Haberler

50. Kütüphaneler Haftası

Hafta dolayısıyla konferans, 5 Nisan'a kadar sergi panel, opera, söyleşi, seminer, forum, konser gibi çeşitli etkinlikler düzenlenecek Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Arıcı: "Kütüphaneler bilgiyi bünyesinde barındıran, onlara erişimi ve topluma yayılmasını sağlayan en önemli kurumlardır.

50. Kütüphaneler Haftası kapsamında 5 Nisan'a kadar sergi, panel, opera, söyleşi, seminer, forum, konser gibi çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Milli Kütüphane Konferans Salonu'nda düzenlenen açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, "Kütüphaneler bilgiyi bünyesinde barındıran, onlara erişimi ve topluma yayılmasını sağlayan en önemli kurumlardır. Sosyal uyum ve barışı güçlendirmeye yönelik, çeşitlilik içinde birlikte yaşamanın öğrenilebilmesine katkı sağlar" dedi.

Bilgi ve kültürel mirasın devamlılığı ve toplumlar arasında paylaşımı için kütüphanelerin hayati önemine dikkati çeken Arıcı, Bakanlığın, kütüphaneleri toplumun her kesimine hitap eden kurumlar haline dönüştürme ve niteliklerini yükseltme çabaları sürekli kılmayı hedeflediğini kaydetti.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu da Türkiye'deki kütüphanelerin sayısının bin 118'e ulaştığını bildirerek, "Kemiyetten ziyade keyfiyete vurguda bulunmak istiyorum zira kütüphane deyince sadece taştan, topraktan, betondan, ahşaptan, kağıttan, mürekkepten mürekkep bir mekanı kastetmiyoruz. Bizim kastettiğimiz o mekanlar içerisindeki duygudur, medeniyetimizin iz düşümüdür" dedi.

-Türkiye, kitaplarıyla 56 dilde, 61 ülkede

Kütüphanelerin niteliklerini artırarak sayıyı yükseltmeyi amaçladıklarını belirten Turşucu, edebiyat müze kütüphaneleriyle çocuk ve gençlik kütüphanelerinin önemine işaret etti ve anne babalara çocuklarını kitaplarla bir araya getirmeleri önerisinde bulundu.

Türk Edebiyatının Dışa Açılma Projesi (TEDA) ile şimdiye kadar bin 159 kitaba çeviri desteği verdiklerini ve 56 dilde 61 ülkede Türkiye'nin var olduğunu ifade eden Turşucu, bu sene 15 uluslararası kitap fuarında Türkiye'nin yer alacağını belirtti.

Turşucu, 10 yıl önce 16 bin civarında ISBN almış kitap sayısının 47 bin 350'ye ulaştığını kaydederek, "Bu kitaba dair üretimimiz artmış demektir. Bunun anlamını ise hepimiz biliyoruz" diye konuştu.

Geçen sene Türkiye'de 536 milyon adet kitap basıldığı bilgisini veren Turşucu, kişi başına 7,1 kitap düştüğünü ifade ederek, "Bu yeterli mi, değil ama öncesine baktığımızda trend yukarıya doğru gidiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Turşucu, geçen sene kitap pazarının Türkiye'de 2,5 milyar dolarlık piyasa büyüklüğüne ulaştığına da işaret ederek, dünyada 13'üncü sıraya yerleştiğini de dile getirdi.

Bakanlıkça belirlenen "Sıra Dışı Okur" ödüllerinin açıklandığı törende, üniversitelerin bilgi ve belge yönetimi bölümlerinden dereceyle mezun olan öğrencilere plaket takdim edildi.

Yazar Rasim Özdenören'in kitap ve okuma alışkanlığıyla ilgili konferansın ardından "Kütüphaneler Haftası Afişleri" sergisinin açılışı yapıldı.

-50. Kütüphaneler Haftası etkinlik programı

Bu yıl 50'incisi yapılan Kütüphaneler Haftası'nda gerçekleştirilecek etkinlik programı şöyle:

2 Nisan'da, "Geleceğin Kütüphaneleri" konulu video konferans verilecek. Yurt çapında okuma etkinliği olan "81 İlde Kitap Okuyoruz", saat 12.30-13.30'da şehir merkezlerinde gerçekleştirilecek. "Türkiye'de Bilgi ve Belge Yönetimi Eğitimi" ile "Mesleki Farkındalık ve Tanıtım" panelleri düzenlenecek. "Saraydan Kız Kaçırma" operası perde açacak.

3 Nisan'da, "Kütüphane Otomasyon Sistemleri" paneli yapılacak. "50. Yılda Kütüphane Haftaları" forumu gerçekleştirilecek ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasınca bir konser verilecek.

4 Nisan'da, "Kütüphan-e Türkiye" projesi tanıtılacak. "Kütüphanelerde Yenilikçi Yaklaşımlar" konulu kütüphane sunumları yapılacak. Ankara Devlet Tiyatrosunca "Nalınlar" adlı oyun sahnelenecek.

5 Nisan'da, Geleneksel Kütüphaneciler Yemeği düzenlenecek.

Hafta boyunca da Milli Kütüphane'deki sergi görülebilecek. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Abdurrahman Arıcı Türkiye Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title