Haberler

Antalya 'Bu Yıl 400 Bin Tonun Üzerinde Beyaz Et İhracatı Gerçekleşecek'

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BEST-BİR) Derneği Başkanı Sait Koca, Türkiye et (kırmızı et) ithal ediyor ama Türkiye et (beyaz et) ihraç da ediyor. Bu yıl sonu itibariyle ciddi miktarda, 400 bin tonun üzerinde beyaz et ihracatı gerçekleşecek dedi.

Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde yapılan 10'uncu Gıda Mühendisleri Kongresi'ne katılan BEST-BİR Başkanı Sait Koca, beyaz et sektörünün 5 milyar dolar civarında cirosu olduğunu ve doğrudan 600 ile 700 bin kişiye istihdam alanı açtığını söyledi. Beyaz et sektörünün devamlı büyüdüğünü ve bu yıl da tahmini olarak yüzde 10 büyüme gerçekleşeceğini belirten Koca, Kanatlı sektörünün 2025 yılında şu andaki üretiminin yüzde 50-60 civarında artmasını hedefliyoruz. Bu bizim tamamen sektörün kendi çabalarıyla, kendi gayretleriyle olacak. Devlet elimizden tutarsa bu rakamı çok çok daha yükseklere çıkarabilecek potansiyele güce sahibiz dedi.

BEYAZ ET ÜRETİMİ ARTIYOR

Türkiye'nin kırmızı et üretiminde sıkıntı yaşadığını ancak beyaz etin bir koz olduğunu aktaran Koca, Gerek piliç eti, gerek hindi eti geleceğin ürünleri olacak. Dünyada da kanatlı et üretimi sürekli artıyor, 2015 yılı itibariyle en fazla üretilen et konumuna geldi. Bu sadece Türkiye'ye has değil, bütün dünyada da benzer gelişmeler var. Sektörün yeni yatırımlar yaparak büyümesini önümüzdeki yıllarda da sürdüreceğini düşünüyoruz diye konuştu.

HEDEF JAPONYA PAZARI

Devletten kendilerine ihracat imkanı sağlayarak destek olmasını beklediklerini kaydeden Koca, Devlet yardımcı olsun derken, devletten hiç para istemedik, parasal destek istemedik. Çünkü devletin parayı harcayacağı, vereceği yerler başka yerler bizler değiliz. Ama elimizden tutma şu anda nedir Japonya'ya ihracat pazarını açtı. Bunu bakanlıklar açıyor, resmi otorite yapıyor. Bu bize bir katkıdır. Biz birkaç sene içinde belki o pazarda çok büyük pay almayı hedefliyoruz dedi.

400 BİN TONDAN FAZLA İHRACAT

Beyaz et sektöründe ihracatın arttığını belirten Sait Koca, Bu yılki beklentimiz de ihracatımızda yüzde 20'nin üzerinde bir artış. İlk 10 ay itibariyle geçen yılın rakamını geçmiş durumdayız ihracatta da. Burada tabi enteresan bir durum var, Türkiye et (kırmızı et) ithal ediyor ama Türkiye et (beyaz et) ihraç da ediyor. Bu yıl sonu itibariyle ciddi miktarda, 400 bin tonun üzerinde beyaz et ihracatı gerçekleşecek diye konuştu.

AB'Yİ UNUTALIM, BAŞKA İŞLERE BAKALIM

Sektörün şu sıralarda ağırlıklı olarak Irak'a ihracat yaptığını, Rusya'yla üst seviyede yapılan görüşmelerde ihracat izninin çıktığını aktaran Koca, halen sağlık raporlarının Rusya tarafından onaylanmadığı için ihracata başlanılmadığını vurguladı. Rusya'yı ciddi bir pazar olarak görmediklerini belirten Sait Koca, AB'nin ise Türkiye'den ithalatı tamamen siyasi nedenlerle yapmadığını anlattı. BEST-BİR Başkanı Sait Koca şunları söyledi

AB maalesef, neredeyse 15 seneye ulaştı, çok çaba gösterdik, tamamen siyasi ayaklı nedenlerle olmadı. Artık diyoruz ki 'AB'yi unutalım. Başka işlere bakalım.' Çünkü biz AB'nin ithalat yaptığı ülkelerin 2 katı, 3 katı kalitedeyiz. AB'nin de çok çok üzerinde kalitede üretim yapıyoruz. Buna rağmen bir sürü basit basit bahanelerle izin vermiyorlar. Tamamen siyasi. Siyasi kaynaklı ama teknik bir şey buluyor. Bu sefer bu diyor, daha sonraki başka bir şey diyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Sait Koca Antalya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title