Haberler

2. Demokrasi ve Barış Konferansı Ankara'da Düzenlenecek

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, “Ortadoğu’nun barışı bugün Kobani’den geçer diye ifade ettik. ‘Türkiye’nin barışının yolu da Kobani’den geçer. Kobani’deki sorunları nasıl çözebiliriz, burada nasıl destek oluruz.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, "Ortadoğu'nun barışı bugün Kobani'den geçer diye ifade ettik. ' Türkiye'nin barışının yolu da Kobani'den geçer. Kobani'deki sorunları nasıl çözebiliriz, burada nasıl destek oluruz. Bu aynı zamanda bizim iç barışımız açısından da önemlidir 'deyip, ortak çalışma beklerdik" dedi.

HDP İstanbul milletvekilleri Sebahat Tuncel, Levent Tüzel ve Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, düzenledikleri basın toplantısında 2. Demokrasi ve Barış Konferansı'nın Ankara'da yapılacağını açıkladılar. Demokratik barış sürecine katkı sağlamak, barış mücadelesini toplumsallaştırmak, müzakere sürecinin nasıl geliştirilebileceğine ilişkin bir çalışma başlattıklarını söyleyen Sebahat Tuncel, konferansı ikinci kez gerçekleştireceklerini kaydetti. Tuncel, "18-19 Ekim tarihlerinde bu konferansı gerçekleştireceğiz. Bu konferans çalışmaları sırasında Türkiye'de, Ortadoğu'da yeni bir durum ortaya çıktı. Çatışmalar yanı başımıza geldi. Ortadoğu'da yaşanan çatışma bizim bölgemizi de ilgilendirir hale geldi. Son 15 gündür, hatta 10 gündür yaşananlar barış meselesinin ne kadar önemli olduğunu gösterdi" dedi.

Türkiye'de yetkililerin söylemlerinin nefret, ırkçılık üzerinden gelişen bir dile dönüştüğünü savunan Tuncel, "Bu ortamda barışı, çözümü konuşmanın çok daha hayati olduğunu düşünüyoruz. Dünyada da, Ortadoğu'da da, ülkemizde de barışçıl bir yaşam hepimizin ihtiyacıdır. Son bir aydır Kobani'de yaşanan gelişmelerde de gördüğümüz gibi, Kobani halkına karşı dayatılan soykırım girişimine karşı direniş var" şeklinde konuştu.

Tuncel şunları kaydetti:

"Ortadoğu'nun barışı bugün Kobani'den geçer diye ifade ettik. 'Türkiye'nin barışının yolu da Kobani'den geçer. Kobani'deki sorunları nasıl çözebiliriz, burada nasıl destek oluruz. Bu aynı zamanda bizim iç barışımız açısından da önemlidir' deyip, ortak çalışma beklerdik. Sokağın, siyasilerin üslubuna yansıyan dil hem bizi hem de toplumu tedirgin etmiş durumda."

Tuncel, birinci konferansa katılan taraflara, Meclis'te bu konu ile ilgili çalışan komisyonlara, Kürt sorunu ve çözümü konusunda milletvekillerine, sivil toplum kuruluşlarına, sendikalara davetiye gönderdiklerini söyleyerek, barışı tehdit eden bölgesel etmenler ve çözüm imkanları, barış ve yeni siyasal düzeni, onarıcı barış için kültürel ve sosyal haklar, barış süreci ve barış mücadelesinin sürekliliği için örgütlenme önerileri konularında çalışma gruplarının oluşturulacağını ifade etti.

Ertuğrul Kürkçü ise, konferansta çözüm dinamiğini ilerletmek için yapılacakların konuşulacağını ifade ederek, "Seslerine kulak verilmeyen bilim insanlarının, araştırmacıların, çatışma çözümleme konusundaki uzmanların, barış mücadelesinin hükümet ve PKK dışındaki ortakların ve bileşenlerinin seslerinin duyulmasını istiyoruz" dedi.

Bülent Arınç'ın konferansa davet edilip edilmediği sorusu üzerine Tuncel, Arınç'ın davet edilmediğini, ancak konferansın herkese açık olduğunu söyledi. Hükümetin üstten bakan Kürtlere karşı nefret söyleminden vazgeçmesi gerektiğini iddia eden Tuncel, "Son bir haftada sokaklara bakıldığında bile hükümetin söyleminin neye mal olduğunu görüyoruz, nasıl bir kaosa neden olduğunu gördük. Bu yaklaşımla çözüm olmayacağı açık" şeklinde konuştu.

Öcalan'ın 15 Ekim tarihini işaret etmesine yönelik soruya Tuncel, "Öcalan işaret etmişti. Bu sürecin bitip bitmeyeceğine karar verecek olan Öcalan'ın kendisidir. Bugüne kadar kalekol yapımları, HES'ler, hükümetin adım atmaması süreci zora sokarken, operasyonlarla başka bir noktaya dönüştürdü" cevabını verdi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Halkların Demokratik Partisi Türkiye Kobani Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title