Haberler

72. Yerel Gazetecilik Semineri, Sivas'ta Başladı

Güncelleme:

TGC'nin Konrad Adenauer Stiftung ile ortaklaşa düzenlediği Yerel Medya Projesi çerçevesinde hayata geçirilen eğitim seminerlerinin 72.'si Sivas'ta başladı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) Konrad Adenauer Stiftung ile ortaklaşa düzenlediği Yerel Medya Projesi çerçevesinde hayata geçirilen eğitim seminerlerinin 72'incisi Sivas'ta başladı.

TGC ve Konrad Adenauer Stiftung'un (KAS) ortaklaşa düzenlediği 72'inci Yerel Gazetecilik ve Meslek İçi Eğitim Semineri, Kayseri, Yozgat, Malatya, Tokat, Sivas ile çevre il ve ilçelerden çok sayıda gazetecinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Tören, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları, basın emekçileri ve basın şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Seminerin açılış konuşmalarını TGC Başkanı Turgay Olcayto, Konrad Adenauer Stiftung Türkiye Temsilcisi Colin Dürkop, Sivas Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fikret Ünsal, Anadolu Basın Birliği Sivas Şubesi Başkanı Kemal Çağlayan yaptı.

TGC Başkanı Turgay Olcayto, yaptığı konuşmada basının temel sorunlarına değinerek, "Basının sorunları Cumhuriyet'in kurulduğundan bu yana hiç bitmedi. Ama son 3- 4 yıldır çok sıkıntılı bir dönem yaşandı. Şimdi biraz daha durduğunu, iktidarı Avrupa Birliği'ne uyum sağlamak açısından da bazı düzenlemeler yapmak üzere görüyoruz. Geçtiğimiz haftalarda Basından Sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın bir basın toplantısı vardı. Bir danışma toplantısıydı. Anladığımız şu ki, iktidar basın emekçilerinin hakları konusunda bir takım düzenlemeler yapmak zorunda. Buna şimdiden müjde diyemeyiz. Çünkü konuştuğumuz yasa meclise indiği zaman konuşulan yasanın çok dışında başka şeyler çıkıyor karşımıza" dedi.

Basını konuştuğumuz zaman basının hiç ayrılmadığı Türkiye'de çağdaş demokrasiyi de konuşmak lazım diyen Olcayto, "Bizim ölçütlerimize göre, arzumuz halkıyla paylaşan, şeffaf bir yönetim. Amacımız iktidarı eleştirmek değil. Çalışan gazetecilerin sorunları gazetecilere daha iyi olanakların nasıl sağlanabileceğini araştırmak bu bağlamda Türkiye'de basın, ifade ve düşünce özgürlüğünün mutlaka yerleşmesi gerekiyor. Basın özgürlüğünü bazı siyasiler, Türkiye'deki televizyon ve gazete sayısının çok olması olarak tanımlıyor. Oysaki basın özgürlüğü halkın gerçekleri öğrenme, bilgilenme hakkıdır. Bu bakımdan Türkiye'de halkın gerçekleri öğrendiğini söylemek çok zor neden halktan bilgi saklanır? Bunu anlamakta zorlanıyoruz. Çünkü gerçekler saklandıkça bu defa fısıltı gazetesi işlemeye başlıyor. Gerçekler halktan gizleniyor" diye konuştu.

Konrad Adenauer Stiftung Türkiye Temsilcisi Colin Dürkop ise, "Gazete hepimizin bildiği gibi bize bu mesleği icra eden kişilerin, yani gazetecilerin, tarafsız ve ilkeli bir şekilde yayınladıkları haber aracıdır. Büyük bir mutfak düşünün. Burada çalışanlar, gelen müşterilerini memnun etmek için canla başla çalışırlar. Onlara en güzel yemeği sunmak için birbirleri ile yarışırlar. İşte gazetecilik de bana göre bir mutfak. Haberler, bu mutfakta pişiyor. Bizlere sadece onu yemek düşüyor. Kimimiz beğeniyor, kimimiz yeriyor. Ama hiçbirimiz onun nasıl piştiğini bilmiyor. İşte bu pişirme safhalarını, değerli konuşmacılarımızdan dinleyeceğiz, bilgilerini bizlerle paylaşacaklar, sizlere yol gösterecekler" şeklinde konuştu.

Sivas'ın tarihi geçmişi, kültürel mirası hakkında bilgi veren Sivas Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fikret Ünsal, Madımak Oteli'nde 1993 yılında 37 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, "Sivas'ta aynı zamanda maalesef talihsiz bir olay yaşandı. Üstü perdeyle kapalıdır ve hala aydınlatılamamıştır. Biz Sivas olarak artık Madımak'ın izlerini silmek istiyoruz. Bunu yapmak isterken de başımıza çok iş geldi. Gazetecilik de zaten bu değil midir? Olayı aydınlatmak için elimizden geleni yapacağız. Biz bu olayı aydınlatmayı istiyoruz" dedi.

Anadolu Basın Birliği Sivas Şubesi Başkanı Kemal Çağlayan ise, "Kutsal bir mesleğin temsilcileriyiz. Mesleğimizin kutsallığını biliyoruz ama uygulama alanında maalesef bizlere aynı duyarlılığın gösterildiğini söylemek zor. Son yıllarda yerel basın kendini yenilemeye çalışmaktadır ancak yeterli değildir. Basının ayakta kalabilmesi için yeterli maddi güce ihtiyaç duyulmaktadır. Gazete okurunun düşük olması, halkın isteklerine yanıt verilememesi, yetersiz tirajlar, teknolojilerden akılcı bir biçimce yararlanılamaması, niteliksiz işçi çalıştırılması, çalışanların eğitimine önem verilmemesi, satışı arttırmak için içerik iyileştirilmesi yerine magazin haberlerinden ve promosyon kampanyalarından medet umulması gibi sorunlar yaygın basında olduğu gibi yerel basında da görülmektedir. Yerel basının geliştirilmesi için yerel gazete sayısının azalması gerekiyor. Gazetecilik teknolojisinin çağdaş örneklere uygun olarak yenilenmesi gerekiyor. Bu gelişmeleri başlatacak olan yerel basının kendisidir. Basının bir kimliğe bürünmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

İlk oturumun moderatörlüğünü Sivas Gazeteciler Cemiyeti 2'inci Başkanı Aydın Deliktaş yaptı. Oturumda, Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Orhan Erinç Günümüz Gazeteciliği, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş Gazetecilikte Örgütlenme, TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver Gazetecilik Etik İlkeleri başlıklı konular hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Seminer, yarın gerçekleştirilecek sertifika töreni ile sona erecek. - SİVAS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Konrad Adenauer Stiftung Turgay Olcayto Sivas Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
title