Haberler

ABD'li Gazeteci 'Türkiye' İddiasında Israrlı

Güncelleme:

Pulitzer ödüllü ABD'li gazeteci Hersh, geçen yıl Ağustos'ta Suriye'de düzenlenen kimyasal saldırının arkasında Türkiye'nin olduğu iddiasında ısrarlı.

Pulitzer ödüllü ABD'li gazeteci Seymour Hersh, "The Red Line and The Rat Line" (Kırmızı Hat ve Gizli Hat) makalesinde yer verdiği, ' Türkiye Suriye'ye kimyasal saldırıda bulundu' iddiasının arkasında.2013 yılının Ağustos ayında Suriye'de düzenlenen kimyasal saldırının arkasında Türkiye hükümetinin olduğu iddiasında oldukça ısrarlı ve iddiasının arkasında duruyor.

YAZI İSTİHBARAT BİLGİLERİNE DAYANIYOR

Hersh, yazısını Amerikalı istihbarat yetkililerinin ifadeleri ve istihbarat belgelerine dayandırıyor. Yazıda, saldırının Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve jandarmanın bilgisi dahilinde El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi tarafından gerçekleştirildiği iddia ediliyor.

BEYAZ SARAY YALANLAMIŞTI

Hersh'ün haberinde paylaştığı iddialara Beyaz Saray'dan yalanlama geldi. Beyaz Saray açıklamasında, "Bu haber sadece isimsiz kaynaklara dayanıyor, Suriye'de meydana gelen kimyasal silah saldırısı hakkında tamamen yanlış sonuçlara ulaşmaktadır" ifadeleri yer alıyor.

ARINÇ: KÜLLİYEN YALAN V E İFTİRA

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da kendisine yöneltilen bir soru üzerine Hersh'ün iddiaları için "Külliyen yalan ve iftiradır. Bu konuda Dışişleri Bakanlığı'mızın bize gönderdiği bir not var. Kesinlikle doğru değil" dedi. Arınç, Beyaz Saray'ın da yalanlamasına atıfta bulunup, "Hersh'ün daha evvelki yazılarını da biliyoruz. Tamamen kendi kanaatleri ve isimlerini açıklayamadığı kişilerden aldığı bilgi ve duyumlar olarak bunların kesinlikle bir bilgi ve fikir birikimi olmadığını herkes çok iyi biliyor" diye konuştu.

HERSH: ELBETTE 'HAYIR' DİYECEKLER

Hersh ise, 'kanıtların yetersiz olduğu ve kaynakların isimsiz olması nedeniyle makalenin güvenilirliğine dair soru işaretleri olduğu' yönündeki eleştirilerine yönelik şunları söyledi:

"Herkes zaten öyle der… Ben çok uzun zamandır bu işi yapıyorum. ABD'nin El Nusra gibi gruplar hakkında ne bilip ne bilmediğine dair sorular içeren ve 21 Ağustos'tan çok önce sarin gazı üretebilme kapasitelerine dair en az bir belgeye erişimim var."

"İSİM VERİRSEM HEPSİ İŞİNİ KAYBEDER"

"Bu iddialar çok meşru iddialar. İnsanlar için 'kaynakların isimsiz olması' yapılabilecek en basit eleştiri. İsimlerini verirsem hepsi işini kaybeder. Herkes istediğini söyleyebilir."

Hersh, Beyaz Saray'ın yalanlaması için de, "O zaman nasıl oluyor da ben makalemde onların ifadelerini kullanabiliyorum. Eğer benim elimde varsa ve ben onu kullanabiliyorsam, nasıl öyle bir belge olmadığını söyleyebilirler?" yanıtını veriyor.

"MİT VE JANDARMA'DAN EL NUSRA'YA EĞİTİM"

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Hersh, makalesinde referans verdiği belge dışında da belgeler olduğunu ve bu belgelerde 'El Nusra'nın eğitimine MİT ve jandarmanın dâhil olduğuna' ilişkin bilgiler yer aldığını da şu sözlerle ifade etti:

"Türkiye'de MİT ve jandarmanın, [El Nusra'nın] eğitilmesine, bu kimyasal silahları nasıl kullanacaklarını öğrenmelerine yardımcısı olduklarından şüphelenmek için bazı sebepler olduğu belirtiliyor."

Seymour Hersh, "Makalede yer alan iddialar ABD yönetimindeki karar mercilerin görüşü mü, yoksa kaynakların bireysel görüşleri mi?" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Ben, ABD Başkanı'na giden ve Guta'nın doğusunda elde edilen sarinle, Suriye ordusunun mühimmat deposundaki sarinin aynı olmadığını söyleyen ABD Genelkurmay Başkanlığı'ndaki isimler hakkında yazıyorum. Dolayısıyla bunların yalnızca 'dışarıdakiler mi' yoksa 'içeridekiler mi' olduğuna siz karar verin. Tabi ki bunun hakkında konuşmayacağım."

"SAVAŞI ESAD KAZANIR"

Hersh, savaşın 'uzun dönemde sonuçlarının ne olacağı' sorusuna ise "Savaşı Beşar Esad kazanır ve Türkiye dahil bölge büyük bir karmaşaya sürüklenir" cevabını verdi.

ABD'nin Suriye'ye askeri müdahaleye yanaşmaması üzerine, Ankara ve Washington arasında gerginlik yaşandığı algısı oluşmuştu. ABD'nin, Suriye'nin elindeki tüm kimyasal silahları uluslararası topluma devretmeyi kabul etmesini 'askeri operasyonu önleyecek bir gelişme' olarak nitelemesini Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 'kozmetik bir yöntem' olarak eleştirmiş ve şu yorumu yapmıştı:

DAVUTOĞLU: BU SUÇ, KOZMETİK BİR YÖNTEMLE GEÇİŞTİRİLİRSE...

"Bugün böyle kozmetik bir yöntemle eğer geçmişte uygulanan o büyük suçu unutturmak adına nerede olduğunun tespit edilmesi bile aylar alacak olan bir kimyasal silahlar envanterinin çıkarılması veya devri gibi bir konuyla zaman kazandırılmaya çalışılırsa, Beşar Esad'ın bundan sonraki katliamlarına yeşil ışık yakılmış olur."

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Seymour Hersh El Nusra Türkiye Suriye Politika Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar?
500

Yorumlar (7)

sitemverlust5@hotmail..com:

Gaz kunllandiran bizzat RTE ve Davutoglu Vatandasin Parsini silah alip Teröristlere Coluk Cocuk öldürtende Bu iki sahis vede AKPdir

5
24
yanıtYanıtla
ASdoombiger@hotmail.com:

yahudiden ne beklersin ki camur atcak ki bisyler cıksın onada

14
9
yanıtYanıtla
adembabakaan12345@hotmail.com:

Bu adamlar bizimkilerden daha dürüst , yalan söylerlerse yalan derler ama yemin etmezler

2
13
yanıtYanıtla
alaindelonalain15@outlook.com:

sizi gidi bebek katıllerı,kendiniz gibimi zannediyorsunuz ,katiller müslüman kanı içen vampirler,asalaklar lanetlenmiş yahudiler ,ALLAHIN LANETİ size olsun

7
1
yanıtYanıtla
vedat aginaginvedat@gmail.com:

9.11 pentagon daki saldirinin arkasinda turkler var demesinler.bu amerikalilarda cok meraklilar insana ya meraktan gelirmis.

1
0
yanıtYanıtla
ISMET KADIOGLUismet.kadioglu@web.de:

Gazetecilerde yalan söyleyebilirler.................

1
0
yanıtYanıtla
can emreskandall_25@hotmail.com:

bikaç kuruşa kendi kariyerini bitirmen bi tenekeyi kimse hesaba almıyorki.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title