Haberler

AB Zirvesi'nde Mikrofon Kazası

Güncelleme:

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'un, AB Zirvesi başlamadan hemen önce Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis ile konuşurken halefinin Polonya Başbakanı Donald Tusk olacağını onaylaması, açık unuttuğu mikrofon nedeniyle yayına yansıdı.

"EVET AMA KENDİNE SAKLA"

Van Rompuy, AB üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının, AB üst yöneticilerinin belirleneceği salonda toplandığı sırada yanına gelen Anastasiadis'in, "Anladığım kadarıyla Tusk tamam" yönündeki vurgusuna "Evet ama kendine sakla" şeklinde cevap verdi.

SOSYAL MEDYADA DA YER ALDI

Konuşma, AB'nin görsel-işitsel hizmet birimi EBS'nin yayınına yansıdı. Konuşmanın yayına yansıması, sosyal ağlarda da oldukça ilgi gördü.

"Son dakika pazarlıkları ve ciddi bir sürpriz olmaması" halinde, İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini'nin AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın yerine, Polonya Başbakanı Tusk'ın da AB Konseyi Başkanı Van Rompuy'un yerine atanması bekleniyor.

SONUÇ, BEKLENDİĞİ GİBİ

Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'un yerine Polonya Başbakanı Donald Tusk'u, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın yerine ise İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini'yi atadı.

Atamaların ardından yapılan ortak basın toplantısında konuşan Van Rompuy, "Her iki isim de AB Konseyi'nin tam desteğini aldı" dedi.

Van Rompuy, Mogherini'nin de "AB'nin yeni yüzü" olacağını ifade etti.

Birleşmiş bir Avrupa'nın önemine inanan bir ülkeden geldiğini söyleyen Tusk ise "AB'nin akıllı bir alternatifi yok" dedi.

Mogherini de kendisine gösterilen güvenden dolayı AB liderlerine teşekkür ederken, üstesinden gelinmesi gereken zorlukların devasa olduğunu belirtti. Mogherini, "Tüm AB ülkelerinin ve vatandaşlarının çıkarı doğrultusunda çalışacağım" diye konuştu.

ELEŞTİRİLER

Mogherini, özellikle siyaset alanında tecrübesiz olduğu gerekçesiyle eleştiriliyordu. Baltık ülkeleri ise İtalya'nın Ukrayna krizi bağlamında Rusya'ya yönelik politikasını yeterince sert bulmadıkları için Mogherini'ye sıcak bakmıyordu. İtirazların düşmesi ve ikna çalışmalarından olumlu sonuç alınması üzerine Mogherini'nin ismi son günlerde tekrar öne çıkmıştı.

Tusk da başlangıçta göreve sıcak bakmadığını hissettirse de Almanya'nın desteğinin etkisi ve AB içi dengeler sayesinde tekrar "en şanslı aday" konumuna gelmişti. İngilizcesinin zayıf olmasıyla eleştirilen Tusk, "Merak etmeyin üç ayda yüzde 100 hazır olacağım" dedi.

GÖREV SÜRELERİ

Tusk'un görevine 1 Aralık'ta başlaması ve 2,5 yıl görevde kalması öngörülüyor. Aynı zamanda AB Komisyonu Başkan Yardımcısı da olacak olan Mogherini'nin ise Avrupa Parlamentosu'nun onay vermesi halinde, Jean Claude Juncker yönetimindeki yeni AB Komisyonu ile birlikte 1 Kasım'da görevine başlayıp 5 yıl boyunca görevde kalması öngörülüyor.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Donald Tusk Polonya Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title