Haberler

AB Bakanı Bozkır, AP Dışişleri Komisyonu'na Hitap Etti

Bozkır: "HSYK seçimleri yargı sisteminin iyi işlediğinin güzel bir delili"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, 12 Ekim'de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) adli ve idari yargıdan 10 asıl ve 6 yedek üyelik için yapılan seçimin, Türkiye'de yargı sisteminin iyi işlediğini gösterdiğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu üyelerine hitap eden ve soruları cevaplandıran Bozkır, saygın ve güvenilir bir yargının hükümetin en önemli önceliklerinden biri olduğunu vurguladı.

Bozkır, "Pazar günkü HSYK seçimleri yargı sisteminin iyi işlediğinin güzel bir delili. 14 bin hakim ve savcı HSYK üyelerini seçmek için demokratik şekilde oylarını kullandı. Bence bu, (yargıyla ilgili düzenlemelerin) demokratik şekilde yapılabileceğinin iyi bir ispatıdır" dedi.

Volkan Bozkır, genel seçimlerde parlamentoda anayasayı referanduma götürecek çoğunluğa sahip olmaları halinde yeni anayasa taahhütlerini yerine getireceklerini söyledi.

Türkiye'nin yeni AB iletişim stratejisiyle iki tarafın da kamuoylarındaki yanlış algıları ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirten Bozkır, bu süreçte farklı bir uslüba ihtiyaç olduğunu ve tarafların diyaloğa ve eleştiriye açık olması ve birbirini daha iyi anlaması fakat sürece zarar verecek söylem ve davranışlardan kaçınması gerektiğini ifade etti.

AB Bakanı Bozkır Türkiye'nin, Kürt kökenli vatandaşlar başta olmak üzere herkesin menfaatine olan çözüm sürecini ilerletme kararlılığını vurgulayarak AB İlerleme Raporu'nda bu yöndeki çabaların takdir edildiğini hatırlattı.

Parlamenterlerin IŞİD'le ilgili sorularını cevaplandıran Bozkır, "yeni bir tür terör örgütü" olarak ortaya çıkan IŞİD'in bazılarınca Irak Levant İslam Devleti olarak adlandırıldığını ve bunun örgütü olduğundan da büyük gösterdiğini kaydetti.

Bozkır, örgütün Musul'u 800 militanıyla ele geçirirken kentte onbinlerce Irak ve peşmerge gücünün bulunduğuna dikkat çekerek  "Bu, konvensiyonel olmayan bir güç. Bununla konvensiyonel güç kullanarak mücadele etmek çok zor" değerlendirmesinde bulundu.

Irak ve Suriye'de oldukça geniş bir bölgenin örgütün kontrolü altında bulunduğuna işaret eden Bozkır, "Sadece Kobani'yle ilgilenmek, bataklık çok daha fazlasını üretirken bir sivrisineği öldürmek gibi. Bizim hedefimiz, bölgesel ve küresel barışı tehdit eden bu tür sivrisineklerin olmaması için bataklığı kurutmak" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki diğer sivillere kapısını açık tuttuğu gibi Kobani'den kaçan ve sayıları muhtemelen 200 bine ulaşan sığınmacıları da kimliklerine ve aidiyetlerine bakmaksızın misafir ettiğini belirten Bozkır, Kobani'den bir günde Türkiye'ye gelen insan sayısının tüm AB ülkelerinin barındırdığı Suriyeli sığınmacıların toplamından fazla olduğunu hatırlattı.

Bozkır, Türkiye'nin barındırdığı 2 milyona yakın Suriyeli için şimdiye dek 4,5 milyar dolara yakın harcama yaptığını ve buna Batı ülkelerinin katkısının 150 milyon dolar düzeyinde kaldığını söyledi.

-IŞİD'le mücadele-

AB Bakanı Bozkır, "Bu sorunu (IŞİD) çözmemiz lazım. Bence konvansiyonel olmayan bir güçle yine konvansiyonel olmayan güçleri kullanarak mücadele etmek. Konvansiyonel güç gönderirsek orada zorluklarla karşılaşabilirler. Eğer bir koalisyon oluşturacaksak ABD ve Avrupalı askeri güçler dahil olmalı. Belki o zaman konvansiyonel güç kullanma imkanı olur. Ama kimse asker göndermek istemiyor ve herkes Türkiye'ye bakarak asker göndermediği için suçluyor. Bizim başka ülkelere asker gönderme niyetimiz yok" dedi.

Bozkır, "Bu nedenle birlikte yapalım diyoruz. BM Güvenlik Konseyi kararı ve NATO karar almalı. Eğer bu olmuyorsa bizim önerimiz Suriye'deki mevcut konvansiyonel olmayan güçleri kullanalım. Muhalif güçlerden EL Kaide, El Nusra, IŞİD ve Hizbullah'ı ayıklayalım, bunlar Türkiye'ye getirilebilir, birlikte eğitebiliriz ve ekipman sağlayabiliriz" ifadesini kullandı.

Volkan Bozkır, "Türkiye'nin IŞİD tarafından rehin alınan 49 konsolosluk çalışanını nasıl kurtardığı" sorusuna, "Bir kişi olsun, elli kişi olsun bu tür olaylarda her ülke (rehineleri canlı) kurtarmak ister. Her ülke önce bu tür bir anlaşma yoluna gider. Bizim yaptığımız da 49 kişinin hayatını kurtarmaktı. Bu gizli bir anlaşma, burada tartışamayız" cevabını verdi.

Bu arada Bakan Bozkır, AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle ve AP'de Dışişleri Komisyonu Başkanı Elmar Brok, Türkiye'nin Dostları Grubu Eşbaşkanı Artis Pabriks, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Manolis Kefalogiannis ile bir araya geldi.

AP'deki Hristiyan Demokratların Grup Başkanı Manfred Weber ile de görüşecek olan Bozkır, düzenleyeceği basın toplantısında Türkiye'nin yeni AB iletişim stratejisini açıklayacak. - Brüksel

Kaynak: AA / Güncel

Volkan Bozkır Türkiye Suriye Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title