Haberler

Altın ABD'de Faiz Artışının Gecikeceği İşaretiyle Çıkışta (2)

(piyasalardaki gelişmeler eklendi) ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımını geciktirebileceğine ilişkin işaretler altın fiyatlarını destekliyor.

(piyasalardaki gelişmeler eklendi)

ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımını geciktirebileceğine ilişkin işaretler altın fiyatlarını destekliyor. Ekim ayının başında 1,192 dolar olan altının onsu bugün 1,243 dolara kadar çıktı.

Bu gelişmelere paralel olarak iç piyasada da gram altın 90 liraya çıkarken, çeyrek altının fiyatı ise 148 lira düzeyine yükseldi.

ABD'de Eylül'de perakende satışlar yüzde 0.3 ile beklentilerin üzerinde düştü. Buna karşılık, otomotiv dışındaki satışlar da artış beklenirken yüzde 0.2 düştü. Perakende satışlarda Ocak 2014'ten bu yana ilk defa düşüş gerçekleşmiş oldu.

DOLAR, EURO, BORSA

Güne 1.27 liranın üzerinde başlayan dolar da, ABD verileri sonrasında zayıfladı ve 2.2564 liraya kadar geriledi ve daha sonra toparlanarak 2.2600 - 2.2620 düzeylerinde hareket etmeye başladı.

Güne 2.87 lira düzeyinde başlayan Avrupa para birimi euro ise, ABD verilerinin ardından 2.90 liraya kadar yükseldi. Euro da daha sonra 2.88 liraya çekildi.

Borsa İstanbul ise gün içinde yükselişini sürdürdü. Güne 75.099 puandan başlayan borsa 75.776 seviyelerinde kadar yükseldi. Borsa kapanış öncesi 74. 881 puana geriledi.

"ALTININ ONSU 1,300 DOLAR SEVİYESİNE YÜKSELEBİLİR"

DHA'ya değerlendirmelerde bulunan, Troy Kıymetli Madenler Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Taşdelen, altın fiyatları üzerinde faiz enstrümanının çok etkili olduğunu belirterek, "ABD'den gelen veriler altın fiyatlarını yukarı yönlü destekledi. Son dönemde ABD'de faiz enstrümanının devreye girebileceği söylentileri arttı ve yine mortgage ile ilgili tahvil alımının sonu geldi. Bu durumda altın zayıflamaya başladı. Ancak jeopolitik riskler arttıkça altında alım başladı; fakat, ABD'den gelen veriler daha ağır bastı ve böylece altın fiyatları çok fazla yukarı yönlü etkilenmedi" dedi.

Taşdelen son bir hafta da yükselen altın fiyatlarının ABD'den gelen verilere bağlı olarak artış kaydettiğini ifade ederek, "Son bir haftadır ABD'den gelen datalar beklentilerin altında kaldı. Bu da altın fiyatlarında toparlanmaya sebep oldu. ABD'nin faiz artırımına gitmekte gecikeceği yönündeki beklentiler dahilinde altının onsu 1,300 dolar seviyesine yükselebilir. Bu ayın sonunda gerçekleşecek ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı sonucunda bu tablo daha da netleşecektir" dedi ve ekledi:

"Euro Bölgesi'nde ve dünyada büyümede yavaşlama var. Yavaşlamanın etkisiyle ABD'nin faiz artırımı geciktirmesi söz konusu. Bir kaç ay içinde altının onsu tekrar 1,300 dolar seviyelerini test edebilir. Altın yıl başına kadar biraz toparlanma sürecine girebilir. ABD'den gelecek haberler bu konuda yönü daha da net belirleyecek."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Merkez Bankası Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title