Haberler

    ABD, İsrail'e Uçuş Yasağını Kaldırdı

    Güncelleme:

    ABD Federal Havacılık İdaresi, Amerikan havayolu şirketlerinin İsrail'e uçuş yasağını kaldırdı.

    ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), yasağın yerel saatle 23.45 (TSİ 06.45) itibarıyla kaldırıldığını duyurdu.

    Açıklamada, yasağın kaldırılması kararının, İsrail'deki güvenlik durumunun değerlendirilmesi ve İsrail hükümetinin sivil havacılığa yönelik riskleri azaltma yönünde almakta olduğu tedbirlerin gözden geçirilmesinin ardından alındığı belirtildi.

    FAA'in açıklamasında, "Kurumun, Ben Gurion Havalimanı etrafındaki trafiği yakından gözlemeye devam edeceği ve gerek görüldüğü takdirde ilave adımları atacağı" kaydedildi.

    FAA salı günü, güvenlik kaygılarından dolayı Amerikan havayolları şirketlerine ait uçakların İsrail'e uçmasını 24 saat süreyle yasaklamış, çarşamba günü de yasağı 24 saat daha uzatmıştı. Yasaklama kararının, Ben Gurion Havaalanı'nın yaklaşık 1 mil (1,6 kilometre) yakınına bir roketin isabet etmesinin ardından alındığı bildirilmişti. FAA'in yasağının ardından Avrupa ve dünyanın farklı bölgelerinden birçok uluslararası havayolu şirketi de İsrail'e uçuşları askıya almıştı.

    FAA'in yasaklama kararı, Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz başta olmak üzere ABD'deki bazı çevrelerin ve İsrail hükümetinin eleştirilerine neden oldu.

    Cruz, ABD Başkanı Barack Obama'yı İsrail'e "ekonomik boykot" uygulamakla suçlarken, ABD Dışişleri Bakanlığı ise senatörün açıklamasını "saçma ve kırıcı" olarak niteledi.

    Ülkede özellikle bazı cumhuriyetçi isimler ve Yahudi lobisinin, uçuş yasağı kararına sert eleştiriler yöneltti.

    Yasağı eleştiren bir diğer isim olan New York'un eski belediye başkanı Michael Bloomberg de tepkisini İsrail'e uçarak gösterdi.

    İsrail havayolu şirketi El Al ile seyahat ederek, Amerikan havayolu şirketlerinin uçmasının yasak olduğu Tel Aviv'deki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'na inen Bloomberg, burada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından karşılandı.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Michael Bloomberg İsrail Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title