Haberler

ABD'nin Küresel Casusluk Faaliyetleri

Der Spiegel, NSA’nın Almanya’daki gizli üslerinin listesini açıkladı: "NSA’nın Avrupa merkezi Almanya’da" Amerikan gizli servisi NSA’nın küresel dijital casusluk faaliyetlerinde Avrupa, Afrika ve Afganistan operasyonlarının büyük bölümünü, Almanya’nın Stuttgart ve Griesheim kentlerindeki gizli merkezlerinden yürüttüğü öne sürüldü Yeni açıklanan Snowden belgelerine göre, NSA’nın Almanya’daki üslerdeki sistemlerle elde ettiği istihbarat bilgileri ve analizlerle en az 40 terör zanlısı yakalandı ya da öldürüldü.

Der Spiegel dergisi, Amerikan gizli servisi NSA'nın küresel dijital casusluk faaliyetlerinde kullandığı Almanya'daki gizli üslerinin listesini açıkladı.

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) eski çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelerden "Almanya dosyasının" ayrıntılarını ilk kez açıklayan Der Spiegel, NSA'nın Avrupa'daki operasyon merkezinin Almanya'nın Hessen eyaletindeki Griesheim kentinde olduğunu öne sürdü.

NSA'nın Avrupa, Afrika ülkeleri, Afganistan başta olmak üzere birçok bölgedeki dijital casusluk faaliyetlerini Almanya'daki gizli merkezlerden takip ettiğini yazan dergi, gizli servis tarafından uydu, fiber optik kablolar ve gelişmiş teknikler kullanılarak kaydedilen telefon ve internet haberleşmelerinin bir bölümünün analizinin Almanya'da yapıldığını, bazı verilerin de Almanya'dan ABD'ye aktarıldığını bildirdi.

Der Spiegel'in son sayısında yayımlanan 2005 yılına ait NSA belgesinde, Almanya'daki üslerdeki sistemlerle elde edilen ve analiz edilen istihbarat bilgileriyle Afrika'da en az 40 terör zanlısının yakalandığı ya da öldürüldüğü kaydedildi.

-NSA'nın Almanya'daki gizli üsleri-

Habere göre, NSA'nın Almanya'da en az 6 önemli gizli üssü, tesis ve merkezi bulunuyor.

NSA'nın Almanya'daki üslerinin merkezi, Stuttgart kenti yakınlarındaki Vaihingen'de bulunuyor.

Gizli servisin operasyon ve istihbarat faaliyetlerinin yoğunlaştığı Avrupa Kriptoloji Merkezi (ECC) ve Tehlike Operasyonları Merkezi ise Darmstadt kenti yakınlarındaki Griesheim'de yer alıyor. 2011 tarihli NSA belgelerine göre, burada Amerikan askeri ve sivil istihbarat birimleri mensupları ve diğer uzmanların da arasında bulunduğu yaklaşık 240 analist görev yapıyor.

NSA'nın Avrupa Teknik Merkezi ise Wiesbaden kentinde bulunuyor. ABD'nin Berlin Büyükelçiliği ve Frankfurt Başkonsolosluğunda ise NSA'ya bağlı özel istihbarat toplama birimleri (SCS) görev yapıyor.

Habere göre, NSA'nın ülkenin güneyindeki Bad Aibling kentinde de irtibat bürosu bulunuyor ve bu birim Alman dış istihbarat servisi BND ile yakın işbirliği yürütüyor.

-Alman gizli servisiyle yakın işbirliği-

Der Spiegel dergisi, 11 Eylül 2001'de ABD'yi hedef alan saldırının ardından NSA'nın Almanya'daki faaliyetlerine ağırlık verdiğini, birçok yeni merkez açtığını ve çok sayıda personel görevlendirdiğini belirtirken, Amerikan ve Alman istihbarat birimleri arasındaki teknik ve istihbarat bilgisi paylaşımının bugüne kadar bilinenden çok daha yoğun olduğunu ancak kontrolün Amerikalılarda olduğunu, kullanılan bazı programlardan ve faaliyetlerden Alman makamlarının bilgisi olmadığını öne sürdü.

NSA'nın sınırsız güce sahip dünyanın en büyük gizli servisi, Alman istihbaratının da onun asistanı olan bir müttefik gibi hareket ettiğini yazan dergi, Almanya'daki merkezlerden yürütülen dijital casusluk ve analiz çalışmalarının yalnızca terör zanlılarını ya da siyasileri hedef almadığını, Alman yurttaşlarına ait e-posta ve kısa mesaj (SMS) yazışmalarının da NSA'nın takibine takıldığını iddia etti.

Snowden belgelerinde Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonunu dinlediğinin geçen yılın ekim ayında ortaya çıkmasının ardından çok sayıda girişim yapılmasına karşın ABD tarafının bilgi vermeye yanaşmadığına dikkat çekilen haberde, "NSA'nın Almanya dışında hiçbir Avrupa ülkesinde böylesine gizli bir teknik takip altyapısı bulunmamaktadır. Bu sadece güvenlik isteği değil, her şey üzerinde mutlak kontrol arzusuyla açıklanabilir" değerlendirmesine yer verildi.

Dergi, Snowden belgelerinde yer alan Almanya dosyasını yayımlayarak dijital iletişim çağında kişisel mahremiyetin korunması ve gizli servis çalışmalarının sınırlandırılması konusunda süren tartışmalara katkıda bulunmak istediğini kaydetti. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Edward Snowden Der Spiegel Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title