Haberler

Akit Yazarı, Vatikan Benzeri Özerk Hilafet İstedi

Güncelleme:

Akit yazarı Abdurrahman Dilipak, Türkiye'de Vatikan benzeri özerk bir hilafet yapısının kurulmasını istedi. Dilipak, bu kurumun laikliğe de ters olmadığını iddia etti.

Yeni Akit gazetesi yazarı Abdurrahim Dilipak, halifeliğin halen mevcut olduğunu belirterek, Vatikan benzeri bir yapının kurularak, anayasal statüde özerk bir yapının oluşturulabileceğini belirtti.

"LAİKLİĞE ZARAR VERMEZ"

Dilipak yazısında, "Hilafet yasal olarak halen mevcuttur. Hilafetin anayasal statüde, Vatikan/ İtalya örneğinde olduğu gibi özerk hale getirilmesi ve evrensel statüsünün tanınması Türkiye'nin laik kimliğine zarar vermez. Böyle bir oluşum, sadece Müslüman ülkeler ve halklar içinde değil, dünya barışı ve refahı, daha yaşanılır bir dünya, insan hakları ve hukuk devleti olmanın gereklerinin hayata geçirilmesi açısından da büyük bir önem taşımaktadır" dedi.

"PAPALIK BENZERİ BİR YAPI"

Halifeliğin, Papalık benzeri bir yapıya sahip olabileceğini söyleyen Dilipak, kurumsal işleyişini şöyle anlattı:

"Halife seçimle gelecektir.. Halife papanın olduğu gibi Mabud'u, patriğin olduğu gibi ya da dini temsil kabiliyeti yoktur.. Halife Müslümanları temsil eder. Yetkisini onlardan alır ve onlara hesap verir. Onlar arasında koordinasyon, optimizasyon ve oryantasyon, senkranizasyon sağlar.. Onların ve alemlere rahmet olarak gönderilen bir peygamberin ümmeti olarak insanlığın, yaratılmışlığın hak ve hukukunun korunması anlamında çalışmalar yapar, Müslüman halkların öğrenim, sağlık, kültür, medeniyet, kalkınma faaliyetleri, refah ve mutlulukları, güvenlik ve esenliği, maslahat ile ilgilenir.. İhtilafların çözümüne katkı sağlar. Halifeye itiraz edebilirsiniz.. Sonuçta o da insandır ve yanılabilir.. Kötü bir halife cehenneme gider, ama onun iyi kalpli hizmetkarı cennete gidebilir.. Elbette iyi bir halifenin makamı da yüce olacaktır.. O makama oturan Ömer de olabilir, Yezid de! Hilafet olursa her şey düzelecek de demiyorum.. Ama hilafet olmadan bir şeyler eksik kalır."

"CUMHURİYETE GÜÇ KATAR"

Halifeliğin, cumhuriyeti yücelteceğini dile getiren Dilipak, "Bütün inanç sistemleri gibi İslam da evrenseldir. Herhangi bir coğrafyaya, ırka tahsis edilemez. Hilafetle cumhuriyet küçülmez, yücelir.. Güçlü ve saygın bir cumhuriyet hilafetin gücüne güç katar."

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Abdurrahman Dilipak Vatikan Türkiye İtalya Güncel Haberler

500

Yorumlar (54)

mustafa urfalı:

katılıyorum. kesinlikle doğru. islam alemine böyle bir yapı türkiye gibigüçlü ve demokretik bir ülkede kurulması kanın akmasına engel olabilir. evet. türkiye ye de büyük katkıları olur.

9
14
yanıtYanıtla
yobaz Mobil-ANDROID:

dini red etmek insanligin bir numarali onceligi olmali.

7
16
yanıtYanıtla
MURAT:

çok şımardınız çokkk. . .

11
11
yanıtYanıtla
Yürekli.:

Senin gibilerin, Allah bir dedigine bile inanilmaz suratinin rabbiyesi silinmis. Anlattiklariniz hep köprüyü karsiya gecene kadar ayiya dayiSizin gibilerden korkmayan Allahtanda korkmaz. Haydi sepeti koluna herkes yoluna.

10
7
yanıtYanıtla
OSMANLI TORUNU:

HEM MÜSLÜMAN HEMDE LAIK OLUNMAZ -ISLAMDA HILAFET MAKAMI VARDIR-BU MAKAMDA DA HALIFE BULUNUR VR SERIAT ILE ÜLKEYI YÖNETIR-HILAFETTEN GAYRI TÜM REJIM VE DÜZENLER TAĞUTI ; ŞEYTANIDIR- ALLAHU TEALANIN ŞERIATINI ISTEMEYIP DE ; BU TAĞUTI ;ŞEYTANI SISTEMLERE DESTEK VERENLER ŞIRKE DÜŞDÜKLERINDEN DOLAYI CEHENNEME GIRECEKLERDIR:

4
12
yanıtYanıtla
yani:

tüm hrıstiyan toplumu için vatikan neyse müslümanlar için hilafet de en az onun kadar önemlidir çünkü tüm hristiyan toplum devletlerinde dahi okullar kiliseye baglıdır ve avrupanın rönesanstan sonra enbüyük gelişiminde vatikan katkı saglamıştır. başsız ayak ayaksız baş olmaz eger osmanlının yıkılışı ile birlikte hilafet yok edilmeseydi ne elkaide olurdu ne hizbullah olurdu nede pkk ve benzeri örgütler.

7
8
yanıtYanıtla
bilgiç:

bu güzel islam dinini, bu nursuzlardan dinlemeyin, helak olursunuz.

10
5
yanıtYanıtla
Bonzai:

Bu mümkün değil. IŞID lideri El Bağdadi Erdoğanın hilafetini iptal etti. Kendisinin halife olduğunu söyledi.

10
4
yanıtYanıtla
oguz silvia:

ne şaçmalaya acapa bu da kafayı sıyırma başlamış

9
5
yanıtYanıtla
arsrzgMobil-ANDROID:

osmanlı yi yiyip bitiren şeyleri tekrar savunup özlem duymak Türkiye nîn felaketine koşar adim ilerlemesidir.

8
6
yanıtYanıtla
Tüm 54 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title