Haberler

ABD Başkan Yardımcısı Biden, Kıbrıs'ta

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ABD'nin, iki lideri çözüme yönelik Maraş ve Gazimağusa konusuyla ilgili bir paketi tartışma konusunda cesaretlendirmek istediğini belirterek, "Eğer iki taraf bu konu üzerinde bir mutabakata varırlarsa ABD bunun uygulanmasına destek vermeye hazırdır" dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Kıbrıs temasları çerçevesinde, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenhan ile ara bölgede akşam yemeğinde bir araya geldi.

Biden, yemeğin ardından düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs'taki görüşmelerinde hem Rum tarafının hemde Türk tarafının kendisine konukseverlik gösterdiğini belirterek, Anastasiadis'e ve Eroğlu ile çok verimli görüşmeler gerçekleştirdiğini vurguladı.

Taraflar için daha iyi bir yolun mümkün olduğunu ifade eden Biden, her iki liderin 11 Şubat'ta gerçekleştirdikleri ortak açıklama çerçevesinde kararlılıklarını dile getirdiklerini söyledi.

İki liderin de adada kapsamlı çözümün bulunmasına yönelik olarak kararlı olduğunu gördüğünü dile getiren Biden, liderler arasındaki bir sonraki toplantının 2 Haziran'da gerçekleşeceğini söyledi.

Eroğlu ve Anastasiadis'in Kıbrıs sorununun çözümü için çalışmalarını artırdığını ve güven artırıcı önlemlerin alınması konusunda kararlılıklarını ifade ettiklerini vurgulayan Biden, "İki lider hem Kıbrıslı Rumların hem de Kıbrıslı Türklerin günlük yaşantılarını iyileştirmesine yönelik çalışmalar yapacak. Liderler, aynı zamanda kayıp şahıslara yönelik tarafların elinde olduğu bilgileri birbirleriyle paylaşmayı davet ettiler" diye konuştu.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ABD olarak Kıbrıs'ta barış sağlanması için her iki tarafla faydalı olacak girişimlerde bulunacaklarını belirterek, iki liderin müzakere sürecinde birbirleriyle görüşürken gösterdikleri rahatlıklarının kendisini etkilediğini kaydetti.

İki liderin de ortak hedefler ifade ettiğini işittiğini söyleyen Biden, liderlerin Kıbrıs'ın yeniden iki toplumlu bir federasyon çerçevesinde birleştirilmesi konusunda isteklerini kendisine dile getirdiklerini anlattı.

"Kıbrıs'ta tabiki yapılacak çok şey var" diyen Biden, "İşittiğim şeyler çözümün bu sefer olacağına dair bana umut veriyor" ifadesini kullandı.

ABD'nin iki lideri çözüme yönelik Maraş ve Gazimağusa konusunda ilgili bir paketi tartışma konusunda cesaretlendirmek istediğini söyleyen Biden, "Eğer iki taraf bu konu üzerinde bir mutabakata varırlarsa ABD'nin bunun uygulanmasına destek vermeye hazır" olduğunu söyledi.

ABD'nin Kıbrıs'ta bazı önemli konularda ilerleme katedilmesini beklediğini ifade eden Biden, "Bu müzakere sürecinin son aşamasında ele alınacak konulardır. Kıbrıs'ın böylesine zor bir coğrafyada ortak kaynak olduğunu ve önemli bir ortak olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Kıbrıs'ın barış ve istikrarın Doğu Akdeniz'deki örneği olabileceğini anlatan Biden, bunun tüm dünyaya faydalı olabileceğini ve herkese fayda getireceğini kaydetti. Adada yaşayan insanların barışı hakettiğini ifade eden Biden, "Umuda kulak verelim, tarih ve umudu birleştirelim. Umut ederim ki, en yakın zamanda süratli bir çözüme ulaşılsın" diyerek sözlerini tamamladı. - Lefkoşa

Kaynak: AA / Güncel

Nikos Anastasiadis Derviş Eroğlu Gazimağusa Joe Biden Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title