Haberler

"Almanya'daki Türk Emekliler, Almanlar'a Oranla Yüzde 40 Daha Fakir"

Güncelleme:

Alman Sosyal Demokrat Partili (SPD) Bavyera Eyalet Parlamentosu Milletvekili Arif Taşdelen, Almanya'da emekli olan birinci nesil Türkler'in yaşam koşullarının düzeltilmesini istedi.

Bavyera Parlamentosu'nun ilk göçmen kökenli milletvekili Arif Taşdelen, Türk emeklilerin Almanlara oranla yüzde 40 daha fakir olduğunu söyledi. Birinci neslin Almanya ekonomisine katkısının gözardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Taşdelen, şöyle konuştu:

"Hans Böckler Vakfı'nın araştırmasına göre, zamanında düşük ücretle çalışan Türkler, emekli olduktan sonra daha az maaş alıyor. Bu nedenle de yoksulluk sınırında olan Alman emeklilerin oranı yüzde 12.5 iken, bu rakam Türk emeklilerde yüzde 40'lara kadar çıkıyor."

Türk emeklilerin yoksulluk ve sınırdışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken SPD'li Milletvekili Arif Taşdelen, acilen yasalarda değişiklik yapılması gerektiğini ifade etti.

"MEMLEKETLERİNDE 6 AYDAN FAZLA KALABİLMELİLER"

Göçmen kökenlilerin yılın büyük bölümünü ana vatanlarında geçirmesine izin verilmemesini eleştiren Taşdelen şunları söyledi:

"Yıllarca Almanya'da yaşayan ve çalışan emeklilere hayatlarının son kısmında ülkelerinde insanca yaşama hakkı verilmesini ve bundan dolayı oturum haklarını kaybetme korkusu yaşamamalarını istiyoruz. Altı aydan fazla Almanya dışında kalan emekliler, oturma izinleriyle ilgili olarak büyük sorunlar yaşıyorlar. Bu insanlar bazı istisna izinlerle 6 aydan fazla Türkiye'de kalabiliyor, fakat bu da daha fazla parasal güç gerektiriyor."

Bavyera Eyalet Parlamentosu Milletvekili Arif Taşdelen, hazırlıklarını sürdürdüğü 'Uyum Yasası Tasarısı' ile ilgili bilgi verirken, şunları söyledi:

"Çifte vatandaşlık, yerel seçimlerde oy hakkı ve Türk emeklilerin 6 aydan daha fazla Türkiye'de kalabilmeleri gibi konuların yanı sıra, Bavyera'da tabutsuz defin izni konusunu da yasa tasarımızda ele aldık. Yıl sonuna kadar yasanın parlamentoda görüşülmesini ve onaylanmasını hedefliyoruz." - Nih

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Arif Taşdelen Türkiye Bavyera Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title