Haberler

Almanya'daki Terör Örgütü Nsu Davası

Almanya'da Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü üyelerince öldürülen Türklerden bazılarının ailesinin avukatı Mehmet Daimagüler, NSU'yu destekleyenlerin sayısının bilinenden daha fazla olduğunu, Anayasa Koruma Dairesi çalışanlarının da itiraf ettiklerinden daha fazla şey bildiğini söyledi.

Daimagüler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılının mayıs ayında başlayan NSU davasının olumlu şekilde ilerlediğini ifade etti.

Mahkeme tarafından yargılanan 5 sanığın dava sonunda ceza alacağına inandığını dile getiren Daimagüler, baş sanık olan Beate Zschaepe'nin de katil olarak cezalandırılacağını belirtti.

Terör örgütü NSU'nun karanlık bağlantılarının ortaya çıkarılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Mehmet Daimagüler, "Dava, olayın arka planının aydınlatılmasını sağlayamayacak. Örneğin, 'Anayasa Koruma Dairesi ve muhbirler nasıl bir rol oynadı? Cinayetler neden engellenemedi?' gibi sorulara, dava sürecinde cevap verilemeyecek" ifadelerini kullandı.

Bu tarz kritik sorulara mahkeme tarafından cevap aranmadığı için davaya siyasi ilginin olmadığını ifade eden Daimagüler, "Bütün belgelerin ve muhbirlerin mahkeme tarafından değerlendirilme imkanı olsa o zaman NSU cinayetleri ile ilgili daha geniş bir tabloya sahip olabilirdik" diye konuştu.

"NSU terör örgütünü destekleyenlerin sayısı daha fazla olduğunu ve Anayasa Koruma Dairesi çalışanları itiraf ettiklerinden daha fazla bilgiye sahip olduklarına kanatindeyim" diyen Daimagüler, 2001 yılına kadar 48 muhbirin NSU terör örgütü ile ilgili Anayasa Koruma Dairesi'ne bilgi verdiğini ancak bu rakamın daha yüksek olduğunu tahmin ettiğini kaydetti.

Kassel'de  6 Nisan 2006'da Halit Yozgat'ın öldürüldüğü internet kafede bulunan ancak cinayeti görmediğini iddia eden eski istihbarat çalışanı Andreas Temme'nin üç kez mahkeme karşısında ifade verdiğini ve üç kez yalan söylediğini belirten Daimagüler, Temme'nin verdiği ifadelerle davaya katkı sunmadığını vurguladı.

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesinde adli tatil öncesi yapılan son duruşmada iki polisin ifade verdiğini hatırlatan Daimagüler, "Dönemin Hessen Eyaleti İçişleri Bakanı Volker Bouffier, Andreas Temme ile ilgili olan bütün bilgilerin incelenmesini sağlasaydı, bugün ilerlemiş olacaktık. Bouffier şimdi Hessen Eyalet Başbakanı" şeklinde konuştu.

- NSU'nun karanlık bağlantıları aydınlatılamadı

Almanya'da, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren, çok sayıda soygun gerçekleştiren NSU terör örgütünün varlığı ve cinayetlerdeki rolü ancak 2011 yılı sonunda ortaya çıkarılabilmişti.

NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 2011'in kasım ayında bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü.

NSU'yu kuran Neonazilerin yıllarca hücre evlerde faaliyet göstermelerine rağmen Alman güvenlik birimleri tarafından tespit edilememiş olması, 2011 yılında Almanya'da büyük bir skandala yol açmış, daha sonra NSU üyelerinin geçmişte bazı istihbarat muhbirleriyle ilişki kurdukları ortaya çıkmıştı.

Almanya iç istihbarat teşkilatında aşırı sağcı gruplara ve kullanılan muhbirlere ilişkin bazı belgelerin 2011 yılı sonunda imha edilmesi kuşkulara yol açmıştı.

Zschaepe, Münih'te 2013 yılı mayıs ayından bu yana devam eden davada susma hakkını kullanıyor. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Volker Bouffier Almanya Hessen Münih Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title