Haberler

Almanya 'Silahlandırılmış İha Kullanılmalı Mı' Sorusuna Yanıt Anıyor

Devlet kanalları Deutsche Welle, ARD ve ZDF, Alman Ordusu'nda Heron, Mikdao, Aladin, KZO ya da Luna bu tiplerden yaklaşık 600 insansız hava aracı bulunduğunu bunların silahsız ve istihbarat amacıyla kullanıldığını silahlı tür uçakların satın alınmasına ilişkin tartışma alevlendi.

Devlet kanalları Deutsche Welle, ARD ve ZDF, Alman Ordusu'nda Heron, Mikdao, Aladin, KZO ya da Luna bu tiplerden yaklaşık 600 insansız hava aracı bulunduğunu bunların silahsız ve istihbarat amacıyla kullanıldığını silahlı tür uçakların satın alınmasına ilişkin tartışma alevlendi. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in bu konuda geçen mayıs ayında tüm kesimleri içeren bir tartışmadan sonrası karar verilmesinin doğru olacağını bildirirken, Alman Ordusu Birliği Genel Başkanı Andre Wüstner, Alman Meclisi Ordu Vekili Hellmut Königshaus, Alman Hava Kuvvetleri Müfettişi Karl Müllner silahlandırılmış insansız uçakların alınmasından yana olduklarını söyledi. Wüstner, bazı askeri senaryolarda bu tür araçların askerlerin korunması açısından gerekli olduğunu belirtti. Bu görüne karşılık Savunma Bakanı Ursula von der Leyen sessiz kalmayı tercih etti. İnsansız uçaklarla ilgili tartışmaların eski Savunma Bakanı Thomas de Maiziere'in başını oldukça ağrıttığı ifade edildi. Maiziere döneminde insansız hava aracı Euro Hawk projesi 12 yıl sürdükten ve 660 milyon euro harcandıktan sonra rafa kaldırılmış, dönemin bakanı Maiziere istifanın eşiğine gelmişti.

Silahlı insansız hava araçlarına karşı çıkanlar bu sistemlerin hükümetleri askeri operasyonlar konusunda daha da cesaretlendireceğini vurgularken, asker ölümlerinin azalmasının hükümetler üzerindeki baskıyı azaltacağı iddiasında bulundu. Hessen Eyaleti'ndeki Barış ve Çatışma Araştırmaları Vakfı'ndan Niklas Schörnig, 'İleride sistemler birçok ödevi kendileri üstlenmeye başlayacak ve daha iyi bir sonuç alınması adına insanın müdahale etmesine gerek kalmayacak. Halihazırda dünyada hiçbir ülkenin modern insanlı bir savaş uçağı geliştirmediğini görüyoruz. Bunun benim açımdan anlamı şu Silahlı insansız hava araçları hem endüstrinin hem de orduların karar verici pozisyonlarındaki insanların kafasına çoktan yerleşmiş durumda' dedi.

Alman Savunma Bakanlığı'nın ABD'den alınacak Predator B tipi 3 insansız hava aracını değerlendirdiği açıklandı. Hessen Eyaleti'ndeki Barış ve Çatışma Araştırmaları Vakfı'ndan Niklas Schörnig, hükümetin bu araçların kullanımına ilişkin sınırları iyi çizmesi gerektiğini ifade ederken, 'Karacı birliklere havadan yakın destek açısından konuya yaklaşılacak olursa, o zaman hükümetin de başka askeri senaryoları devre dışı bırakacak şekilde net sınırlar çizmesi gerekir. Buna Almanya'nın operasyon kurallarının son derece açık ve kısıtlayıcı tarzda tanımlanması dahildir. Diğer ülkelerin de bu pratiği izlemesi konusunda adım atılmalı, uluslararası düzlemde silahlandırılmış insansız uçakların yayılmasını tüm yollarla sınırlamak ve özeklik kazanmalarını engellemek gerekir dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Thomas de Maiziere Deutsche Welle Almanya Heron Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title