Haberler

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

AK Parti'li Erdinç: "Fazıl Say benim gözümde değerli değildir.

AK Parti Adana Milletvekili Şükrü Erdinç, "Fazıl Say benim gözümde değerli değildir. Bir kişi AK Parti karşıtlığı ile gündeme geliyorsa onun sanatçılığından herkesin şüphe duyması lazım" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesi üzerinde milletvekilleri söz aldı.

CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, Atatürk Orman Çiftliği'nde (AOÇ) sit alanından çıkarılan yere Başbakanlık binası yapıldığını kaydederek, bu binanın daha sonra Cumhurbaşkanlığı bünyesine alınmasının nedenini öğrenmek istedi.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, kültür ve turizmin aynı çatı altında toplanmasını doğru bulmadığını belirterek, "Kültürün pazarlanmaya ihtiyacı yok; kültür, toplumu bir arada tutmaya yarayan temel ögedir" diye konuştu.

Sanatın yapısı gereği ideolojik olduğunu anlatan Türeli, "Sanatçı duruşuyla, ideolojisiyle yaşama bakış açısını yansıtır. Bunun herkes için aynı olması beklenmez. Sanatçıyı toplum içinde sadece meslek yapan biri gibi algılamak yanlış. Sanat devrimcidir. Sanat, yıkar, yeniden yapar ve sıklıkla toplumunun önünde gider. Sanatçının ideoloji, siyaset dışı kalması diye bir şey mümkün değil. Sanatçı yaşama elbette müdahale edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Türeli, sanatçının toplumla ilgili kaygılarının da olduğunu dile getirerek, "Fazıl Say da düşüncelerini ifade etmelidir. Kimse bundan rahatsız olmasın. Kültür ve sanatı baskı altına almaya çalışan yaklaşımların tümü yanlıştır. Devletin sanatı desteklenmesine ihtiyaç var. Devlet, insanların özgür yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak alanları yaratmalıdır" yorumunu yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, "Sanatçı herkesi kucaklayamaz, onun yaşama karşı bir duruşu vardır. Sanatçı toplumun bazı kesimleri tarafından kabul edilir, bazı kesimleri tarafından kabul edilmez, sanat devrimcidir" dedi.

Sarı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, hükümetten ayrı özerk bir yanının olması gerektiğini bildirdi.

Komisyon Başkanı, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, mağazaların ve alışveriş merkezlerinin isminin yüzde 90'ının yabancı olduğunu belirterek, bu durumu eleştirdi. Mağazalara Türkçe isimler verilmesini isteyen Berber, Türkiye'de karavanları park edecek yer olmadığını da söyledi.

"Sanatçının yaptıkları sanatının önüne geçmemeli"-

AK Parti Adana Milletvekili Şükrü Erdinç, HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani'nin kitaplarla ilgili değerlendirmelerine katıldığını belirterek, "Diyarbakır'da, Bitlis'te, Muş Varto'da kütüphanelerin, kültür merkezlerinin yakılmasını nereye koymak lazım. Kitap yakmak barbarlıktır" değerlendirmesinde bulundu.

Sanatçı Zerrin Özer'in, "Sırf Tayyip Erdoğan'ı sevdiğim için kendi kültürdaşlarımdan görmediğim hakaret kalmadı" dediğini ifade eden Erdinç, "Sadece kendi mahallemizde yapılanlara 'doğru', onun dışındakilere yapılan 'yanlıştır' dersek bu, sanata ve sanatçıya yapılan haksızlık olur" diye konuştu.

Şükrü Erdinç, sanatçının yaptığı sanatla değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Yaptıkları sanatın önüne geçerse, onun sanatçılığından bahsetmek söz konusu olamaz. Sanat ve sanatçı değerli olabilir, ideolojisi de olabilir ama ideolojisi sanatının önüne geçerse benim gözümde değerli değildir. Fazıl Say benim gözümde değerli değildir" ifadesini kullandı.

Fazıl Say'ın eserlerinin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'ndan çıkarıldığının söylendiğini kaydeden Erdinç, "Ben baktım, eserleri yer alıyor. 2013-2014 sezonunda 3 eseri alınmış ama son eseri Soma maden kazası nedeniyle çıkarıldığı için bunu genele yaymak doğru olmaz. Bir kişi iktidar, AK Parti karşıtlığı ile gündeme geliyorsa onun sanatçılığından herkesin şüphe duyması lazım" dedi.

Erdinç, Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nden 17 eseri çalan kişilerin yakalandığını ve eserlerin ilgili yerlere iade edildiğini kaydederek, "300'ün üzerinde eserin kaybolması ve çalınmasında, içeriden ve dışarıdan bir bağlantı söz konusu olabilir. İçeriden bir bağlantı söz konusu ise 'kol kırılır yen içinde kalır' mantığı içinde olaya bakılmamalı, kime kadar gidiyorsa ona kadar gitsin" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Rahmi Aşkın Türeli Fazıl Say Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti? Fenerbahçe Olympiakos maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) FB Olympiakos maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! FB Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title