Haberler

Abdullah Gül: Parlamenter Sistem Türkiye'ye Daha Uygun

Güncelleme:

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Londra'da yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın çok istediği başkanlık sistemine karşı olduğunu belirterek "Bunu herkes biliyor" dedi.

İngiltere'nin başkenti Londra'nın dünyaca bilinen düşünce kuruluşu Chatham House'ta düzenlenen ' Türkiye ve Geniş Çevresi Üzerine Etkileri' adlı konferansa 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuşmacı olarak katıldı. Konferansın moderatörlüğünü üstlenen Chatham House Direktörü Dr. Robin Niblett'in sorularını yanıtlayan Gül, başkanlık sistemine karşı olduğunu belirtti.

"PARLAMENTER SİSTEM DAHA UYGUN"

Türkiye'de planlanan başkanlık sistemiyle ilgili ise daha önce Türkiye'de açıklamada bulunduğunu belirten Gül, moderatör Dr. Robin Niblett'in ısrarcı tavrına yanıt olarak, "Ben açıkça Türkiye'de söyledim, parlamenter sistemin daha uygun olduğunu düşündüğümü herkes biliyor" ifadelerini kullandı.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ ANTİ DEMOKRATİK DEĞİL AMA..."

Başkanlık sisteminin anti-demokratik olmadığını vurgulayan Gül, Amerika Birleşik Devletleri'ni örnek göstererek, bir ülkenin demokratik ve hukuk ülkesi olduğu takdirde ve sistem sağlam kurulursa, başkanlık sisteminin gerçekleşebileceğini söyledi. Türkiye'nin bölgesinde son dönemde nasıl değişikliklerin yaşandığına dair soruya Gül, "Bölgedeki en büyük değişiklik özellikle bölgenin son yıllarda daha da istikrarsız olması." diye yanıt verdi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan, cumhurbaşkanlığı adaylık sürecinde yaptığı bir açıklamada "Benim bu konudaki düşüncem Türkiye'yi başkanlık sistemine geçirmektir, arzum budur. Ama partimin o zamanki karar mekanizmaları böyle bir şeyi kabul ederler mi etmezler mi onu tabii ben kestiremem. Başkanlık sistemi olmazsa yarı başkanlık sistemi de bu konuda olabilir. Yani Türkiye'ye bunlar çok şey kazandırır diye düşünüyorum. Karar mercileri çok daha hızlanarak çalışır. Çok daha rahat adım atar. Yani bunları görmek, bunları Türkiye'ye kazandırmak asıl yani siyasette, yürütmede ve yasamada farklı bir reformun da adımı olacaktır. Bu yargıdaki reformu da farklı kılacaktır. Şu andaki durum gibi olmayacak inşallah." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Londra Politika Güncel Güncel Haberler

500

Yorumlar (52)

MollaMobil-IOS:

Başkanlık sistemi çok verimli olur.

13
24
yanıtYanıtla
ASAS:

ABDULLAH ABİ SENİ SEVERİZ SEN ARADAN ÇEKİLSEN İYİ OLUR SAYGILAR

15
20
yanıtYanıtla
TORANAGA:

EVET BAŞKANLIK UYGUN DEĞİL HELE BEN YAPTIM OLDU KAFASINDA BİRİSİNİN BAŞKANLIĞI HİÇ UYGUN DEĞİL. . . . SORUMSUZ VE YAPTIKLARINDAN DOLAYI HESAP VERMEYEN C. BAŞKANIDA UYGUN DEĞİL. HERKES YAPTIĞI İŞTEN MESUL OLMALI VE BU KUVVETLİ KANUNLARLA VAZGEÇİLMEZ VE KAÇINILMAZ YAPILMALI. ÜLKEDE KARGAŞA ÇIKAR SONRA BEN MESUL DEĞİLİM BEN SORUMLU DEĞİLİM DE . AKLA AYKIRI. . .

29
4
yanıtYanıtla
celikMobil-ANDROID:

seni pastirma kafali korkak

11
21
yanıtYanıtla
takaan:

sende turk kani yok herhalde

yanıt0
yanıt2
cnmrt:

bu erdoş herşeyi yapar cünkü ALLAH (c. c. ) korkusu yok. dünyalık yaşıyor.

20
11
yanıtYanıtla
hulusi:

o delikanlığı 6 ay önce yapacaktın. belki yeniden seçilirim umudu ile hiç bir şeye ses etmeyip saf dışı kalınca konuşmak maharet değil.

21
10
yanıtYanıtla
adalet kılıcı:

başkanlık sistemi demokrasinin yerleşmediği toplumlarda diktatörlüğe dönüşür ki bizim toplumumuzda ki yarım yamalak demokrasi ile kesin diktatörlüğe dönüşür o anlamda sayın güle katılıyorum. başkanlık sistemi ülkemize uygun değil

27
3
yanıtYanıtla
rtemobilWeb@haberler.com:

Rte Tek lider biz lider ol dedik o gitti dünya lideri oldu. Anlayan anlar anlamayan cahiller ise ömrünün sonuna kadar mal gibi bakar.

5
25
yanıtYanıtla
metehanm@m.m:

Öyle bir dünya yok neymiş hemde tayyıp dünya lideriymiş.hayal dünyası mı bu

yanıt0
yanıt1
Tüm 52 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title