Haberler

Almanya'da Darbedilen Türk Genç Kızın Ölümü

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Sırbistan kökenli bir genç tarafından darbedilen Tuğçe Albayrak'ın ölümüne ilişkin, "O varlığıyla  davranışıyla cesaretiyle haksızlığa karşı direnişin bir simgesi oldu" dedi.

Tuğçe Albayrak'ın cenaze töreninin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Karslıoğlu, olaydan dolayı çok büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi.

"O varlığıyla davranışıyla cesaretiyle haksızlığa karşı direnişin bir simgesi oldu" diyen Karslıoğlu, Tuğçe'nin aldığı terbiyeden, eğitimden dolayı 2 Alman genç kızı, Sırbistan kökenli gençlerin tacizinden kurtardığını söyledi.

Tuğçe'nin cesaretiyle Anadolu insanının bir özelliğini yansıttığını vurgulayan Karslıoğlu, Tuğçe Albayrak'In cesaretiyle haksızlığa karşı çıktığını belirterek, "Çünkü bir adamın bir kadına yaptığı bir zulüm vardı, o zulme karşı çıktı Tuğçe. Zulme karşı çıktığı için de benim nazarımda bizim nazarımızda bir şehit olabilir" diye konuştu.

Karslıoğlu, Tuğçe'nin bir simge olarak insanların aklında yer edineceğini, her iki ülkenin kültürüne sahip olması nedeniyle entegrasyon için de bir simge olduğunu kaydetti.

Tuğçe'nin İslam inancına göre defnedildiğini dile getiren Karslıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Aile, Alevi geleneğine göre  tasavvufi bir olgunlukla mistik bir olgunlukla bunu karşıladı. O bakımdan da kendilerini hem takdir ediyorum hem başsağlığı diliyorum. Bütün bu duygularla Tuğçe'mizi son yolculuğuna uğurladık. Kendisi de ailesi de Aleviliğin İslam'ın bir mistik uzantısı, bir tasavvufi yorumu olduğunu gösterdi. Yani ayrı bir din şeklinde değil.

Cenazede diğer dinlerin temsilcilerinin olması da netice itibarıyla İbrahimi dinlerin geleneğinin birleştirici özelliğini de simgelemiş oldu. Bu bakımdan da belki bir simge oldu Tuğçe. Bütün bu özellikleri belki tarihe yazılması gereken bir an olarak görüyorum. İleride de bu anılacaktır, biz yüreğimizde unutmayacağız."

"Ailenin yanında olacağız" -

Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier ise olaydan dolayı son derece üzüntü duyduklarını belirterek, "Bugün yastayız ve çok üzgünüz. Defin işleminden sonra da ailenin yanında olacağız" dedi.

Bouffier, Tuğçe Albayrak'a Liyakat Nişanı verilmesinin ilerleyen günlerde gündeme gelebileceğini ve gereğinin yapılacağını sözlerine ekledi. - Hessen

Kaynak: AA / Güncel

Hüseyin Avni Karslıoğlu Türkiye Hessen Berlin Politika Güncel Haberler

title