Haberler

AA'nın Kürtçe Yayını Bir Yaşında

Güncelleme:

Anadolu Ajansı'nın (AA), 100. yıl vizyonu kapsamında 1 Eylül 2013'de yayına başlattığı Kürtçe Haberler Servisi, birinci yılını geride bıraktı.

Kürtçe'nin Kurmanci ve Sorani lehçelerinde yayına başlayan AA, kısa zamanda Kürt medyasının en önemli haber kaynakları arasına girdi ve abone sayısını 21'e çıkardı. Bölgedeki ve dünyadaki önemli gelişmeleri, "güvenilir", "tarafsız" "etik", "hızlı" ilkeleri temelinde haber, fotoğraf ve görüntü desteğiyle abonelerine sunan AA, Kürtçe yayınıyla demokratikleşme sürecine de önemli katkılarda bulundu. Ankara ve Erbil ayağında yapılan haberler, Irak ve Türkiye halkı arasında barış köprülerinin kurulmasını sağladı. Kürtçe yayınla, Kürtçe haber dilinin gelişmesi yolunda önemli bir süreç başlatılmış oldu.

AA'yı tercih ettiler

Kürtçe yayınla birlikte bölge medyasının tercihi AA oldu. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), Erbil, Duhok ve Süleymaniye kentiyle, Kerkük'ün önde gelen medya kuruluşları AA'ya abone oldu.

Televizyon kanalları KNN, NRT, Kerkük TV, Türkmeneli, Zagros, Payam, Geli Kurdistan, Waar ve Kurdistan TV; gazeteler Kurdistana Nwe, Hawlati, Xebat, Basnews ve Destur; Civil dergisi, Halk Radyosu ve Kurdiu isimli internet sitesi olmak üzere 17 kurum AA ile abonelik sözleşmesi imzaladı. Türkiye'de ise TRT Şeş, Xeber.com.tr, Haberdiyarbakır.com ve Tigris Haber gazetesi AA'nın abonesi oldu. Böylelikle Kürtçe yayın abonesi 21'e yükseldi.

İlk çalışmalar

Kürtçe yayın için ilk çalışmalar, 2013 Nisan'ında başladı. Hem Türkiye hem de Erbil ayağında güçlü bir ekibin oluşturulması için genç gazetecilerle mülakatlar yapıldı. Kadro oluşturulurken özellikle alanda uzmanlaşmış, Kürtçe kitap yazmış, makaleler çevirmiş, dil üzerinde araştırmalar yapmış uzman kişiler tercih edildi.

Belirlenen ekip, daha sonra AA Haber Akademisi'nde kurum kültürü ve haberciliğin temel kuralları konusunda mesleğin önde gelen gazetecileri ve üniversite hocalarından dersler aldı. Eğitim sürecinin tamamlanmasının ardından haziran ayı itibariyle deneme yayınlarına geçildi. Kürtçe yayın, 1 Eylül 2013'te resmen başlatıldı.

Geniş yankı uyandırdı

Ankara'da genel müdürlük binasında Kurmanci lehçesinde; Erbil, Kerkük ve Süleymaniye'de açılan ofislerde ise Arapça alfabenin kullanıldığı Sorani lehçesiyle yayın yapıldı. Sorani ve Kurmanci servislerince günlük ortalama 70 haber servis edildi. AA'nın Kürtçe yayına başlaması, geniş yankı uyandırdı. Medya kuruluşlarından üniversitelere, siyasetçisinden vatandaşına kadar her kesimden olumlu tepkiler aldı.

"Kürtçe Habercilikte Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı"

Bölgenin güçlü haber kaynağı olma yolunda ilerleyen Anadolu Ajansı, Kürtçe haberciliğin gelişmesi için önemli çalışmalara öncülük etti. AA'nın ev sahipliğinde 29 Mayıs'ta düzenlenen "Kürtçe Habercilikte Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı" ile konunun uzmanı akademisyenler, araştırmacılar ve gazeteciler, uzun yılların tecrübeleri ışığında oluşan tespit ve önerileri tartışarak, kamuoyuna aktarma fırsatı buldu. Çalıştay aynı zamanda Türkiye'deki demokratikleşme sürecine de önemli katkılarda bulundu.

Haber dilinin kullanılması

Kürtçe habercilikte dilin kullanılması konusunda yaşanan sorunları gidermek için Artuklu ve Muş Alparslan Üniversitesiyle ortak çalışmalar başlatıldı. Hali hazırda AA'nın, Kürtçe-Türkçe sözlük hazırlama çalışması devam ediyor. Anadolu Ajansı ayrıca medya dili ve medya kavramlarının içerisinde yer alacağı bir kitap çalışması üzerinde çalışıyor.

Tarihi Diyarbakır ziyaretini AA'dan takip ettiler

Kürtçe yayına birlikte Türkiye ve Irak'taki gelişmeler, Anadolu Ajansı'ndan takip edildi. Kürt medyası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin tarihi Diyarbakır buluşmasını, AA'dan takip etti.

Türkmen ve Yezidi dramını dünyaya duyurdu

Telafer'deki Türkmenlerin dramı, Sincar'daki (Şengal) Yezidilerin kaçışı, savaş mağduru diğer etnik ve dini unsurların yaşadıklarıyla, Irak ordusu ve Peşmerge ile IŞİD arasındaki çatışmalarla ilgili sahadaki AA muhabirlerinin geçtiği haber, fotoğraf ve görüntüler, dünya ve Kürt medyasında geniş yer buldu.

Anadolu Ajansı, hali hazırda kuruluşunun 100. yılı vizyonu çerçevesinde Türkçe'nin yanı sıra İngilizce, Arapça, BHS (Boşnakça, Hırvatça, Sırpça), Rusça, Kürtçe ve Fransızca olmak üzere 7 dilde yayın yapıyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Anadolu Ajansı Türkiye Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title