Haberler

Ahmet Ümit ile Tahir Tekin Öztan, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Söyleşi Yapacak

Uzun yıllardır Gaziantep’in tanıtımı için çeşitli faaliyetlerde yer alan Yazar Ahmet Ümit ile İstanbul Gaziantepliler Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan, İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde söyleşi yapacak.

Uzun yıllardır Gaziantep'in tanıtımı için çeşitli faaliyetlerde yer alan Yazar Ahmet Ümit ile İstanbul Gaziantepliler Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan, İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde söyleşi yapacak. Gaziantep'in tarihi markaları ve gastronomik yapısı masaya yatırılarak, Gaziantep için önemli bir sayfa açılması sağlanacak.

Gaziantep'in birçok özelliğinin gündeme taşınmasında iki önemli isim olan Ahmet Ümit ve Tahir Tekin Öztan, Yıldız Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanlığı'nın daveti üzerine öğrencilerle söyleşi yapmak üzere Yıldız Teknik Üniversitesi'ne gidecek.

Gaziantep'in bir gastronomi kenti olması yolundaki çabaları ve Gaziantep mutfak kültürünün tanıtımı için yaptığı çalışmalarla bilinen İstanbul Gaziantepliler Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan ve Ünlü Yazar Ahmet Ümit, Gaziantep'in birçok özelliğini masaya yatırarak öğrencilerle paylaşacak.

Söyleşinin ardından 5 Nisan 2014 tarihinde Gaziantep'e gelecek olan Yıldız Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm öğrencileri, Gaziantep'in kent planlaması ve dokusunu inceleyerek çeşitli araştırmalar yürütecek.

Söyleşi öncesi bir değerlendirme yapan Ahmet Ümit, Gaziantep'in bir marka kent olduğunu, binlerce yıllık bilgi ve kültür birikiminin bunun en iyi ispatı olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar gelen süreçte yer alan tarihi öğeler ve medeniyeler Gaziantep'in tarihi marka olan bir kent olmasının en önemli göstergesidir. Hitit öncesi dönemlerden başlayarak, Hitit, Geç Hitit, Grek, Roma, Bizans, Beylikler, Selçuklu, Osmanlı ve günümüz Cumhuriyet Türkiye'sine ait kültürler ve öğelerle Gaziantep tarihi marka bir kenttir. Bugün İstanbul'dan vereceğimiz en önemli mesaj Gaziantep'in bu sahip olduğu markalarla birlikte yaşanır kentler arasında yer almasına yönelik önemli bir adım atmaktır. Gaziantep sanayi üretimiyle ilgili markaları yanında, tarihi dokusu ve sahip olduğu antik kentleri, ören yerleri, arkeolojik parkları, kaleleri, han ve hamamları ve eski evleriyle birçok markayı barındıran ve bu markalarıyla dünya literatüründe önemli yer tutan bir kenttir. Sanayi alanındaki markalaşmasından çok önceye dayalı olan kültürel markalaşmasının ön plana çıkarılması için önemli adımlar atacağız. Geç Hitit Krallık Merkezi olan Kargamış'ın yeniden gündeme taşınması, kazılarının tamamlanması, Hitit medeniyetinin Gaziantep'teki en önemli kalıntıları arasında yer alan Zincirli, Sakçagözü ve Yesemek Heykel Atölyesinin dünya gündemine taşınması ve düzenlenecek olan festivallerle Gaziantep'in turizmden istenen payı almasına yönelik tanıtım çalışmalarında önemli rol oynayacağız. Bu çalışmaları değerli dostum Tahir Tekin Öztan'la birlikte koordine ederek gerçekleştireceğiz."

GURME KENTİ OLMA YOLUNDA EMİN ADIMLARLA YÜRÜYORUZ

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde söyleşi yapacak olan Tahir Tekin Öztan da son dönemlerde yurtiçi ve yurtdışı tanıtım faaliyetlerinde gösterdikleri çaba ve çalışmaların önemli oranda geri düşününü almaya başladıklarını ifade ederek Ahmet Ümit ile birlikte yürütülecek çalışmaların Gaziantep kültürünün dünya kültürleri arasında daha üst sıralarda yer alması için büyük önem taşıyacağını kaydetti.

Tahir Tekin Öztan, "Dünyanın birçok ülkesinden olduğu gibi yurt içinden de birçok üniversite tarafından söyleşi için davetler alıyoruz. Son olarak Yıldız Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanlığının davetiyle Gaziantep kültürünün birçok unsurunu masaya yatırarak akademisyenlerimizle tartışacağız. Gaziantep bir hazinedir. Bu hazinenin kıymetini üzülerek söylüyorum bu güne kadar yeterince anlayamadık. Ancak bu gün bu hazinenin değerli parçaları yurt içi ve yurt dışında dahi iyi anlaşılmaya ve tanınmaya başladı. Bugün onlarca antik kente sahip olan Gaziantep tarihi dokusu yanında etnografı özellikleriyle de dünyanın göz bebeği halindedir. Biz bu kültürleri tanımak ve tanıtmak zorundayız. Nitekim bu güne kadar yaptığımızda tanıtmakla ilgili faaliyetlerdi. Nisan ayı itibarıyla Gaziantep'te yeni bir dönem başlayacak ve kentimizin sahip olduğu bütün değerler en ince ayrıntısına kadar gözler önüne serilerek yurt içi ve yurt dışı tanıtımlarıyla gündemde tutulacak. Yaptığımız Şire Festivali yanında gastoromi turizmi için büyük önem taşıyan farklı festivallerde gerçekleştireceğiz. Gaziantepli yazar, değerli dostum Ahmet Ümit'le birlikte yürüteceğimiz projelerimiz Gaziantep'in sahip olduğu hazine değerindeki bu özelliklerinin uluslararası literatürde yer almasını, yer alanların ise daha üst noktalara taşınmasını sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Yazar Ahmet Ümit ve Tahir Tekin Öztan'ın Yıldız Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanlığı'nın davetiyle 20 Mart 2014 Perşembe günü saat 10.00'da Yıldız Teknik Üniversitesi'nde söyleşi yapacağı açıklandı. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yıldız Teknik Üniversitesi Gaziantep İstanbul Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title