Haberler

Almanya'da Kamu İşçilerinin Grevi Ulaşımı Aksattı

Güncelleme:

Almanya'da kamu işçilerinin, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ilk turunun başarısızlıkla sonuçlanması üzerine ülke genelinde başlattığı grev, ulaşımda aksamalara neden oldu

Verdi Sendikası öncülüğünde, ülkedeki bazı eyaletlerde farklı tarihlerde yapılması kararlaştırılan ve bugün Hessen eyaletinde gerçekleştirilen grev nedeniyle Frankfurt'ta otobüs, metro, tramvay gibi toplu taşıma araçları çalıştırılmadı. Sabah erken saatlerde başlayan grevden dolayı işlerine gitmek isteyenler ve turistler zor durumda kaldı.

Kentte yaklaşık 2 bin 500 işçinin katıldığı grev sebebiyle özel araç kullanımı arttı ve trafikte yoğunluk yaşandı.

Öte yandan sendikalar tarafından düzenlenen yürüyüş, yoğun güvenlik tedbirleri arasında gerçekleştirildi. Borneplatz/Stoltzestrasse Caddesi'nde toplanan işçiler şarkılar söyleyip, dans etti. Sendika yöneticileri de işçilere hitaben bir konuşma yaptı.

Yürüyüşe katılan Verdi Sendikası Üyesi Mehmet Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havalimanı çalışanları olarak kendilerinin de gelecek günlerde grev yapacaklarını söyledi.

Bugünkü grev süresince işverenin henüz bir teklif sunmadığını aktaran Özdemir, "Ayın 21'ine kadar görüşmeler devam ediyor. Aylık 100 avro sabit ücret ve yüzde 3,5 avroluk da zam artışı talep ediyoruz. Amacımız burada en azından 100 avro sabit ücret alabilmek" dedi.

25 yıldır Verdi Sendikası üyesi olan Ömer Zengin de Frankfurt Temizlik İşleri Bölümü'nde işçi temsilcisi olarak çalıştığını ve işverenden taleplerine olumlu yanıt vermesini beklediklerini söyledi.

İş vereninin tekliflerine henüz olumlu yanıt vermediğini aktaran Zengin, "Şu an için hiç bir gelişme yok. Gelecek hafta salı günü tekrar bir uyarı grevi daha var. Eğer iş veren bir gelişme göstermezse herhangi bir öneri vermezse uzlaşma komisyonu oturacak ve ara bulmaya çalışacak. Eğer uzlaşma sağlanamazsa genel greve gidilecek" diye konuştu.

Toplu sözleşme görüşmelerinin ilk turu geçen hafta başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Görüşmelerin ikinci turu yarın başlayacak. Verdi Sendikası, işçilerin maaşına seyyanen 100 avro, yıllık yüzde 3,5 oranında zam  talep ediyor. - Hessen

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Özdemir Frankfurt Almanya Hessen Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title