Haberler

80 Bin Taşerona Kadro Verilecek

Güncelleme:

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz hafta mahkeme kararıyla kadro hakkı elde eden işçiler için hazırlayacakları kanun tasarısının ekimde Meclis gündemine geleceğini söyledi.

Bu açıklama sonrasında kamuda çalışan 600 bin taşeron için heyecanlı bekleyiş başladı. İşçilerin önemli bir bölümü kadro hakkını elde etmek için bunu ispat etmek durumunda. Karayollarında dava ile bu durumu ispat etmiş 6 bin 500 işçi ve muvazaaya konu olmuş 80 bin işçi var. Dolayısıyla düzenlemenin kapsamı hayli geniş olacak.

ÜCRET FARKLARINI DA ALACAKLAR

Akşam gazetesi yazarlarından Okan Güray Bülbül, bu günkü köşesinde kaleme aldığı yazıya göre; Karayolları'nda çalışan taşeron işçilerin aslında kamu işçisi olması gerektiği yönünde mahkeme kararı 2011'de alındı. Bu karar 2013'te Yargıtay tarafından da onandı. Yani kesinleşmiş bir karar söz konusu. Yani yaklaşık 6 Bin 500 Karayolları işçisi, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün işçisi olma hakkını elde etmiş durumdalar. Bu kişilere kamuda kadro verilmesi gerekiyor.

Karayolları işçileri hakkındaki bu kesinleşen kadro kararının yanında bir de 'baştan itibaren kamu işçisi olarak sayılmaları karara bağlandı. Bunun sonucunda da geriye dönük 5 yıllık süre için toplu iş sözleşmesinin ücret farkları bu işçilere de ödenecek. Yargıtay ücret farkları konusunda yerel mahkemenin verdiği kararı temyizden de geçirmiş durumda. Karayolları Genel Müdürlüğü'nde çalışan işçilerin yargı kararları ile elde ettikleri kadro hakkının üstünden yaklaşık 3.5 yıl geçti. Konu daha önce Maliye engeline takılmıştı. Fakat bu kez bu konunun çözümü için gerekli hazırlıklar yapıldı ve Ekim ayında Meclis gündemine bu kişilere kamu işçisi olma hakkını tanıyan düzenlemenin gelmesi bekleniyor.

Kpss SORUNU 'İŞÇİ'YLE AŞILABİLİR

Ancak Maliye Bakanlığı'nın bazı çekinceleri var. İşçilerin kamuya alınmasının KPSS sınavına girmedikleri için zor olduğu pek çok kez telaffuz edildi. Bakan Çelik'in açıklaması bu sorunu ortadan kaldıracak bir çözüm öneriyor. Bu kişilerin memur veya sözleşmeli personel olarak değil, kamu işçisi olarak kadroya geçirilmesine yönelik hazırlanacak kanun tasarısı ile KPSS sorununun ortadan kaldırılması hedefleniyor.

ESKİ HESAP KAPATILMALI

Artık taşerona verilmemesi gereken bir iş baştan itibaren asıl işverenin yani kamunun işçileri tarafından yapılacak. Dolayısıyla bu tip bir sorunun qbir kez daha ortaya çıkması çok mümkün gözükmüyor. Ancak geçmişteki hataların düzeltilmesi ve mahkeme kararıyla kadro hakkı elde etmiş işçilere bu hakkın tanınması gerekiyor. Aksi taktirde taşeron işçi sorunu tam anlamıyla çözülmüş olmayacaktır. Özel sektörde de taşeron kullanımında yaşanan sorunlar çözülmeli.

TAZMİNAT YÜKSELİYOR

Diğer yandan yargı kararları sonucu elde edilmiş hakların, kamu maliyesi sebebiyle uygulanmaması gibi bir durum da söz konusu olamaz. Maliye'nin bu konudaki ısrarı sonucu yargının işçilere tanıdığı tazminat hakkı da gün geçtikçe artıyor. Bir an önce bu kişilere kazandıkları haklar verilmeli ve hem mağduriyetler ortadan kaldırılmalı görüşü ağır basıyor.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Karayolları Genel Müdürlüğü Faruk Çelik Yargıtay KPSS Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (89)

türkiyede adaletyok:

2015 seçimi için yatırım. yandaşlarını torpille taşeron yaptılar şimdide kadro veriyorlar. kpss hazırlanan milyonlarca insanın günahı ne olacak

20
8
yanıtYanıtla
B:

aDAMLARIN OY SIKINYISI YOK. BUNA RAĞMEN BİRŞEYLER YAPMAYA CALIŞIYORLAR BUNDAN SONRA OYUM AKP YE. CUMHURİYET TARİHİNDE İLK DEFA İMF YE BORCUMUZ YOK

yanıt0
yanıt0
laz:

ee yıllarca kpsss ye hazırlanıp emek verenler ne olcakk mıllet bedavadan işe gırecek bıde işçi maaşı alacak yuhhh beee

19
8
yanıtYanıtla
Göksun46:

Önce belediyelerde çalışan 200 bin geçici işçi SINAVSIZ kadroya alındı, daha sonra yine belediyelerde çalışan binlerce sözleşmeli personel SINAVSIZ kadroya alındı. Şimdi de 600 bin taşeron işçi SINAVSIZ kadroya alınacak. Peki bu KPSS neden var? Adaletini sevdiğimin Türkiyesi. . .

19
7
yanıtYanıtla
Ne önemi var:

Kamuya alınan taşeron işçilerinin büyük bölümü torpilli kişiler. Bu torpillileri işe alırsanız kpss''ye giren onlarca gencin hakkı nasıl ödenir bilemiyorum.

20
5
yanıtYanıtla
gkrdvcm@m.m:

Bundan birsey cikmaz bosuna umutlanmayin

14
10
yanıtYanıtla
Alparslan:

şu işçilerin kamuya geçirilmesi kadar saçma bir şey yok hiç bir sorumluluk almadan yatarak atm memurluğu yapıyorlar. Sadece ayın 15inde alsalar tamam bir de ilave tediyesi, ikramiyesi, giyim yardımı, fark parası, yemek parası var. Hesapladık bir ara mevsimlik çalışan geçici bir işçinin aylık geliri bir memur olarak bana fark attı. Bu mevsimlik bide daimileri siz düşünün.

9
13
yanıtYanıtla
sema:

herkesin sınala girdiği bir ülkede sınavı kadro kul hakkı bu kadar yenir.

18
4
yanıtYanıtla
PROF NEDRET:

BU BAKANIN KADROSUNU ELİNDEN ALMAK LAZIM. VE BUNLARIN HEPSİNİ UKRAYNA DAKİ MİLLETVEKİLİ GİGİ ÇÖPE ATMAK LAZIMM

15
6
yanıtYanıtla
ARK:

2 ÜNVERSİTE OKUDUM 80 LİRAYA YAKIN PARAM GİTTİ. . . ÖĞRETMEN MEMUR OLACAKMDİYE DAHADA ŞARTLAR ZORLAŞIYOR. . . BELEŞE KADRO HA. . . . . NE GÜZEL

11
10
yanıtYanıtla
Tüm 89 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title