Haberler

AB ve Türkiye'de Uyuşturucu Sorunu

EMCDDA'nın açıkladığı rapora göre, 2012 yılında Avrupa'da en fazla eroin ve ecstasy Türkiye'de ele geçirildi 2012 yılında yüksek dozda uyuşturucu kullanımından 154'ü Türkiye'de olmak üzere 30 Avrupa ülkesinde 6100 kişi öldü Avrupa'da son dönemde artan yeni uyuşturucu türlerinin kullanımı ve üretimi endişe veriyor.

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi'nin (EMCDDA) açıkladığı yıllık uyuşturucu raporuna göre, Avrupa'da eroin ve ecstasy gibi uyuşturucu maddelerin en fazla ele geçirildiği ülke Türkiye oldu.

28 AB ülkesi ile Türkiye ve Norveç'in de bağlı olduğu EMCDDA, merkezi Lizbon'da düzenlediği basın toplantısında, 2012 yılına ait verilerin bulunduğu "Avrupa Uyuşturucu Raporu"nu sundu.

Buna göre, AB ülkelerinde ele geçirilen toplam eroin miktarı 5 ton olarak verilirken, Türkiye'de bu miktarın 13 ton 300 kilogram olduğu belirtildi. Rapora dahil edilen 30 ülke arasında en fazla ecstasynin ele geçirildiği ülke, 357 kilogram (2 milyon 961 bin 553 adet) ile yine Türkiye oldu. Ele geçirilen esrar miktarında ise İspanya'dan (yaklaşık 325 ton) sonra yaklaşık 27 tonla Türkiye geliyor.

AB ülkelerinde eroin kullanımının düştüğünü ifade eden EMCDDA, Türkiye'de ele geçirilen eroin miktarının geçen yıllara oranla artış gösterdiğine dikkati çekti.

Bu arada, yüksek dozda uyuşturucu kullanımından kaynaklanan ölümlerin 30 ülkedeki toplamı 6100 olarak verildi. Bunların içinde İngiltere 1598, Almanya 908, İtalya 390, İsveç 383 ve İspanya 360 ölümle öne çıktı. Türkiye'de uyuşturucudan ölenlerin sayının ise 154 olduğu kaydedildi. Yüksek dozda uyuşturucu yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısının 2009 yılında 7100, 2011'de ise 6500 olduğunu hatırlatan EMCDDA, son yıllardaki istikrarlı azalmaya işaret etti.

Raporda ayrıca uyuşturucu kullananlar arasında AIDS virüsü HIV'in yaygınlaşmasına karşı verilen mücadelede son 10 yılda önemli gelişme kaydedildiği bildirildi. 2012 yılında uyuşturucu kullanımdan kaynaklanan yeni HIV enfeksiyonlarının sayısı 1788 olarak verildi. Uyuşturucu kullanımıyla bağlantılı yeni HIV enfeksiyonu sayısının Yunanistan'da 484'e çıktığı vurgulanan raporda, Türkiye'deki sayının ise 6 olduğu belirtildi.

Öte yandan, esrar, kokain, amfetamin, ecstasy ve opioidler Avrupa'da en çok kullanılan uyuşturucular olarak sıralandı.

Avrupa'da yaklaşık 73,6 milyon kişi hayatında birkaç kez kenevir bitkisinden yapılan esrar içtiğini belirtirken, bunlardan 18,1 milyonu geçen yıl esrar içmeyi denediğini söyledi. Hayatında en az birkaç kez kokain kullananların sayısı ise 14,1 milyon olarak belirlendi.

Rapora göre, metamfetamin kullanımı ise son dönemde endişeye neden oluyor. Avrupa'da genelde çok kullanılmayan metamfetamin ile ilgili Almanya, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum kesimi ve Türkiye'den gelen son verilerin, bu uyuşturucunun yeni bir sorun olabileceği endişesi yarattığına işaret edildi.

"Avrupa'da uyuşturucu sorunu her yıl daha da karmaşık bir hal alıyor ve kamu sağlığında kaygı yaratıyor" ifadesine yer verilen raporda, uyuşturucu sorununda yeni tehditler de ön plana çıkarıldı. Yeni psikoaktif maddelerin türlerinin artmasının ve erişiminin kolaylaşmasının artmasının önemli bir sorun teşkil ettiği, bu psikoaktif maddelerin kontrolü için uluslararası hukukta boşluklar bulunduğu savunuldu. Yeni tip uyuşturucuların toz halinde özellikle Çin ve Hindistan pazarlarından yasal olarak getirilerek Avrupa'daki gizli laboratuvarlarda üretildiği ve 2013 yılında bunları satmaya çalışan Avrupa'daki 650 internet sayfasının tespit edildiği vurgulandı.

EMCDDA bilim komitesi, 25I-NBOMe, AH-7921, MDPV ve metoxetamin adlarında dört güçlü ve tehlikeli yeni uyuşturucu maddenin üretilmeye ve kullanılmaya başladığını tespit ettiklerini duyurdu. Bununla ilgili AB Konseyi ve AB Komisyonu'na raporlar sunulduğunu açıklayan EMCDDA, bu uyuşturucuların "çok kuvvetli olmasının ciddi endişe sebebi olduğunun" altını çizdi.

AB Komisyonu'nun İçişlerinden Sorumlu Komiseri Cecilia Malmström, Avrupa'daki uyuşturucu tüketiminin kendisini endişelendirdiğini belirterek yeni maddelerin sağlığa etkisinin çok daha vahim olduğunu söyledi.

Ecstasy ve esrarın sokaklarda daha sık satıldığına ilişkin verilere dikkati çeken Malmström, "Ayrıca AB Hızlı Uyarı Sistemi'ne göre, yeni uyuşturucu türlerinde farklılığın ve adetin arttığı görülmektedir. Bu yıl, AB üyesi ülkelerde zehirlenme ve ölümlere yol açan dört yeni uyuşturucu türü tespit edilmiştir" dedi.

EMCDDA Direktörü Wolfgang Götz de "Bütün haliyle baktığımızda kamu sağlığına ilişkin hedeflerde geçtiğimiz yıllara oranla bazı ilerlemeler kaydettiğimiz söylenebilir. Ama her şeye rağmen bazı üye ülkelerde yüksek düzeyde uyuşturucu kullanımından kaynaklanan ölümlerin artması endişe vericidir. Yeni tehditlere en kısa zamanda cevap vermek gerekmektedir" diye konuştu. - Lizbon

Kaynak: AA / Güncel

Almanya Türkiye Norveç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title