Haberler

2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayhan: "AKP iktidarının geliştirdiği eğitim politikaları sorunları çözeceği yerde her yıl yeni sorunları ve bu sorunlarla birlikte yeni eşitsizlikler, mağduriyetler yaratmaktadır" HDP İstanbul Milletvekili Tuncel: "17 ve 25 Aralık'ta ortaya çıkan durumun, Türkiye'de demokrasi.

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, "AKP iktidarının geliştirdiği eğitim politikaları sorunları çözeceği yerde her yıl yeni sorunları ve bu sorunlarla birlikte yeni eşitsizlikler, mağduriyetler yaratmaktadır" dedi.

HDP milletvekilleri, TBMM Genel Kurulu'nda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) ile üniversitelerin bütçelerinin görüşülmesi sırasında söz aldılar.

HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurulmasının doğru olmadığını, çevre ve şehircilik kavramlarının aynı yapı altında değerlendirilemeyeceğini söyledi.

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın 17 Aralık Soruşturması sonrasında istifa eden bakanlardan olduğunu hatırlatan Tuncel, yolsuzluğun üzerine gidilmesi gereken bir sorun olduğuna işaret etti.

Tuncel, "17 ve 25 Aralıkta ortaya çıkan durumun, yolsuzluk operasyonunun Türkiye'de demokrasi açısından çok ciddi bir sorun olduğunun, bunun mutlaka açığa çıkartılması gerektiğinin, AKP hükümetinin de yolsuzluğun üzerinin gizlenmesi için değil, açığa çıkartılması için mücadele etmesi gerektiğinin altını çiziyoruz ama şimdiye kadar yapılan uygulamalar ne yazık ki tersi yönde ortaya çıktı" diye konuştu.

AK Parti iktidarının şehirciliğe rant anlayışı içinde yaklaştığını ileri süren ve kentsel dönüşüm projelerini eleştiren Tuncel, dönüşümün halka rağmen yapıldığını, halkın projeleri görevliler evlerine yıkmaya geldiğinde öğrendiğini söyledi. Tuncel, projelerin halkla birlikte uzlaşarak yapılması gerektiğine işaret etti.

Tuncel, konuşmasında nükleer enerji santrallarına da tepki göstererek, yaşam hakkının korunması için nükleere itiraz ettiklerini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın izlediği politikaların ciddi anlamda çevre krizlerine yol açtığını ileri süren Tuncel, bu krizlerin çözümü için hangi tedbirlerin alınacağının açıklanmasını da istedi. Tuncel, "Kentsel dönüşüm yaparken, HES yaparken, önce doğanın hakkını koruyacaksınız" dedi.

-"Sayın Bakan Bakkal Erdal gibi bin dereden su getirmektedir"

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan da eğitim sistemindeki mevcut uygulamaların öğrenciler arasındaki eşitsizlikleri artırdığını savundu.

İktidarların kendi gibi düşünen nesilleri yetiştirmeyi hedeflediğini ve özgürlükçü anlayışlardan uzaklaştığını belirten Ayhan, AK Parti iktidarının da bu anlayış içinde eğitim sisteminde sürekli değişiklikler yaptığını ifade etti.

Öğretmenlerin maaş ve sosyal haklarına da değinen Ayhan, eğitim emekçilerinin insanca yaşayabilmek için ek iş yapmak zorunda kaldıkları değerlendirmesinde bulundu. Ayhan, şöyle devam etti:

"Sayın Bakan bu tablo karşısında kendisine yöneltilen sorulara cevaben, 'olsa dükkan senin' demektedir. Saraylara, TOMA'lara, gaz fişeklerine, güvenlik harcamalarına dükkanın kasasının sonuna kadar açılmasına ses çıkarmayan ses çıkarmayan Sayın Bakan, söz konusu öğretmenlerin maaş almaları olunca Bakkal Erdal gibi bin dereden su getirmektedir. AKP iktidarının geliştirdiği eğitim politikaları sorunları çözeceği yerde her yıl yeni sorunları ve bu sorunlarla birlikte yeni eşitsizlikler, mağduriyetler yaratmaktadır."

Kürt vatandaşların ana dilde eğitim hakkına ilişkin taleplerinin her geçen gün arttığını ve bu konuda sabırlarının tükendiğini ifade eden Ayhan, "Halkların taleplerini görmezden gelmenizin günümüzde geçerliliği kalmamıştır. Geldiğimiz noktada Kürt halkının ana dilde eğitim hakkı yok sayılmaya devam edilirse bu yıl olduğu gibi bundan sonraki yıllarda da Kürt halkı sizlerden icazet almadan kendi okullarını açıp, kendi eğitim kurumlarını inşa etmeye devam edecektir" diye konuştu.

-"Üniversiteler özerk yapılar olmalıdır"

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora ise üniversitelerin bütçeleri üzerine yaptığı konuşmada, iktidarın üniversitelere yaklaşımını eleştirdi.

Nitelikli eğitim için demokratik katılım ve kamusal denetim gerektiğini belirten Dora, "Bu bağlamda üniversiteler özerk yapılar olmalıdır. Akademik özerkliğin amacı, üniversitelerin kendi stratejik planları uyarınca diğerlerinden farklı olabilmesinin gerçekleşmesidir. Türkiye'de de üniversiteler insan, toplum ve doğa yararına yeniden kurgulanmalı, özerk yapılara dönüştürülmeli, öğretim üyeleri ve öğrencileriyle birlikte dünya bilim ailesinin üretken ferdi haline getirilmelidir" ifadelerini kullandı.

Dora, atamaları gerçekleştirilemeyen Kürtçe öğretmenleri olduğunu da belirterek, Milli Eğitim Bakanı'nı bu konuya daha duyarlı olmaya çalıştı.

Öte yandan CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Genel Kurul Salonu'na elinde fener ile geldi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

İbrahim Ayhan Şanlıurfa Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title