Haberler

Çanakkale'de Savaşan Anzaklar'ın Torunları Şafak Ayininde

Güncelleme:

Çanakkale'de Anzak Çıkarması'nın 100'üncü yıl dönümü, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda, Arıburnu önündeki Anzak Koyu'nda Şafak Ayiniyle anıldı. Yaklaşık 30 bin Anzak anma töreninde ataları için dua etti.
30 BİN ANZAK TORUNU GELDİ

Avustralya ve Yeni Zelandalı askeri yetkililer ile yaklaşık 30 bin Anzak torunu katıldı. Törenden saatler önce koya gelen Anzak torunları, geceyi uyku tulumlarının içinde uyuyarak geçirdi. Ayin öncesi Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri ile Yeni Zelanda Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait bando bir konser sundu. Tören alanına kurulan dev ekranlarda, gece boyunca savaşla ilgili belgeseller ve savaşa katılan askerlerin anılarının anlatıldığı röportajlar gösterildi. Tören, sabah saat 05.30'da başladı.
"ANZAKLARIN RUHLARI BUGÜN ARAMIZDA"

Törende ilk konuşmayı yapan Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, "100 yıl önce burada birçok kişi hayatlarını kaybetti. Aralarında sadece bazıları geri dönebildi. Gemiler geldiğinde bunu okuyabiliriz. Bugün hayatlarını kaybeden Anzaklar için buradayız. Bizim sözümüz onları her zaman hatırlayacağımızdır. Burada çok ciddi maliyetler, büyük savaş vardı. Burada birçok hayal askerlerle birlikte toprağa gömüldü. O Anzakların ruhları bugün aramızda. Biz onları hatırlıyoruz" dedi.
"BU YARIM ADAYA AYAK BASMIŞ HERKESİ ANIYORUZ"

Yeni Zelanda Başbakanı John Key, yaptığı konuşmada, "Bugün bu plajda, bu saatte tam olarak 100 yıl önce ilk Anzak birlikleri sahile vardı. Onlara tanımlanmış açık topraklar yerine önlerinde dik kayalarla karşılaştılar. Osmanlı askerleri topraklarını korumak için mücadele verdi. Biz Anzaklar olarak kendimizi düşman olarak görmeyiz. Aslında bizim buna benzer sahil kenarlarımız var. Yeni Zelanda askerleri kendi topraklarını korumak için canlarını seve seve verirlerdi. Osmanlı askerleri de bunları yaptı. 100 yıl önce her iki tarafta kendileri için doğru olan şeyi yapıyorlardı. Onları buradan anıyorum: Bu yarımadaya ayak basmış herkesi anmak istiyorum. Burada savaşmış ülkeler tarafından onlar sürekli hatırlanacaktır. Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yılı içerisinde farklı birçok savaşı hatırlıyoruz ama bu çok özel bir anma. Gelibolu, bizim için hayatını kaybeden 2 bin 700 Yeni Zelandalı'yı hatırlatıyor. Burada hem Avustralyalılar, hem yeni Zelandalılar omuz omuza savaştılar. Burası kahramanlık yeri olmasıyla birlikte boşa giden zaman ve kaygının yeriydi. Her iki tarafta büyük kayıplar verdi. Türkiye her yıl burada anıyor. 100 yıl sonra 25 Nisan'da buradayız. Onları anıyoruz" dedi.
"ONLAR OLMASAYDI ÜLKEMİZ OLMAZDI"

Avustralya Başbakanı Tony Abbott ise, "100 yıl oldu. Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar burada karaya çıktılar. Burada uzak memleketlerde yatan askerlerimiz için ne söylesek diye konuşuyoruz. Aslında unutmamız gereken şeyleri ayakta tutmaya çalışıyoruz. Bunun amacı aslında bu seferi hem anmak hem de onurlandırmak. Gelibolu, hem Türkiye'yi modern hale getirmiş, hem Avustralya'yı hem de Yeni Zelanda'yı. Burada 100 yıl önce tam bu saatte ülkeleri için savaştılar. İlk Anzaklar, çiftçiler, çok farklı mesleklerden kişilerdi. Toplumun her kesiminden geliyorlardı. Aslında buraya ayak basmak yerine aileleriyle olmak isterlerdi. 100 yıl önce onlar sıra dışı bir şey yaptılar. Hastalıktan ve savaştan öldüler. Burada ölenler sadece askerler değil aynı zamanda modern Avustralya'yı şekillendirenlerdir. Biz Gelibolu'dayız. Biz Anzakları Avustralyalıları en iyi şekilde gösterdiklerini biliyoruz. Burada korkan askerler var. Burada hayatını verme, bir dostu için hayatını verme aşkı var. İşte burada andığımız Anzakları olabilecek en zor teste girdikleri bunu yaparken cesaretleridir. Burada en iyi şey geri çekilmekti. Bu askerler Kudüs'te ve Şam'da başarı gösterdiler. Bu savaşı kaybeden komutanlar ve askerler 2. Dünya Savaşı'nda, Fransa'da başarılı olmuşlardır. Kore, Vietnam, Irak ve en uzun süren savaşımız Afganistan'da başarılarımız devam etmiştir. Burada çok önem verdiğimiz yerleri korumak için onlar buradalar. Onlar olmasaydı ülkelerimiz olmazdı. Biz bu tepeleri çıkmadık, bu tutku ile ilerlemedik. Cehennem savaşında mermilerin arasında ilerlemedik. Ancak biz bunları yapan kişileri onurlandırıyoruz. Çünkü onlar bu zorluğa göğüs gerdiler. Onların örneği bizi daha iyi insan olmaya teşvik ediyor. Biz yeterince doğru şey için çalışırsak onlar gibi olabiliriz. Artık biz görevimizi yerine getirmeliyiz" diye konuştu.
PRENS CHARLES, ANZAK ASKERLERİNİN MEKTUBUNU OKUDU

Galler Prensi Charles ise, konuşmasında iki Anzak askerinin mektubunu okudu. Charles, "Sanıyorum burada olan çoğu kişi benim neslimden değildir. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra doğan kişiler, dedelerini kaybeden kişiler olabilir. Ben şimdi hatırlıyorum. Bir askerin anılarını okudum. Anzaklar burada savaştıktan sonra geri döndükten sonra mezarlarını kimse ziyaret etmeyeceği için endişe ediyorlardı. Biz onları fedakarlıkla hayatını kaybeden tüm askerleri anıyoruz" dedi.

ATATÜRK'ÜN MEKTUBU OKUNDU

Daha sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934 yılında Anzak annelerine hitaben yazdığı mektup, Türk subayları tarafından Türkçe ve İngilizce olarak okundu. Konuşmaların ardından anma duası yaptırıldı, ilahiler okundu. Ataları için dua eden torunlar, duygulu anlar yaşadı. İki dakikalık saygı duruşunun ardından son dua yaptırıldı. İstiklal Marşı, Avustralya ve Yeni Zelanda ulusal marşları çalınarak ülke bayrakları göndere çekildi. Şafak ayini, savaşa katılan ülke çelenklerinin sunulmasıyla sona erdi. Buradaki törenlerin ardından Avustralya ve Yeni Zelanda mezarlıklarında anma törenleri yapılacak.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Prens Charles Yeni Zelanda Avustralya Çanakkale Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (53)

genc osmanlımobilWeb@haberler.com:

Adamlar ülkemizi işgale gelmiş,bizimkiler neredeyse oturup onlarla yas tutacak

23
10
yanıtYanıtla
Türküm:

Ey Akpliler mutlu musunuz? Dedelerimizin katillerinin torunları Çanakkale''de rahat rahat ayinlerini gerçekleştirsin diye çırpınan o oy verdiğiniz Akp Şehit dedelerimizin torunu olan Türk halkının 18 Mart''ta Çanakkale''deki törenlere katılmasını yasaklamıştır. . ! Utanın utanın. . ! Azıcık vicdanınız kaldıysa tabi. . !

26
6
yanıtYanıtla
Bir Garip deliMobil-IOS:

Bu ne is ya. Adamlarin dedeleri bizi yeryüzünden silmek icin yedi düvelden buraya gelip savasmislar. Basarili olamayip yenilmisler. Biz simdi bunlarin torunlarina bizi yenmek yok etmek isteyen dedelerini yüzbinlerce vatandasimizin vatan savunmasi ugruna sehit ettigi vatan topraginda dedelerinin canakkale saldirisini yad etme hakki veriyoruz.bu ne yaman celiskidir?

28
1
yanıtYanıtla
iso123:

Anadolu gençlik derneği geçen gün yüzbinlerle muhteşem kalabalıkla çanakkalede toplandı onu haber yapmazsınız.

24
1
yanıtYanıtla
HÜSEYİN:

ÜLKEMİZİ İŞGAL EDİP YÜZ BİNLERCE ASKERİMİZİ ACIMASIZCA ŞEHİT EDEN BU KATİLLERİN TORUNLARI İLE HANGİ YÜZLE BİR ARAYA GELİYORSUNUZ, ANLAMIŞ DEĞİLİM. SEN BENİM ÜLKEMİ İŞGAL ETMEYE GELECEKSİN BEN SENİN TORUNLARINI İYİ Kİ GELDİNİZ, HOŞ GELDİNİZ DEYİP KARŞILAMA TÖRENİ DÜZENLEYECEĞİM. YAZIKLAR OLSUN BU ZİHNİYETE.

22
3
yanıtYanıtla
LazolimobilWeb@haberler.com:

Canakkalede savas vardi, vatan sevgisi vardi, atalarimiz caniyla kazandi bu vatani. Birileri bu kutsalligi bu sayginligi kirletiyor gidip klip cekiyor, siir oluyarak oy istiyor, yuh be, yuh be, yuh be.

22
1
yanıtYanıtla
hakan:

Onların atalarını işgal ettikleri ülkemizden Atatürkün yönetimi liderliği kovdu. Şimidi Atatürke çamuar atan malum zihinyet ne yaptı. Dışarıda ülke itibarını sıfırladı. Ermenistan kadar sözümüz geçmiyor dünyada. İçeride ise halkı borca batırdı. . 12 senede piyasada nakit kalmadı maaşı göremiyoruz çünkü borca gidiyor. . Rakamlar net. . 12 senede çaresiz kredi kartına krediye sarılmış halk. halkın tüketici kredisi ve kredi kartı borcu tam 52 kat artmış. İşsizlik rekorla açıklandı . OECD ülkeleri içinde gençlerde işsizlikte en kötü ülke olduk. . Kişi başı milli gelir tam 7 senedir yerinde sayıyor. Sanayi yatırım yok. . İhracat her ay düşüşle açıklanıyor. İcralar patlamış. rakama bakın 12 sene önce 8 milyon icra şimdi 22 milyonu aşmış. . Esnafa sayısı 10 yılda tam 461000 azalmış. . . Uyanın artık arkadaşlar. .

19
3
yanıtYanıtla
JembeyMobil-IOS:

Bunlara burada anma yaptıranlara yazıklar olsun düsman bunlar sonucta böyle bir sey olamaz

8
13
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

Dünyaya açık Türk halkına kapalı bir tören adama kargalar güler .

18
3
yanıtYanıtla
KadriMobil-IOS:

Avusturalya dar mı gelmiş taaa Çanakkale de ne işleri varmış vay benim ecdadım sen çok şanlıymışsın ama torunların çooook vefasız çıktı

18
2
yanıtYanıtla
Tüm 53 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title