Haberler

33. İstanbul Film Festivali'nde Yarışmalar Başladı

Güncelleme:

İKSV tarafından, Akbank desteğiyle düzenlenen İstanbul Film Festivali'nin yarışmaları başladı. Festivalin, Uluslararası ve Ulusal yarışmaları kapsamında bu yıl da Türkiye ve dünya sinemasından özgün yapımlar Altın Lale Ödülü için yarışıyor. Festivalin ikinci haftasında jüri ve izleyici karşısına çıkacak filmlere ödülleri, 19 Nisan Cumartesi akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenecek kapanış töreninde takdim edilecek.

Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) bu yıl da İstanbul Film Festivali kapsamında Ulusal ve Uluslararası Yarışma'da yer alan birer filme FIPRESCI Ödülü takdim edecek. Avrupa Konseyi'nin katkılarıyla 8 yıl önce, yalnızca İstanbul Film Festivali kapsamında verilmeye başlayan Avrupa Konseyi Sinema Ödülü FACE (Film Award of the Council of Europe) bu yıl da, "Sinemada İnsan Hakları" bölümündeki bir filme gidecek. Festivalde, genç yaşta kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına, Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü verilecek. İKSV'nin medya sponsorlarından Radikal Gazetesi, festivalde her yıl olduğu gibi Ulusal ve Uluslararası Yarışma'da yer alan birer filme Radikal Halk Ödülü verecek.

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) üyeleri Ceyda Aşar, Engin Ertan ve Esin Küçüktepepınar'ın yarışma filmlerinin yönetmenleriyle yaptığı röportajlar, festival boyunca film.iksv.org adresinden, festival blogundan ve sosyal medyadan yayınlanıyor.

Altın Lale Uluslararası Yarışma

33. İstanbul Film Festivali'nin "Uluslararası Yarışma" bölümünde festivalin büyük ödülü Altın Lale için, sanat ve sanatçı temasını işleyen ya da bir edebiyat eserinden uyarlanan 12 film yarışacak. Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü, bu yıl da Eczacıbaşı Topluluğu tarafından 25.000 avroluk para ödülüyle desteklenecek. Bu ödülün 10.000 avrosu Altın Lale'nin sahibi olacak filmin yönetmenine, 10.000 avrosu filmin Türkiye'deki dağıtımını üstlenecek firmaya, 5.000 avrosu ise Jüri Özel Ödülü'nü kazanacak filmin yönetmenine verilecek.

33. İstanbul Film Festivali Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisi'nin başkanlığını A Separation / Bir Ayrılık ve The Past / Geçmiş filmleriyle tanınan İranlı yönetmen Asghar Farhadi üstlenecek. Farhadi'nin yanı sıra jüride yönetmen Philippe Le Guay, oyuncu Defne Halman, prodüktör ve İngiliz Ulusal Sinema-TV Okulu direktörü Lynda Myles ve senarist Razvan Radulescu yer alacak.

Altın Lale Uluslararası Yarışma'da ödül için bu yıl jüri karşısına çıkan 12 film şöyle:

Dünyada 20.000 Gün / 20,000 Days On Earth / Iain Forsyth, Jane Pollard / İngiltere
Frank / Lenny Abrahamson / İngiltere-İrlanda
Metalci / Málmhaus / Metalhead / Ragnar Bragason / İzlanda
Çöldeki İzler / Tracks / John Curran / Avustralya
Tom Çiftlikte / Tom à la ferme / Tom at the Farm / Xavier Dolan / Kanada-Fransa
Ben, Kendim ve Annem / Me, Myself and Mum / Guillaume Gallienne / Fransa-Belçika
Taş Bebek / Papusza / Joanna Kos + Krzysztof Krauze / Polonya
Mutlu Yıllarımız / Anni Felici / Those Happy Years / Daniele Luchetti / İtalya-Fransa
Buluşma / Återträffen / The Reunion / Anna Odell / İsveç
Üçleme / Triptyque / Pedro Pires + Robert Lepage / Kanada
Violette / Martin Provost / Fransa-Belçika
Körlük / Blind / Eskil Vogt / Norveç

Altın Lale Ulusal Yarışma

İstanbul Film Festivali'nde "Ulusal Yarışma ve Türkiye Sineması" sponsorluğunu, festivale 27 yıldır destek veren Anadolu Efes üstleniyor. Festivalde Türkiye'den, yapımı 2013-2014 sezonunda tamamlanmış filmlerin bir araya geldiği "Türkiye Sineması" bölümünde "Ulusal Yarışma"nın yanı sıra "Yarışma Dışı", "Belgeseller" ve "Yeni Türkiye Sineması" başlıkları altında 35 film gösteriliyor.

Altın Lale Ulusal Yarışma'da ödül için bu yıl 10 film jüri karşısına çıkıyor. Yarışmadaki 4 film dünya, 3 film ise Türkiye prömiyeri yapıyor.

"Ulusal Yarışma" jüri başkanlığını, Türkiye sinemasının usta yönetmenlerinden Derviş Zaim üstlenecek. Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi'nin diğer üyeleri, ARTE Dışalımlar Sorumlusu Karen Byot, Varşova T–Mobile Yeni Ufuklar Film Festivali Sanat Direktörü Joanna Lapiska, oyuncu Nadir Sarıbacak ve yazar Hakan Günday. Jüri festivalde, En İyi Film, En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Özgün Müzik olmak üzere, toplam 9 dalda ödül verecek.

"Ulusal Yarışma"da yer alacak filmler arasından jürinin seçeceği En İyi Film'e 150.000 TL, En İyi Yönetmen'e ise 50.000 TL ödül verilecek. İlk kez 2011 yılında para ödülüyle desteklenen Jüri Özel Ödülü bu yıl da en iyi ikinci filme verilecek. Onat Kutlar anısına verilecek bu ödülü kazanan filmin yapımcısına Anadolu Efes tarafından 60.000 TL verilecek. Festivalde En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu seçilecek isimler 10.000'er TL alacak. 33. İstanbul Film Festivali Altın Lale Ulusal Yarışma'da jüri ayrıca, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Özgün Müzik dallarında da ödüller verecek.

"Ulusal Yarışma" bölümünün filmleri şöyle:

Silsile / Ozan Açıktan
Şarkı Söyleyen Kadınlar / Reha Erdem
Sesime Gel / Hüseyin Karabey (Türkiye prömiyeri)
Gittiler / Kenan Korkmaz (Dünya prömiyeri)
Kumun Tadı / Melisa Önel (Türkiye prömiyeri)
Bir Varmış Bir Yokmuş / Kazım Öz
Ben O Değilim / Tayfun Pirselimoğlu (Türkiye prömiyeri)
Deniz Seviyesi / Esra Saydam & Nisan Dağ (Dünya prömiyeri)
Ayhan Hanım / Levent Semerci (Dünya Prömiyeri)
İtirazım Var / Onur Ünlü (Dünya prömiyeri)

FIPRESCI Ödülü

Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) bu yıl da İstanbul Film Festivali kapsamında Ulusal ve Uluslararası Yarışma'da yer alan birer filme FIPRESCI Ödülü'nü takdim ediyor. Başkanlığını İspanya'dan Nando Salvá'nın yapacağı FIPRESCI Jürisi'nde Almanya'dan Heike–Melba Fendel, Romanya'dan Angelo Mitchievici, Bulgaristan'dan Olga Markova ve Türkiye'den Janet Barış ile Murat Emir Eren görev alacak.

Radikal Gazetesi Halk Ödülü

İstanbul Film Festivali'nde her yıl olduğu gibi Ulusal ve Uluslararası Yarışma'da yer alan birer filme, İKSV'nin medya sponsorlarından Radikal gazetesinin Halk Ödülü verecek. Radikal Halk Ödülü'nü alacak iki filmi, festival izleyicileri, festival sinemalarında yer alan bilgisayarlardan oy kullanarak belirleyecekler. Oy kullananlar arasında çekilecek kura sonucunda çeşitli ödüller sahiplerinin olacak. Büyük ödülü kazanacak şanslı izleyici, Radikal gazetesinin davetlisi olarak Selanik Film Festivali'ne gidecek.

Sinemada İnsan Hakları: Avrupa Konseyi Sinema Ödülü FACE

Avrupa Konseyi'nin katkılarıyla 8 yıl önce, yalnızca İstanbul Film Festivali kapsamında verilmeye başlanan Avrupa Konseyi Sinema Ödülü FACE (Film Award of the Council of Europe) bu yıl da, "Sinemada İnsan Hakları" bölümündeki bir filme verilecek. İnsan hakları konusunda kamuoyunda duyarlılık ve bilinç yaratan, konunun öneminin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunan 10 filmin gösterileceği "Sinemada İnsan Hakları" bölümünden seçilecek filmin yönetmenine kapanış ve ödül töreninde Avrupa Konseyi'nden bir yetkili tarafından 10.000 avroluk para ödülü takdim edilecek. FACE Ödülü'ne Avrupa Konseyi'nin sinema yapıtlarını destekleyen Eurimages Fonu da ortak.

FACE Jürisi'nin başkanlığını, geçen yıl Syngue Sabour / Sabır Taşı adlı filmi ile İnsan Hakları Yarışması'nda FACE Ödülü'nü alan Atiq Rahimi üstlenecek. Jüride ayrıca Eurimages Yürütücü Direktörü Roberto Olla ve Avrupa Konseyi Genel Sekreter Danışmanı Leyla Kayacık ile gazeteci yazar Özgür Mumcu yer alacak. FACE Ödülü için yarışacak filmler şunlar:

"Sinemada İnsan Hakları: Avrupa Konseyi Sinema Ödülü FACE" bölümünün filmleri;

Çul Çaput / Farsh wa ghata / Rags and Tatters / Ahmad Abdalla / Mısır
TransX Istanbul / Maria Binder / Almanya-Türkiye
Aşkım Beni Deniz Kıyısında Bekler / Habibi bistanani and il bahar / My Love Awaits Me by the Sea / Mais Darwazah / Ürdün-Almanya-Filistin-Katar
Düzmece Dava / Ai Weiwei the Fake Case / Andreas Johnsen / Danimarka-Çin-İngiltere
Sessizlerin Sesi / La voz de los silenciados / The Voice of The Voiceless / Maximón Monihan / ABD
Eksik Resim / L'image manquante / The Missing Picture / Rithy Panh / Kamboçya-Fransa
Altın Kafes / La Jaula de oro / Diego Quemada-Díez / Meksika-İspanya
Mandalina Bahçesi / Mandariinid / Tangerines / Zaza Urushadze / Estonya-Gürcistan
Adalet Peşinde / Het Vonnis / The Verdict / Jan Verheyen / Belçika
Sesini Duyuramayanlar Için/ For Those Who Can Tell No Tales / Jasmila Zbanic / Bosna Hersek

Seyfi Teoman Anısına: Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü

İstanbul Film Festivali'nin genç yaşta kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına verdiği Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü'ne, festivalin Altın Lale Uluslararası ve Ulusal Yarışmaları'nın yanı sıra, "Türkiye Sineması" bölümünde yer alan "Yarışma Dışı" ve "Yeni Türkiye Sineması" kuşakları ile "Sinemada İnsan Hakları" bölümünde gösterilen Türkiye yapımı tüm ilk filmler aday olabilecek.

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü'nü kazanan filmin yönetmenine Cem Yılmaz, CMYLMZ Fikirsanat aracılığı ile 30.000 TL verecek. İlk kez geçen yıl verilen ödülü Cem Yılmaz beş yıl boyunca destekleyecek.

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü'nün jürisinde geçen yıl Oh Boy / Eyvah filmiyle festivale konuk olan Jan Ole Gerster, oyuncu Taner Birsel ve yönetmen Seren Yüce yer alacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Akbank Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title