Haberler

AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Yıldırım, Almanya'da

Binali Yıldırım: "Ben bu ülkeye vergi veriyorum, burada yaşıyorum, bu ülkenin külfetine katlanıyorum ama ülkenin yönetiminde söz sahibi olamıyorum' diye Avrupa Adalet Divanı'na konu taşınabilir.

AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Binali Yıldırım, Almanya'da yaşayan Türklere çifte vatandaşlık hakkı verilmesi için konunun Avrupa Adalet Divanı'na taşınabileceğini belirterek, bunun çifte vatandaşlığın önünü açabileceğini söyledi.

Hagen kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birlği (DITIB) Sultan Ahmet Camisi'ni ziyaret eden Yıldırım'a Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik ve UETD Hagen Yönetim Kurulu üyeleri eşlik etti. Cami imamı İsmail Tercanlı'dan camiye ilişkin bilgi alan Yıldırım, burada vatandaşlarla bir süre sohbet etti.

Almanya'nın çifte vatandaşlık hakkı vermediği için binlerce Türk'ün seçimlerde oy kullanamadığının hatırlatılması üzerine Yıldırım, "Seçimde bir ülkenin geleceği hakkında karar vermek için ancak o ülkenin vatandaşı olmak gerekir. Şimdi Türkiye'de cumhurbaşkanı seçimi olacak. Alman vatandaşlığını tercih edenler oy kullanamayacak. Biz çifte vatandaşlığı şartsız ve sınırsız uygulatabilirsek o zaman Almanya seçimlerinde oy kullanabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üye olması durumunda bu sorunun tamamen çözüleceğini vurgulayan Yıldırım, Almanya'nın çifte vatandaşlık hakkı vermesinin Türkiye'nin AB üyeliği öncesi alternatif bir çözüm yolu olduğunu söyledi.

Çifte vatandaşlık konusunu hükümetin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yakından takip ettiğini aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:

"Biz istiyoruz ki bütün kısıtlamalar kalksın burada yaşayan vatandaşlarımıza çifte vatandaşlık hakkı verilsin. Bunu almadan 'Ben Türküm 50 senedir Almanya'da yaşıyorum fakat oy kullanamıyorum' dediğin zaman çok fazla mesafe alamayız. Bence Avrupa'da bunu zorlayabiliriz. 'Ben bu ülkeye vergi veriyorum, burada yaşıyorum, bu ülkenin külfetine katlanıyorum ama ülkenin yönetiminde söz sahibi olamıyorum' diye Avrupa Adalet Divanı'na konu taşınabilir. Belki buradan zorlamak gerekir. Bu, çifte vatandaşlığın önünü açar."

Cami imamı Tercanlı'nın Kur'an-ı Kerim hediye ettiği Yıldırım, UETD'nin ziyaretçi defterini imzaladıktan sonra cami bahçesinde vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Yıldırım, daha sonra UETD Hagen Şubesi ziyaret etti. - Hessen

Kaynak: AA / Güncel

Binali Yıldırım Ak Parti Türkiye Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title