Araştırmalar son 5 yıl içerisinde yoğunlaşıyor. Özellikle Karadeniz bölgesinde Helenistlik çağda kurulmuş olan Bitinya, Paflagonya ve Pontus gibi krallıklar bulunmaktadır. Bu uygarlıklara ait yerleşkelerin kazılarak ortaya çıkarılması kuşkusuz hem bölgemiz hemde Anadolu kültür mozaiğine, arkeolojisine farklı desenler ve renkler katacaktır" diye konuştu.

Amasya Müzesi'nin son 2 yılda 23 noktada arkeolojik kurtarma kazısı yaptığını anlatan Özdemir, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu kazılara 298 bin lira ödenek gönderdiğini söyledi.

Üç gün sürecek sempozyumda daha sonra bölgede yapılan kazı çalışmaları ve sonuçları ele alınacak. - AMASYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Saraydüzü Karadeniz Amasya Roma Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title